Tjekkiet set fra vandoverfladen
Selvom du ikke finder havet i Tjekkiet, kan du alligevel flere steder gå om bord på et skib og nyde behagelige stunder med en uforglemmelig udsigt fra vandoverfladen. Følgende floder kan besejles: Moldau, Elben, Dyje eller Morava og flere store dæmninger. Vi har tips til regelmæssige sejlruter og de mere uregelmæssige bådtransporter, rundvisningssejladser, udflugter og andre bådeventyr. Tag en sejltur på en damper og prøv aftenssejlturens romantik eller kig på byen og det omkringliggende landskab fra krydstogtsskibets dæk.

På damper ikke kun i Prag

Gennem Prag snor floden Moldau sig og krydstogssejlturen supplerer ofte rigtig godt en bytur. Når alt kommer til alt, ser seværdighederne og byens panorama fra skibets dæk helt anderledes ud. Udflugtssejlturer gennem byens centrum tilbydes fra et par selskaber og du kan vælge ud fra din egen smag. Men ikke kun Prag tilbyder interessante udsigter. I sommersæsonen kan du komme med skib til ZOO eller helt til Slapy dæmningen eller til sammenløbet af floderne Elben og Moldau nord for Prag ved byen Mělník. Prags specialitet er 4-personers vandcykler. Prøv dem og du vil have vandskorpen endnu tættere på!

Rund på Svět i Sydbøhmen

Den Sydbøhminske by Třeboň kan ikke kun prale med sin historiske plads, men også med én af de største søer i Tjekkiet. Lige bag byporten bredder søen Svět (svět betyder på tjekkisk verden) sig. Og så kan du tage på en cirka én-times sejltur rund på Svět (verden). Om lørdagen spiller et swingband som regel på skibet.

Dæmningen Lipno – det tjekkiske hav

Den Sydbøhmiske dæmning Lipno kaldes også for det tjekkiske hav. Det er ét af de største tjekkiske vandreservoirer og derfor fungerer der her flere sejlruter samt sejludflugts selskaber. Du kan fx sejle fra Lipno nad Vltavou til Frymburk og tilbage. Eller fra Horní Planá til Černé v Pošumaví og tilbage. Den lokale specialitet er krydstogsture med program ved solnedgang.

Orlík dæmning rund om Zvíkov

Under borgen Zvíkov nær Písek flyder floden Moldau takket være Orlík dæmningen ind i kløften. Fra juni til august kan du gå rundt om borg næsten lige under den og nyde en krydstogstur og dejlige udsigter til landskabet og borgen. Der findes både en lille og en stor sejltur (35 eller 50 minutters sejltur).

Labský kløften

Norbøhmen, på steder, hvor den største tjekkiske flod Elben forlader Tjekkiet og flyder videre til Tyskland, må du ikke gå glip af en sejltur gennem Labským kløften. Sejlturen starter i Děčín, forsætter til Hřensko, hvor de fleste skibe vender tilbage til Děčín. I Hřensko kan du stige ud og sejle på den lille flod Kamenice i romantiske skibe og undersøge Kamnitz kløfter. Aldeles anbefalelsesværdigt!

Baťas kanal i Mæhren

Den kunstige vandkanal – Baťas kanalen – finder du i Mæhren. Kanalen er lidt over 50 km lang og gå gennem området, som kaldes Slovácko (Det mæhriske slovakiet). Baťas kanal lærer du bedst at kende fra dækket på en lejet båd eller en husbåd. Der findes flere udlejningsselskaber og efter en kort introduktion bliver du en sømand! Populære ruter går omkring Veselí nad Moravou eller Strážnice. 

Vranovská dæmningen på Dyje

Vranovská dæmningen finder du i Sydmæhren på floden Dyje. Tag fra byen Vranov nad Dyjí med et vidunderligt slot med båd til borgen Bítov! Floden er bogstaveligt talt skåret ind mellem stejle skråninger, der er tilgroet med grønne skove, og skaber her skarpe meandre. Udover Bítov møder du også fra dækket en interessant ruin af borgen Cornštejn.

… og videre med strømmen på Dyje

Sejlturen på Dyje i Sydmæhren minder først (med en smule fantasi) om en sejltur i Amazonas jungle. Du går om bord i Lednice slotsparken. Fra flodoverfladen ser du enestående udsigter til parken, slottet, en minaret eller Jans borg. Alt dette danner tilsammen en enestående UNESCO-samling af seværdigheder – Lednice-Valtice arealet.

Eller prøv faste sejlruter

Selvom Tjekkiet ikke har så mange muligheder for sejlads i både, findes der et par faste sejlruter. Om sommeren, i weekenderne kan du sejle i båd fra Ústí nad Labem til Litoměřice. I Prag, selvom Moldau bredder er forbundet med broer, findes der steder, hvor der mangler en bro. Så kommer her offentlig transport i form af en færge. Fordelen er, at her gælder standard prisen for offentlig transport! Og i Brno i Sydmæhren kan du tage på udflugt i både på Brněnská dæmningen. Især for børn kunne det være interessant at komme til borgen Veveří i sommersæsonen med båd! Som noget nyt er det nu med elektrisk fremdrift, så det er mere miljøvenligt.