Top 10 onontdekte burchten en chateaus

Top 10 onontdekte burchten en chateaus

Leuke uitstapjes naar tien historische monumenten die nog niet ontdekt zijn door toeristen

Top 10 onontdekte burchten en chateaus
De Praagse Burcht en Karlštejn zijn fantastische bouwwerken, maar als je al eerder in Tsjechië geweest bent, heb je deze misschien al gezien. Dit lijstje met tien burchten en chateaus zijn prachtige ontdekte plekjes. Enkele honderden jaren lang onafgebouwd en weer andere uniek door hun ligging.

Slot Jemniště

Het barokke chateau Jemniště ligt ten zuiden van Praag in Centraal-Bohemen. Met de auto ben je binnen een uur ter plaatse. De slotexpositie die je kunt bezoeken omvat negen zalen en de St.-Josefkapel. De gids voert je naar historisch ingerichte interieurs met exposities van de adellijke familie Sternberg, die hier overigens nog steeds woont. Regelmatig is het chateau ook in de avond te bezichtigen. Bij het chateau is een aangenaam koffiehuis en er is zelfs de mogelijkheid om te overnachten in één van de schitterende appartementen. Een leuke activiteit 

Chateau Mnichovo Hradiště

Het unieke barokke chateau van Mnichovo Hradiště bevindt zich op de rand van Centraal- en Noord-Bohemen. Met de auto is het vanuit Praag 75 km rijden naar het noorden richting het IJzergebergte. Tijdens een bezichtiging van het chateau krijg je het slottheater te zien met de oorspronkelijke barokke coulissen, de bibliotheek die in bezit was van de bekende verleider Giacomo Casanova en het grafmonument van de beroemde held uit de Dertigjarige Oorlog, Albrecht von Wallenstein. De interieurs van het chateau dateren van de 18 eeuw, waardoor je tijdens een bezichtiging de sfeer van voorbije tijden kunt opsnuiven. Uit kunsthistorisch oogpunt is de slotgalerie zeer waardevol. Tickets kunnen het beste online worden gekocht. 

Chateau Jezeří

Chateau Jezeří werd vroeger ook wel de parel van het Ertsgebergte genoemd. Tegenwoordig is het chateau meer een ruwe diamant te noemen. Het slot is in de tijd van de turbulente 20e eeuw achtereenvolgens in handen van vele eigenaars geweest, waarvan de meesten het lieten verloederen. De laatste nagel aan de doodkist was de dagbouw van bruinkool, die vrijwel bij de ingang van het slot begint. Slot Jezeří kwam als eerste Tsjechische monument op de lijst van de zeven meest bedreigde monumenten van Europa, die gepubliceerd wordt door de organisatie voor cultureel erfgoed Europa Nostra. Laten we hopen dat Jezeří zijn slechtste periode achter de rug heeft en vanaf nu enkel nog zal floreren. Op het chateau worden regelmatig interieurbezichtigingen georganiseerd. Bezoekers kunnen dan niet alleen het chateau bekijken, maar ook de mijn. Over zo'n 30 jaar zal er niets meer van de mijn terug te vinden zijn. Het bouwwerk zal dan boven een van de grootste meren van Tsjechië oprijzen. Dus maak voort!

Burcht Grabštejn

Burcht Grabštejn troont op een rotsachtige heuvel niet ver van Liberec in Noord-Bohemen en heeft een rijk verleden. De eerste bronnen vermelden hem al in de 13e eeuw. Uiteindelijk werd de burcht verbouwd tot een prachtig renaissanceslot en die gedaante heeft hij tot op heden behouden. De burcht biedt twee interessante bezichtigingsroutes. De beste tijd voor een bezoek is begin juli, want dan vinden hier de tuinfeesten van Grabštejn plaats, het traditionele zomerfestival. Verwacht veel muziek, dans en schermdemonstraties. Ook zijn er gekostumeerde gidsen, kunsten met vuur- en koude wapens, delicate versnaperingen in de burchtschenkerij en bij de ambachts- en kooplui die gerechten van weleer en andere producten en souvenirs aanbieden.

Chateau Zákupy

Chateau Zákupy in het Boheems Paradijs biedt een bezichtiging van unieke collecties die afkomstig zijn uit de inrichting van de keizerlijke salons uit de tweede helft van de 19e eeuw. Je krijgt er bijna 200 jaar oud papierbehang, luchters, gordijnroedes, gordijnen en meubilair met de oorspronkelijke bekleding te zien. Wat het paleis interessant maakt, is dat het onderdak bood aan koningen en keizers. Chateau Zákupy werd populair als het zomerverblijf van de Oostenrijkse keizer en Boheemse koning Ferdinand I. Hij verbleef hier bijzonder graag en dat zal de gids tijdens de bezichtiging meermaals vermelden. Tijdens een tour bezoek je bijvoorbeeld het appartement van de keizerin en de keizer inclusief hun gezamenlijke slaapkamer. Het was toentertijd niet gebruikelijk dat men een gemeenschappelijke slaapkamer had, en dit wijst dan ook op de toen atypische echtelijke liefde van het keizerlijke paar.

