Lær jugendstilsmaleren Alfons Mucha at kende
Kæmpe lærred med oliemalerier, reklameplakater, møbler, smykker, udsmykning af bygninger og glasmalerier i katedralen - alt dette omfatter værkerne af jugendstilsmaleren Alfons Mucha. Hvem var han, og hvor kan man gå i hans fodspor?

Hvem var Alfons Mucha

Alfons Mucha, maler, grafiker, designer og illustrator, blev født i år 1860 i Ivančice i Mæhren og døde i år 1939 i Prag. Man siger, at han allerede fra barns ben ønskede at være en del af kunstens verden. I år 1879 tog han til Wien og siden til Paris, det daværende centrum for alle kunstnere. Med sit liv og kunsten hører han til jugendstilperiode den såkaldte belle époque. I dag kan vi ikke forestille os denne periode uden hans fingeraftryk. Uden smukke piger, uden blomsterornamenter og ingen særprægede linjer. Kort sagt, belle époque ville ikke være så smuk uden ham.

Den unge Alfons i Paris

I Paris i slutningen af det 19. århundrede har han først kæmpet sig igennem og illustreret bøger og magasiner. Han var én af mange hundrede kunstnere, der boede og skabte kunst i denne by, hvor kunsten blomstrede. Til sidst blev han næsten på en nat berømt takket være hans dristige og på daværende tid modige reklameplakater til melodramaet Gismonda med den daværende berømte skuespillerinde Sarah Bernhardt i hovedrollen. I Paris ved århundredeskiftet mellem det 19. og 20. århundrede i belle époque perioden bestemte Mucha modestilen og oplevede sine mest ærefulde år – hans værksted skabte plakater, kalendere og spisemenuer, reklamer og scenedesign samt skulpturer, møbler og smykker. Da Paris blev for lille for ham, tog han til USA.

Det Slaviske epos

Under sit ophold i Amerika, da Mucha arbejdede på akademierne i New York, Chicago og Philadelphia, blev ideen om Det Slaviske epos født. Han realiserede det først efter hans tilbagevenden til Tjekkiet i år 1910. Malerens hjem var fra år 1912 helt frem til 1928 den østlige fløjslottet Zbiroh nær Pilsen og som atelier til sine kæmpe lærreder fungerede den store slotssal. Det Slaviske epos, en cyklus med 20 monumentale malerier inspireret af den slaviske mytologi og historie, blev først præsenteret af kunstneren for offentligheden i Veletržní paladset i Prag i efteråret 1928 i anledning af ti års jubilæet for uafhængigheden af Den tjekkoslovakiske stat. Lærrederne vil i de næste 5 år blive udstillet på det sydmæhriske slot Moravský Krumlov, der har renoveret sine udstillingssale til dette epos.

Den ægte kunstner

Alfons Mucha har sikkert aldrig været inaktiv. Selvom han skabte Det Slovakiske epos, var han også aktiv i andre henseender. I 20-erne i det 20. århundrede har han for det unge Tjekkoslovakiet designet frimærker og pengesedler, der i sin samtid blev betragtet som måske de smukkeste pengesedler i verden.  Uden honorar har han også beskæftiget sig med udsmykningen af Prags jugendstil klenodie, Obecní dům, eller rekonstruktionen og færdiggørelsen af Den hellige Vitus-katedral. Nogle af glasmalerierne i forreste del af katedralen er nemlig hans værk.

Mucha i moderne skikkelse

iMucha, det er navnet på udstillingen, som du kan besøge fra februar 2023 i prags Obecní dům. Udstillingen tilbyder et helt nyt syn på samlingen af den tjekkiske jugendstilsmaler. Takket være den professionelt digitale bearbejdelse af Muchas plakater, der gav dem bevægelse, står du ansigt til ansigt mod genoplevede modeller, du vil blive trukket ind i scenerne af Det slaviske epos og selv Alfons Mucha, hhv. hans digitale jeg vil tale til dig. Udstillingens unikke koncept flytter på denne måde jugendstilen mere end hundrede år fremad og dig som besøgende mere end hundrede år tilbage i tiden. Konceptets mesterlige arkitektoniske design ledsager de vigtigste milepæle i Muchas liv og hans arbejde, hvor Alfons Muchas førende fagmand illustrerer de grundlæggende informationer. Udstillingen har næsten 240 artefakter. Hele udstillingen kombinerer smukt det bedste af Alfons Muchas arbejde og nutidige teknologier.