Smag på tjekkisk påske: traditionelt forårskøkken

Smag på tjekkisk påske: traditionelt forårskøkken

Smag på tjekkisk påske: traditionelt forårskøkken
Du bør ikke gå glip af de fremragende traditionelle retter, der serveres i påsken i Tjekkiet.

Skærtorsdag, (Zelený čtvrtek, betyder grøn torsdag) tilberedes mad med noget grønt, såsom persille, spinat eller nælder. Dette er for at bevare sundheden i løbet af året. Langfredagen, i fastetiden er det kun tilladt med fisk og suppe, men Påskelørdag (Bílá sobota i Tjekkiet) laves der et specielt påskebrød med påskefyld. Påskedag er en af de vigtigste dage i påsken, og fejres med boller og Jidáš – et påskebrød sødet med honning og dekoreret med en spiral, som menes at repræsentere rebet, som Judas hang med efter at have forrådt Kristus. Man troede, at de, der spiste Jidáš ved daggry, ville have et godt helbred. Påske boller symboliserer også slutningen af vinteren og begyndelsen på nyt liv, og du kan finde dem i forskellige former: fugle, krebs, snegle, ællinger, slanger, pindsvin eller endda skildpadder.

Påskelam

Tjekkerne går all-in med desserter i påsken. Sødt, gæret brød dominerer, normalt i form af et lam. Selvom chokolade-påskeharen er blevet mere almindelig, er det mere traditionelt at lave en sandkage udformet som et lam. Kød og lam stod traditionelt på menuen, men tidligere havde alle familier ikke råd til ægte lam og i stedet bagte en påskekage formet som et lam.

Hvorfor er påskekager, der dekorerer de tjekkiske påskeborde, formet som lam? Ifølge en gammel tradition symboliserer lam renhed, forår og nyt liv. Ifølge kristendommen symboliserer lammet Kristus, Guds lam, og har været en ceremoniel ret og det vigtigste offerdyr siden tiden før Kristi fødsel. Over tid blev lammet for dyrt for mange familier, så det blev erstattet med en fårost formet som et lam. Til sidst blev dette symbol ændret til en sød påskedessert. Bagning kræver en speciel form og lidt dygtighed for at tage kagen ud af formen, men resultatet er bestemt en anstrengelse værd! Rosiner bruges som øjne, og den stadig varme kage drysses med vaniljesukker. Et bånd med en klokke er bundet om lammets hals. Det er bagværk lavet af sød gærdej, som smager lidt som julebrødet. Kagen bages normalt den på White Saturday (Påskelørdag)
 
Ingredienser:

4 æg (hvide og æggeblommer adskilt)
3/4 kop sukker
1 og 1/2 kop mel (polohrubá)
1 pakke (12 g) bagepulver
1 spiseskefuld vaniljesukker
2 deciliter (dl) fløde
smør til smøring af formen
mel (hrubá) til drysning af formen
 
Tilberedning:
Smør en mellemstor form, gerne formet som et lam, og drys med mel. Forvarm ovnen til 180 ° C. Pisk æggeblommer med sukker. Tilsæt mel blandet med bagepulver og vaniljesukker. Hæld fløde og tilsæt derefter de piskede æggehvider forsigtigt. Hæld i formen og bages i 45 minutter.

Påskefyld

På Påskelørdag, når fasten slutter, kan fyldet bruges som hovedret. Det kan laves af flere typer kød med grønne urter og friske nældeblomster som symbol på foråret. Fyldet spises varmt, og som kold anretning bruges det som påskegave. Du kan tilberede din egen fyld efter vores opskrift:

Ingredienser:
800 g røget kød
1 baguette (flute brød)
8 æg
250 ml mælk
Salt, peber og muskatnød
Rasp til drysning af formen
1-2 kviste hakkede friske krydderurter såsom unge brændenælder (for at symbolisere det nærmerende forår), persille og purløg
Yderligere ingredienser kan eksempelvis være bacon, skiver af skinke eller vilde svampe
 
Tilberedning:
Kog det røgede kød i vand og lad det køle af. Skær det derefter i mindre terninger. Skær bagetten/flute brødet i mindre stykker og læg det i en større skål. Pisk æggeblommer med mælken og krydre med salt, peber og muskatnød. Bland derefter baguette stykkerne med. Tilsæt det hakkede kød. Hak urter og bland dem med. Pisk æggehviderne seperat stive til hvidt skum og bland dem derefter forsigtigt i dejen med de andre ingredienser.

Smør bagepladen med svinefedt (eller smør) og drys formen med rasp. Hæld dejen i. Bages midt i ovnen ved 200 ° i ca. 35-40 minutter, indtil den er gyldenbrun.