Becherovka: den13. kilde i Karlovy Vary
Becherovka fra Karlovy Vary er i øjeblikket den brændevin der sælges mest inden for typen bitter krydderbrændevin, og derfor er det ikke nogen overraskelse at den ofte kaldes den 13. kilde i Karlovy Vary. Der fremstilles ca. 8 millioner liter Becherovka årligt som eksporteres til næsten 40 lande i verden. Hvis du gerne vil vide mere om denne legendariske tjekkiske drik som indeholder mere end 20 forskellige urter og krydderier ifølge en hemmelig opskrift, så er det nemmest at besøge Jan Becher Museet i Karlovy Vary.

Man skal prøvesmage på museet

Jan Becher Museet findes i Karlovy Vary i den tidligere Becherovka-fabrik som blev bygget i 1867. Museet besøges hver år af mere end 60.000 turister. På den interaktive rundtur kan man se de oprindelige Becherovka-rørledninger, gamle flasker, etiketter og de tønder som Becherovka plejede at blive modnet i. Ud over udstillingen af de historiske genstande forbundet med Becherovka, så tager turen dig også ind i nogle af de oprindelige fremstillings- og kælderområder, og du kommer til at se en unik film der blev lavet for Becherovka af brødrene Caban, og du kommer naturligvis også til at smage mange af specialiteterne in museets bar. Og for at du kan opleve den sande atmosfære af ”Bechers Vary” fra 200 år siden, kan du besøge Becherplatz. Det er et helt særligt sted midt i Karlovy Vary, hvor du kan opleve hvordan det virkelig føltes på pladsen i det 19. århundrede. Tag en pause med en god kop kaffe i periode-caféen, køb nogle souvenirs i en af de lokale forretninger, eller gå ned at egetræstrapperne til den oprindelige Karl IV Restaurant og Bryggeri.  

Hvad er der ellers at se?

Becher Villa, som Gustav Becher lod bygge, er den mest fremtrædende bygning som afsluttede det vestlige villakvarter i Karlovy Vary inden første verdenskrig. I dag indeholder den et interaktivt gallery for unge kunstnere. Du bør helt sikkert besøge Bechers Bar. Denne berømte bar, som befinder sig i kælderen af Grandhotel Pupp, og hvor der tilbydes kulinariske specialiteter og en lang række drinks serveret til ud på de små nattetimer, er møbleret i det 19. århundreds engelske stil. Hvis du så gerne vil opdage nøjagtigt hvordan den hemmelige blanding af urter laves, hvilke kemiske processer der finder sted under fremstillingen af Becherovka, eller hvis du vil møde den person der kender den særlige opskrift, så besøg den nye Becherovka fabrik i Bohatice-kvarteret hvor du kan finde ud af hemmelighederne bag den legendariske tjekkiske drik.

Becherovka opstår

Becherovka blev skabt af en erfaren forretningsmand, Josef Vitus Becher (1769-1840). I 1794 lejede krydderikøbmanden et lille destilleri i byen og begyndte at eksperimentere med brændevine. I 1805 fik han en opskrift på en ny brændevin af Christian Frobrig, en engelsk læge. Josef Becher brugte to år på at afprøve opskriften inden han begyndte at sælge den engelske bitter som var beregnet til at behandle mavebesvær. Familien Becher begyndte at eksportere Becherovka i første halvdel af det 19. århundrede. De åbnede en forretning i Stettín i 1834, så i Wien og München året efter, inden de begyndte at sælge deres produkter i Paris i 1838. Til sidst besejrede Becherovka USA i 1934 – efter ophævelsen af alkoholforbuddet – og fire år senere også England. Johann (Jan) Nepomuk Becher, Josef Bechers søn, regnes for den egentlige grundlægger af brændevinsimperiet. Han udviklede Becherovka i næsten 40 år, og i 1867 flyttede han den voksende Becherovka-produktion til en ny fabrik i Steinberk. Hans underskrift som bekræftelse på traditionel kvalitet og smag findes stadig på hver eneste flaske Becherovka i dag.