Burcht Kámen

In het landschap op de grens van Zuid-Bohemen en het Boheems-Moravisch Hoogland vindt u de romantische burcht Kámen. De oorspronkelijke gotische burcht werd halverwege de 13e eeuw op een grote klip gebouwd en is daar ook naar genoemd. En waarom zou u het bezoeken? Als u van de geur van benzine houdt en uw hart sneller gaat kloppen voor motorfietsen, dan moet u hier simpelweg heen! U vindt op het kasteel namelijk het Museum van historische motorfietsen. Een aanzienlijk deel van de verzameling wordt in beslag genomen door machines van het merk Jawa en ČZ uit de periode vóór en na de Tweede Wereldoorlog. De expositie toont echter ook motoren van andere merken. Een uniek exemplaar in de collectie van nu is een begeleidende motorfiets uit 1910 die geheel door amateurs is gebouwd, en de tweecilinder Walter uit 1913. Als een deel van uw gezin niet in motoren geïnteresseerd is, kunt u ze het slot laten bezichtigen. Dat herbergt namelijk ook een expositie van de woon- en levensstijl van de 19e en het begin van de 20e eeuw op kastelen, met voorbeelden van wooninterieurs en een historische expositie in het Oude Paleis.

Chateau Slavkov bij Brno

In Zuid-Moravië, niet ver van Brno, bevindt zich de plaats die iedereen kent die zich voor militaire geschiedenis interesseert. Op deze plek vond de beroemde Napoleontische Slag bij Austerlitz plaats. Kasteel Slavkov behoort tot de oudste adellijke residenties van Moravië. De oorspronkelijke burcht werd in de loop der tijd tot een chateau verbouwd en er werd ook een uitgestrekt en prachtig park aangelegd. Je bezoekt tijdens een bezichtiging van het slot ook de ovale Historische zaal, die erop kan bogen dat juist hier tijdens de Napoleontische oorlogen het bestand tussen Oostenrijk en Frankrijk getekend werd.

Slot Lysice

Slot Lysice is een vergeten juweel in Moravië, ten noorden van Brno. Dit barokke gebouw op de plaats van een eerder renaissancistisch waterfort werd begin 19e eeuw verbouwd. De grootste trots vormen hier de weelderig ingerichte oorspronkelijke interieurs. Die geven inzicht in het leven en de stijl van de vooraanstaande Moravische grafelijke familie. Natuurlijk nodigt ook de gerestaureerde historische wapenkamer uit om er in rond te kijken. De kamer is met zijn 2000 wapens een van de grootste in Moravië en bevat allerlei soorten wapens uit de gotiek tot aan de 19e eeuw. Tot de rariteiten behoren een zwaard met een langgerekt heft in de vorm van een zaagvis en een origineel Japans samoeraizwaard.

Chateau Čechy pod Kosířem en Rijtuigenmuseum

De naam Čechy (dat Bohemen betekent in het Tsjechisch) verwijst weliswaar naar een ander gedeelte van Tsjechië, maar het chateau met deze naam ligt in Moravië bij Olomouc. Dit onlangs toegankelijk gemaakte kasteel wordt omringd door een waardevol park van 21 hectare. Er zijn meerdere bezichtigingsmogelijkheden. Nog een reden om naar Čechy pod Kosířem te komen, is het plaatselijke Rijtuigenmuseum. Dit is het grootste museum van historische rijtuigen in Tsjechië en een van de grootste in Centraal-Europa. De unieke collectie telt 38 rijtuigen uit de jaren 1750 tot 1920. Het kostbaarste object van het museum is de Gouden Koets die in 1750 in Frankrijk vervaardigd werd.

Plumlov

Een ander vergeten pronkstuk van Moravië niet ver van Olomouc bevindt zich boven een stuwmeer in het dorp Plumlov. In de 17e eeuw ving men met de bouw van het chateau aan, dat drie verdiepingen en meerdere vleugels moest tellen. Nu resteren alleen nog de fundamenten. Het is nooit bewoond geweest en er waren slechts vier kamers provisorisch ingericht. In de 19e eeuw zetelde hier de rechtbank van de regio en het belastingkantoor, terwijl de overige ruimtes in ambtenarenwoningen werden getransformeerd. In 2001 werd begonnen met de restauratie van het chateau. Tijdens de bezichtiging bezoek je de kelder en de zolder. In de zomer van 2021 worden enkele evenementen georganiseerd – bijv. 3-6 juli, de Inneming van slot Plumlov of 7-8 augustus, het Schermweekend, wat het hoofdevenement van het hele seizoen is.