Hvor kan man tage til vinhøstfest
Enhver høst skal behørigt fejres. Især, når det gælder vinhøst! Vinhøstfesten i Tjekkiet vil igen i år lokke besøgende til vin og frisk Federweisser, nærmere beskrevet fermenteret vinmost. Og når man dertil tilføjer historiske optog, kunsthåndværk, traditionelle markeder, cimbalom musik, vinboder og gastro specialiteter – så har du kvalitetsprogrammet til den tjekkiske og mæhriske vinhøstfest. Vælg mellem de bedste vinhøstfests tips i Sydmæhren, i Prag og andre steder i Tjekkiet!

Vinhøstfest i Mæhren

Mæhren er den østlige del af Tjekkiet og er kendt for sine egnede betingelser for vinstok-dyrkning. Størstedelen af den tjekkiske vin kommer også herfra. Du kan fx tage til Mikulov til Pálava vinhøstfest. Den finder regelmæssig sted den anden weekend i september, så i år fra den 10. til 12. september. Tag på tre behagelige dage, hvor der gennem Mikulov´s gader, går optog i historiske klædningsdragter og byens centrum forvandles til et historisk marked. Over hele byen har du mulighed for at smage vin fra de lokale vingårde og prøve frisk Federweisser. Aftenkoncerter er en del af programmet, pilgrimsrejse til Svatý kopeček (Det Hellige bjerg) om søndagen eller visningen af den klassiske bearbejdning af druer. I løbet af vinhøstfesten kan du i hovedsalen på Mikulov slot møde en prestigefuld udstilling af den Nationale vinkonkurrence. Du har mulighed for at smage mere end 500 hvide-, rosé- og rødvine fra Mikulov vinregionen.

En anden populær vinhøstfest i Mæhren er den i Velké Pavlovice. I år finder den sted den 17. og 18. september. Denne vinhøstfest er den ægte folkefest og den største samfundsbegivenhed indenfor vinbranchen i omegnen. Der venter dig to dage rige på oplevelser, musik, sang og traditionel folkedans og mødet med en god Federweisser og vin.

Znojmo´s historiske vinhøstfest, som er den største begivenhed af sin art i Tjekkiet med et rigt program på 13 scener i byen Znojmo´s historiske centrum med titusinder besøgerantal, flyttes på grund af Covid foranstaltninger til år 2022.

Vinhøstfest i Prag

Prag vil der også foregå flere forskellige vinhøstfester. For eksempel vingården, som du finder i Troja, arrangerer i år deres vinhøstfest den 11. september i slotsgården på barokslottet Troja. De vil forberede dig vinsmagning af Federweisser samt lidt mad dertil. En uge senere, i weekenden den 18. og 19. september, kan du nyde vinhøstfesten på St. Klara´s vingård i Botanisk have i Prag. Dette sted tilbyder smukke udsigter over metropolen. Federweisser af de lokale druer vil der ikke mangle, da dens kvalitet er berømt. Den rige lokale produktion omfatter kvalitetsvinsorter, cuvée og spiritus sorter. Et andet populært sted i Prag, hvor du kan fejre en ny vinhøst, er Svatováclavská (St. Wenzel) vingård ved Pragborgen. Her foregår dette års Svatováclavské vinhøstfest den 28. september. Der vil være smagsprøver fra vigtige mæhriske og tjekkiske vingårde samt Federweisser, musik og en masse mad vil heller ikke mangle. Den allerede traditionelle Vinohradské vinhøstfest vil foregå den 11. og 12. september på Jiřího z Poděbrad pladsen. Her venter der på dig hovedsageligt vin fra mindre vingårde fra Mæhren og fra Tjekkiet, som vil blive suppleret med udenlandske vingårde fra nærliggende lande og forskellige typer af den populære Federweisser.

Vinhøstfest i Tjekkiet

Mělník, en by nord for Prag i Centralbøhmen, finder i år den festlige Mělník vinhøstfest sted fra den 17. til 19. september. Programmet er forberedt med henblik på at tilfredsstille entusiaster fra forskellige kunstgenre, historie, elskere af håndværksmarkeder eller kunstworkshops for børn. Men det vigtigste er at du vil kunne smage Federweisser og vin fra vinregionen Mělník. Én ud af to, ligger også i Tjekkiet. Til smagningen af kvalitetsvine fra det tjekkiske vinavlerlav er afsat en stille zone på rådhusets gårdsplads, hvor besøgende kan slappe af fra festlighedernes travlhed og udover vinen, også kan smage en række gastronomiske specialiteter. Mělník vinhøstfest vil foregå både på slottet og i byens historiske centrum ved sammenløbet af floderne Elben og Moldau.


I Kuks i Østbøhmen holdes vinhøstfesten traditionelt den anden lørdag i september dvs. den 11. september i år. Der vil være mere end 100 forskellige vinsmagsprøver. Romantiske omgivelser i det unikke barokkompleks, med statuer af Mathias Bernard Braun, vil sørge for usædvanlige og uforglemmelige oplevelser.

Den næste by, du kan besøge i Tjekkiet, er Litoměřice, som ligger på grænsen mellem Centralbøhmen og Nordbøhmen. Vinhøstfesten, der traditionelt afholdes i Litoměřice i midten af september, finder i år sted den 18. september. Du kan glæde dig til et kulturprogram, musikforestillinger, vinsmagning, Federweisser og andre lækkerier. Nyheden i år vil være optræden på flere scener et par steder i centrum af den historiske by.