Påske i Tjekkiet
Påskeweekend er en tid fyldt med sjove traditioner i Tjekkiet. Hele landet bryder ud i en flamme af farver med alt lige fra flotte dekorerede æg til folkedansere i levende kostumer.

Traditionelle påskemarkeder

Da religion var forbudt under kommunistismen, har påsken i Tjekkiet en tendens til at være et tidspunkt til at byde velkommen til foråret og fejre ​​naturens genopståen efter vinterens dvale, snarere end at være en religiøs hellig begivenhed. To uger før påske fyldes det gamle bytorv, Wenzelspladsen og pladserne rundt om i landet med boder til det traditionelle påskemarked. Med mere end 90 boder i Prag kan du forvente at finde ægte tjekkisk håndværk såsom smukke håndmalede æg, trælegetøj, dukker og forskelligt påskepynt. Bortset fra markederne er der en bred vifte af underholdning og sightseeing i Prag. Frem for alt anbefaler vi, at du køber en billet til en klassisk koncert. Koncerter i gamle kirker og koncertsale som Rudolfinium er magiske på denne tid af året. En af de mest interessante og måske en af ​​de mest kontroversielle traditioner er historien om pomlázka.

Få skønhed og sundhed fra pomlázka

Pomlázka er en kæp lavet af pilgrene og er ofte dekoreret med strimler af farvet papir eller bånd. Oprindeligt er pomlázka et hedensk ritual, der blev brugt til at jage sygdomme og onde ånder væk. Ifølge legenden gav ritualet ungdom til den der blev pisket, inklusive husdyr. På påskedag bevæbner drenge og mænd sig med en pomlázka  i byer og landsbyer over hele landet. De samles i grupper med familie og venner for at gå rundt og besøge så mange huse i området som muligt. Pigerne og kvinderne bliver hjemme, og når de besøgende ankommer, bliver de mødt med latter og smil. Piger og kvinder tillader dem at blive pisket med denne påskepind. Faktisk, så munter, belønner de deres mandlige besøgende med en stærk drink, før gruppen går videre til det næste hus.

Som legenden siger, hvis en kvinde bliver pisket af en pomlázka, vil hun være både smuk og frugtbar i det kommende år. Dette forklarer, hvorfor kvinder er ivrige efter at deltage i festligheden. Nogle gør det til et spil og lader sig jage rundt i haven et par gange. Traditionen kan være lidt chokerende for udenlandske besøgende, men de tjekkiske kvinder ville blive ydmyget, hvis de ikke blev pisket på denne folkloristiske måde. Det hele foregår i en ånd af underholdning.


Oplev pomlázka og andre folkelige traditioner i friluftsmuseet Rožnov pod Radhoštěm. Rožnov pod Radhoštěm tilbyder et kulturelt program hele året. Et stort antal arrangementer finder sted her, alle inspireret af folklore og kunsthåndværk. Hvert år kan du tage dine børn hertil for at opleve utallige fester, herunder dans og sangforestillinger.

Påskeæg, mad og traditioner

De dekorerede Påskeæg kaldes kraslice, et navn afledt af det gamle tjekkiske ord, der betyder "smukt". Og de er virkelig smukke! Nogle æg er farvet i rødt for at symbolisere Kristi blod. De fleste er dekoreret med motiver, der er geometriske, blomster- eller religiøse ved hjælp af gamle teknikker og mønstre, der varierer fra region til region. I tjekkiske husstande har udsmykningen af ​​æg for det meste været en opgave for piger, fordi drenge har haft travlt med at lave piskeris og lege med rangler. Der er mange historier om, at skærtorsdag har fået tilnavnet Zelený čtvrtek (grøn torsdag) i Tjekkiet. Nogle mener, at det er knyttet til kristen tradition, når man spiser et måltid uden kød, og kun grøntsager indtages.

I Tjekkiet fejres det også med produktionen af ​​grøn øl, der kun produceres en gang om året af bryggeriet Starobrno i Brno. Skærtorsdag (Zelený čtvrtek) er også den dag, hvor unge drenge går ud i landsbyens gader udstyret med rasler for at jage onde ånder væk. Rangler er et symbol på at afværge apostelen Judas, som forrådte Jesus.


 
Påske er et godt tidspunkt at opleve Tjekkiet, da sommerturister endnu ikke er ankommet, og vejret oftest viser sig fra sin bedste side. Med held kan du finde et smukt tjekkisk påskeæg skjult på det sted, du vælger at besøge. Veselé Velikonoce! God påske!