Žatec humlen er på UNESCOs liste!

Žatec humlen er på UNESCOs liste!

Lær den unikke historie om de fineste humle i verden at kende.

Žatec humlen er på UNESCOs liste!
Tjekkiet har nu 17 steder på UNESCOs verdensarvsliste! Det seneste indlæg er Žatec og Saaz-humlens landskab. Fordyb dig i denne fascinerende verden, hvor historie og traditioner går langt tilbage i middelalderen. Lær denne tjekkiske nationalskat at kende, uden hvilken tjekkisk øl og mange af verdens ølmærker ikke ville have haft en chance.

Humlen er Tjekkiets skatkammer

Humle, en flerårig urt dyrket for sine bitre blomster, er den magiske ingrediens, som intet bryggeri kan undvære i dag. Og når emnet humle kommer på tale, tænker bryggere stort set over hele verden på den fineste sort – den røde humlen Saaz, som stammer fra landskabet omkring byen Žatec på grænsen mellem Nord- og Vestbøhmen. Ikke alene kan du nyde denne variant i Tjekkiets verdensberømte pilsnerøl, men den bruges også i Guinness, den irske Stout og den belgiske Stella Artois.
 

Den traditionelle kunst at dyrke humle forfinet til perfektion

Humle er blevet dyrket omkring Žatec i tilnærmelsesvis 700 år, og i løbet af den tid er et unikt landskab blevet formet med dette i tankerne; de allerbedste sorter opstod her, og folk byggede byer, der bogstaveligt talt var designet omkring humleforarbejdningsindustrien. Alt dette gennemsyrer Žatec-regionen med sin egen specifikke karakter.
 

De humleduftende skatte fra Žatec

Det er dog ikke kun det historiske centrum af Žatec og monumenterne, der altid har været forbundet med dyrkning, opbevaring og forarbejdning af humle, der er blevet opført som verdensarvssteder, men også de steder, der handlede med humle, humlemarkerne omkring Ohře. Floden, Trnovany med sine bevarede humletørreovne, og også humlemarkerne nær landsbyen Stekník, som også er hjemsted for et smukt rent rokoko-château med en italiensk terrassehave, som tilføjer et unikt strejf af karakter til dette humlefyldte landskab.
 

Žatec, en by med humle i sit DNA!

Hjertet af byen Žatec er dens historiske centrum, hvor karakteren og atmosfæren fra århundreder, der er gået, lever videre. Rækkehusenes tage er spækket med skorstene fra tørreovne og andre etablissementer med tilknytning til humleforarbejdningsindustrien.
 

Hvor er et godt sted at lære mere om humle?


Du kan besøge rækkehuset lige ved siden af Žatec-bryggeriet, som huser bryggerimuseet i Žatec-regionen, hvor du kan udforske historien om bryggerier tidligere og nu i denne berømte humledyrkningsregion. Den viser flere film om, hvordan øl brygges, men selve øl er ikke på fad i museet: Alle interesserede kan tage en tur rundt i museet og bryggeriet, inklusive chancen for at smage øllet.


Vil du se nærmere på humle?

I hele Žatec er der en række interessante steder og kulturarvssteder i historien, hvor humle har spillet eller stadig spiller hovedrollen. Disse inkluderer humle- og øltemplet, en underholdende og lærerig attraktion, der viser traditionen fra denne verdensberømte humleregion. Og hvis du har lyst til at få et fugleperspektiv af byen, kan du gå op i Fyrtårnet, et unikt udsigtstårn. Det er også værd at se det Astronomiske ur, en urskive med de tolv stjernetegn og skildrer humleåret. En anden attraktion, der bestemt er værd at tjekke ud, er det unikke renæssancemalteri med sin maltningsudstilling og galleri, og gå ikke glip af Humlemuseet, som kan prale af den største humleudstilling i verden.