Fænomenet bøhmisk krystal: en tjekkisk tradition der betog hele verden
Funderer du over hvilket souvenir du skal tage med hjem fra Tjekkiet? Så er bøhmisk krystal helt klart det rigtige valg. Hvis du elsker bøhmisk krystal, så bør du helt klart tage til disse fem steder hvor du kan besøge det eneste tjekkiske museum med krystalglas og smykker, se fabrikationen af håndpustede og håndskårne glas samt det reneste krystalglas i Tjekkiet.

1. Jablonec: tradition og museum

Når man taler om bøhmisk krystal, tænker de fleste på Jablonec nad Nisou. Denne by, lige ved siden af Liberec, er kendt for sin produktion af glas og bijouteri. I Jablonec findes det eneste museum med krystalglas og smykker i Tjekkiet. Det lokale museum med krystalglas og smykker blev grundlagt i 1904. I dag findes der stadig virksomheder i Jablonec der nyder godt af den lokale glasfremstillings historie, fx Preciosa, en tjekkisk producent af krystalglas, unikke lamper og smykker der følger denne århundreder gamle tradition af glasværker, og som fusionerede i 1948 og dermed dannede Preciosa. En anden virksomhed, G&B beads, fortsætter traditionen med at fremstille originale glasperler til smykker og andre komponenter.

2. Nový Bor: førende indenlandske glasproducent

Nový Bor ligger nær ved Česká Lípa nord for Bøhmen. Takket være sin glasindustri, er byen velkendt både i Tjekkiet og i udlandet. Crystalex er en lokal virksomhed der producerer indenlandsk glas. Det er den største og førende producent af drikkeglas. Glasprodukter fra producenten i Nový Bor kan købes i 60 lande verden over. Nový Bor er en by af glas, og de har oven i købet adskillige skoler for glasfabrikation. Der er en særlig restaurant forbundet med en glas-workshop: Ajeto. Denne specielle restaurant blev designet af den berømte tjekkiske kunstner og arkitekt Bořek Šípek.

3. Nižbor: familieejede glasværker med traditioner

I det centrale Bøhmen nær Beroun i Nižbor-kommune ligger glasværket Rückl som blev grundlagt af Antonín Rückl i 1903 – han var medlem af en gammel familie af glasmestre med rødder tilbage i det 17. århundrede. Glasværket blev hurtigt berømt i hele Europa, og de havde salgsrepræsentanter i mange lande. I dag fremstiller værket håndudskåret krystalglas, og de har modtaget mange statelige priser (fx prisen fra Dronning Elizabeth II og fra Pave Johannes Paul II). Vi kan helt bestemt anbefale at besøge glasværket og få en rundtur af hele fremstillingsprocessen: start med glasværket og afslut med værkstedet der laver udskæringerne i glasset. Man kan med egne øjne se hvordan glasset pustes og bliver udskåret i hånden.

4. Světlá nad Sázavou: de mest moderne europæiske glasværker

Světlá nad Sázavou er en lille by i Vysočina på grænsen mellem Bøhmen og Mähren. Den lokale glasfremstillingstradition sluttede i 2008 efter mere end hundred år. Men 4 år senere grundlagdes Bomma Company, og de satte deres lid til moderne tendenser og topdesignere. Førende tjekkiske og udenlandske designere arbejder nu for Bomma. Det glas der fremstilles her, kan ses på dækket af det største skib i verden, og tenniskongen Novak Djoković har det lokale glas i sin samling af trofæer. Virksomheden har gradvist udviklet mange specielle maskiner til glasfremstilling i deres produktion, hvilket gør dem til det mest moderne glasværk i Europa. Men glasset bliver også håndfremstillet her – og Bomma udtaler stolt at deres krystal er det reneste i hele landet takket være moderne teknologi.

5. Karlovy Vary: fabrikken der fremstillede for kejseren

Glasværket Moser i det vestlige Bøhmen fokuserer udelukkende på håndlavet krystal uden tilsætning af bly. Fabrikken blev grundlagt i 1857 i det verdensberømte kursted Karlovy Vary, og bare tyve år senere leverede de krystalglas til den østrigske Kejser Franz Joseph I, senere også til den persiske Shah Mozaffar ad-Din og Kong Edvard 7. af Storbritannien. Takket være Moser-brandets unikke skønhed, kvalitet og troværdighed, er Mosers krystalglasværk blevet et symbol verden over på anerkendelse og belønninger for dets enestående folk. Fabrikken har fire mærkevareforretninger i Tjekkiet (to i Prag og to i Karlovy Vary), men man kan finde deres netværk af forretninger over hele verden. Når du besøger Karlovy Vary, så gå ikke glip af et besøg på Moser Glasværks museum hvor du kan høre mere om den enestående 160-år lange historie bag Moser Glasværk og deres krystalglas.