Lednice-Valtice arealet – 25 år på UNESCO´s liste
I Sydmæhren ved den østrigske grænse finder du det eventyrlige landskab. Det er et landskab, der består med damme og en langsomt flydende flod. Et landskab med århundrede gamle træer, slotte og jagtslotte. Dette landskab med et areal på ca. 300 km2 er et af de største menneskeskabte landskaber i verden. Det ligger mellem byerne Lednice, Valtice og Břeclav. I år er det præcis 25 år siden, hvor dette landskab, som også kaldes Lednice-Valtice arealet, blev tilføjet på UNESCO´s liste.

Hvad finder du Lednice-Valtice arealet

Lednice-Valtice areal i Sydmæhren cirka 20 minutter i bil fra Brno består udover en storslået park også af mange seværdigheder, som blev bygget af den aristokratiske Liechtensteins familie. Udover slottene i Lednice og i Valtice finder du i det parkanlagte landskab en række små bygninger. En af dem er den 23 meter høj Obelisk, der siden år 1798 minder os om indgåelsen af freden mellem Frankrig og Østrig, videre finder du der Jans borg, Minaretten eller Jagtslottet, der tidligere fungerede som en jagthytte. Lednice dammenes bredde pyntes med et par interessante bygninger, som fx Apollon templet, Damslottet, Grænseslottet eller Den nye gård. Cirka halvvejs mellem Lednice og Valtice møder du Skt. Huberts kapel, der er dedikeret til denne skytshelgen for at beskytte jægerne. I nærheden af Valtice kan du beundre Chrám Tří Grácií (De tre graties tempel) med en skulptur af tre kvinder, slottet Belveder, Lány, Kolonnade på Reistna og Rendez-vous. Som du kan se, er der rigtig mange interessante bygninger i dette landskab.

Landskabskoncept og indskrivning på UNESCO´s liste

Lednice-Valtice arealet er med sine historiske objekter, havearkitektur, damme og cykelstier betragtes som det største menneskeskabte landskab i Europa. Arealets historie går helt tilbage til det 12. århundrede, hvor familien Seefeld grundlagde borgen, omkring hvilket byen Valtice opstod. Slottet Lednice dateres også fra tiden omkring år 1220, men det nuværende neo-gotiske udseende stammer først fra det 19. århundrede. Den fyrstelige familie Liechtenstein begyndte konceptuelt at bygge landskabet i det 18. århundrede og fortsatte gennem det 19. århundrede. Hele arealet er projekteret som en engelsk park, der skulle tjene den fyrstelige familie, ikke kun til afslapning, men også som et landskab tæt på naturen. I 1990'erne blev det vurderet, at landskabsensemblet er så værdifuldt, at det fortjener den højeste grad af beskyttelse ikke kun i Tjekkiet, da det i 1995 blev erklæret et landskabsmonumentsområde, men også på internationalt plan. Derfor blev Lednice-Valtice areal indskrevet på UNESCO´s verdensarvsliste over natur- og kulturarv den 7. 12. 1996.

Sådan nyder du arealet bedst

Hele området er så stort at gående altid kun når en del af det. Derfor er det bedst at træde i pedalerne og udnytte det tætte net af cykelstier, der forbinder hele arealet. Kun sådan kan du nå at besøge alle seværdighederne i løbet af få dage og nyde de uforglemmelige udsigter over landskabet. Cykelstierne er grupperet i de såkaldte Liechtenstein stier, i alt 6 styk. Du kan tage til Knížecí stezka (Fyrstens sti), som er rygradsforbindelsen mellem de mæhriske og østrigske seværdigheder og du vil gå i den magtfulde fyrstefamilie fodspor. Ellers kan du vælge Břeclav-stien, som er velegnet til de yngste cyklister med hensyn til profil og længde. Stierne er rigtig godt markeret og du møder undervejs mange bespisningsmuligheder eller du kan bare stoppe og nyde det let kuperede landskab.

Lednice-Valtice musikfestivalen 2021

I dette år i Sydmæhren er det ikke kun slotte, parkture samt cykelturisme, der venter jer. Til efteråret vil Lednice-Valtice arealet være fyldt med klassisk musik! Denne 6. årgang af Lednice-Valtice musikfestivalen bliver den største europæiske fremstilling af Antonio Vivaldis arbejde, der nogensinde har fundet sted i de seneste årtier. Vivaldis arbejde vil blive præsenteret af topensembler fra Italien, Frankrig, Spanien og Tjekkiet og vil således minde os om de 280 år, der er gået siden hans død. Denne efterårs musikfestival finder sted fra den 2. til 16. oktober 2021. Festivalen forbinder altid på en smuk og fin måde den klassiske musikverden med den enestående arkitektur og landskabet i Lednice-Valtice arealet. Du har bestemt noget at glæde dig til i år! Derudover har arrangørerne udarbejdet en festivalprolog den 23. september 2021 i Liechtenstein Gartenpalais i Wien, som stiller deres ekstremt værdifulde kunstsamlinger tilgængelige for koncertgæsterne.