Tjeckien – ölälskarens paradis
Tjeckien är en favoritdestination för ölfans, tack vare sin roll som upphovsmakare till den första pilsnern och den ursprungliga Budweisern. För närvarande finns fler än 200 bryggerier i Tjeckien och tätheten är som högst i södra Böhmen. Följ med på en ölresa rik på slott, romantiska små städer och vackra landskap.

Ölgiganterna - Prag och Plzeň

När man ger ut öltips kan man inte utesluta de två berömda tjeckiska ölstäderna Plzeň och Prag. Här besannas ölälskarens drömmar och man lär sig alla möjliga intressanta saker om öl och får även provsmaka. Besök de stora bryggerierna - Pilsner Urquell och Prags Staropramen – eller varför inte besöka ett ölmuseum som Prague Beer Museum. Vill du få en djupdykning i öl följ med på Bohemian Brews ”Beer Tasting Tours” där du får lära känna mikrobryggerier och hantverksöl i Prag. Huvudstaden har mycket att erbjuda inom detta område till exempel Břevnov St. Adalbert Monastic Brewery vid klostret Břevnov eller det nybyggda bryggeriet Hostivař.

Ölspa i Chodova Plana

Bryggerikomplexet Chodovar som grundades 1573 är banbrytande inom ölspa. Område är känt för sina mineralkällor och ligger beläget i det västra hörnet av Tjeckien. I den charmiga och sömniga byn Chodová Planá hittar du Hotel U Sládka, Pravá Pivní Lázně och de två restaurangerna, Stará Sladovna och Ve Skále vilka är populära turistmål. Bevis på den antika historien återfinns i den ursprungliga lagerkällaren från 1300-talet, som fortfarande används för att jäsa den lokala öllagern. Efter en rundtur i bryggeriet, som avslutas med en provsmakning vid den magiska bryggerifontänen kan du låt din kropp vila i ett riktigt ölbad.
Behandlingen sägs ha gottgörande effekt på hud och hår, slappnar av musklerna, värmer lederna och stöder immunförsvaret. Du blir bokstavligen yngre när du går ut ur ölskummet.

Ölvandring i Tábor och Bechyně

Ett besök på bryggerier kan vara en utmärkt utgångspunkt, slutdestinationen eller ett stopp på en vandring längs en så kallad öl-turistled. I södra Böhmen kan du gå eller cykla längs sex ölleder med bryggerier såsom Budvar, Samson, Dudák och många mikrobryggerier.
Börja din resa i staden Bechyně och upptäck det historiska centrumet och ta en öl på det första lilla bryggeriet Keras. Längs med leden upptäcker du Janecký Chotoviny-museet och i staden Tábor får du lär dig allt om att brygga öl och historien om öl. I Želeč odlas spannmål som blir till öl och i utkanten hittar du det familjeägda bryggeriet Obora. Du får även möjlighet att utforska slotten Zvíkov och Orlík innan du kommer till staden Písek som anses vara "ölens hjärta" för att du får en förståelse för hela ölproduktionen.

Cykelvägen till bryggerier

Třeboň är en kurort med ett antal historiska sevärdheter - rik på renässansarkitektur och med eget slott och spa. Staden är även centrum för karpfiske. Det är möjligt att besöka slottet - Rosenbergs och Schwarzenberks före detta bostad, barockteatern J. Kyll, Jungfru Marias kyrka, Jiljí och inte minst bryggeriet Regent. Härifrån kan du ta cykelvägen som leder genom tallskogar och dammar till Hluboka nad Vltavou, utan tvekan det vackraste slottet i Tjeckien. Efter lunch fortsätter du på en ny smidig cykelväg Greenway 12 längs floden Vltava till České Budejovice, staden som gav namnet till den berömda tjeckiska ölen Budweiser Budvar. Vi rekommenderar dig att smaka på de lokala ölspecialiteterna på restaurangen Masne Kramy. Turen tar dig genom många olika landskap men på vägar utan trafik. Ibland måste du ta dig över kullar, för att sedan ta dig genom ett platt landskap runt floder och dammar. Härifrån kan du ta dig vidare till renässansstaden Telc med sitt berömda torg, slott och kungliga trädgårdar. Därefter den bäst bevarade medeltidsstaden Český Krumlov.