La Tsjekkia overraske deg i 2023
Tsjekkia egner seg for alle på jakt etter store og små opplevelser. Tilbudene spenner vidt – mellom fotturer, utforkjøring og sykkelturer – og rolige byvandringer der historie, kunst, menneskemøter og landets verdenskjente øl er blant høydepunktene. Alt dette skjer i en inntagende natur, der slott og et dramatisk klippelandskap skaper et enestående, storslått bakteppe for det hele.

Høy puls i Dolní Morava

Et av stedene du for alle del ikke bør gå glipp er Dolní Morava-broen. Den ligger ved foten av Jeseník-fjellet, rundt to og en halv time fra Praha. Broen byr på en fenomenal utsikt, samt en betydelig dose adrenalin om du tar en spasertur langs den 721 meter lange gangbroen, som ligger 95 meter over bakken. Ferieanlegget Dolní Morava, der nevnte Sky Bridge 721 befinner seg, byr på mengder med eventyrlige opplevelser. Stedet passer perfekt gjennom hele året, særlig for den som vil røre litt på seg. Du kan for eksempel besøke populære Sky Walk, ta taubanen ned i dalen eller kjøre opp pulsen i bobbanen. De mange tilbudene vil tilfredsstille selv de mest krevende.

Praha skuffer aldri

Byens rolige tempo gjør den behagelig å utforske, og med et par gode sko rekker du over mye. Med trikken når du enda lengre, og kan i ro og mak utforske de ulike bydelene med de mange grønne lungene. Prahas arkitektoniske mesterverk strekker seg med stor iver mot himmelen, og i løpet av 2023 blir denne delen av byens attraksjoner enda rikere. Da står nemlig David Černýs nye skulptur ferdig. Det er en 24 meter høy kvinne i metall som støter mot en leilighetsblokk. For øvrig er Černýs kunstverk, for eksempel hans gigantiske babyer og dansende nymfer, å finne flere steder i byen.

Kunsthalle Praha er en annen arena for samtidskunst, som nylig åpnet dørene. Her er målet å skape en dypere forståelse for tsjekkisk og internasjonal kunst fra begynnelsen av 1900-tallet frem til idag.

Kjærligheten til arkitekturen og vinen

Tsjekkia er et sted hvor du lader batteriene i vakker natur, og blant strålende arkitektur – gjerne med et glass vin i hånden. Sørlige Mähren er blant områdene som bør være høyt oppe på listen over steder å reise i 2023. På flere av vingårdene i denne delen av landet kan du blant annet oppleve den særegne vingårds-arkitekturen, og lære mer om kunsten å lage vin, med påfølgende smaking. Vingården Konitz nær Znojmo er med sin enkle, stedegne design en estetisk opplevelse. Herfra fører blant annet flere sykkelstier deg videre til nasjonalparken Podyjí.

Vingården Krásná hora er et annet eksempel på hvordan moderne arkitektur kombinert med tradisjonell byggeskikk er påvirket av områdets historie og karakter. Men i tillegg til arkitekturen har også vinene her har vunnet flere priser.

Et annet sted som får hjerter til å slå et ekstra slag er Vinařství Václav, som befinner seg på et sted kjent for sin vinkultur med røtter tilbake til middelalderen. Det anbefales å bli litt i Hustopeče, der et besøk på vingården Vinařství Starý vrch hører med. Rund av reisen i Valtice og den lekre vingården Vinařství Obelisk, som ligger på en høyde like utenfor byen. Foruten viner av høy kvalitet er her også fantastiske utsikter over Pálava og Mikulov.

Mye å finne på i České Budějovice

Uansett hvor du snur deg i 750 å gamle České Budějovice støter du på historie, lokal gastronomi og utmerket Budvar-øl. Den lekre byen er en het kandidat som Europas Kulturhovedstad 2028, og ligger bare to og en halv time med tog fra Praha. I tillegg til et sted proppfullt av historiske tradisjoner og en imponerende kulturarv er landskapet rundt også spesielt inntagende. Setter du pris på øl og kulturen rundt den vil et besøk på Microbrewery Krajinská 27 være midt i blinken. I så måte vil også en guidet tur i Budvar være en fin måte å bli enda bedre kjent med den spennende kulturen som knytter seg produksjonen av de gylne dråpene.
Det nest beste du kan gjøre i České Budějovice er å dra opp til Det svarte tårnet rett ved Sankt Nicholas-katedralen. Derfra har du strålende utsikt over byen.

Området der elvene Vltava og Malše møtes er også verdt å få med seg. Her skal det i løpet av 2023 anlegges en ny strand, hvor voksne kan nyte strandlivet mens barna koser seg på lekeplassen rett ved.
Et strålende alternativ rett og slett, der du også kan leie båt og slik oppleve området fra et litt annet perspektiv.

Velvære og eventyr

Som romantisk reisemål ligger Tsjekkia helt i front med sine prisbelønte hoteller og slott, og få om noen land legger så godt til rette for kombinasjonen velvære og unike naturopplevelser. Luksushotellet Chateau Herálec er et av de vakreste og mest romantiske i hele Tsjekkia. Her kan du slappe av i flere ulike typer badstuer – den urtebaserte, den finske eller i det mer rendyrkete dampbadet.

Svatá Kateřina i hjertet av Tsjekkia er et annet sted idyllisk beliggende i urørt natur. I dette unike ferieanlegget praktiseres Ayurveda med leger (og kokker fra Kerala i India) som har spesialisert seg på den tradisjonelle indiske naturmedisinen.De la ndlige omgivelsene egner seg ellers utmerket for alle dem som er glad i å ri, ta beina fatt, sykle eller praktisere yoga ute i naturen.

Chateau Mcely er et annet reisemål der harmonien rår – et sted som er lett å forelske seg i og derfor vanskelig å forlate. Dette lille, eventyrlignende barockslottet på en høyde i landskapet tilbyr også velgjørende behandlinger, samt sesongbaserte retter fra gourmet-restauranten Piano Nobiles meny.