14 tips til hoteller med vidunderlige køkkener
I Tjekkiet finder du nogle dejlige steder, hvor det er værd at tage et ophold, men også steder, hvor man kan spise godt. I dag introducerer vi dig sammen med Lukáš Hejlík til steder, der er et besøg værd. Lukáš Hejlík er en skuespiller, der med sine teaterprojekter har rejst Tjekkiet tyndt i mere end 18 år. På sine rejser skriver han om sine gastronomiske tips fra små bistroer til smukke restauranter. Han glemmer dog ikke cafeer, barer, bodegaer, konditorier og bryggerier.

Hotel Aplaus i Litomyšl – forbinder luksus og historie med nutiden

Hotel Aplaus i det østtjekkiske Litomyšl blev grundlagt for et par år siden i tre fredede bygninger i byens historiske centrum. Det giver en god forbindelse med den rige historie og dialogen med nutiden, som er blevet et motto for hotel Aplaus. Lukáš Hejlík tilføjer: „Her er et smukt slot, haver, en plads, et museum, men også nutidens arkitektur eller fantastiske bænke, som er spredt over hele byen. Og også restaurant Bohém!“

Grandhotel Pupp – komfort, som du fortjener!

Et eksklusivt ophold efter dine ønsker oplever du i hjertet af Karlovy Varydet østlige Bøhmen for eksempel i Grandhotel Pupp. Hvert rum er særpræget takket være hotellets enestående arkitektur. Men samtidigt arbejder de her med nutidige trends – de hviler ikke på laurbærrene. „Enhver bør engang besøge dette sted! Dette ikoniske hotel stråler i kurbadszonens hjerte i Karlovy Vary allerede fra år 1701. I hele denne periode tillokkede han kunstnere, videnskabsmænd, statsmænd og berømtheder. Og nu kan han også lokke gastronauter. De lokale kokke gav Grandhotellet sin menu tilbage i form af det klassiske tjekkiske køkken, som det dengang erobrede de kejserlige paladser i Wien. Så her kan du spise fra det tjekkiske køkken og derfor praler Pupp med betegnelsen Czech Specials.“

Spa Hotel Lanterna – enestående afslapning i bjergene

Det komfortabel Spa hotel Lanterna i Velké KarloviceBeskydy hører med rette til de mest efterspurgte wellness mål og romantiske ophold i hele Tjekkiet. Slap af og lad dig forkæle i behagelige omgivelser i ét af det mest moderne hoteller i Beskydy. „Hotellet laver mad til sine indkvarterede gæster, men du kan også reservere oplevelses smagning i restaurant Vyhlídka. Chefkokken Josef Tydlačka arbejder med de lokale leverandører, især af oste og ørred. Gæsterne vil her selvfølgeligt elske surkålssuppen (valašská kyselica), den traditionelle lokale suppe eller Brimsen miniknødel, som her tilberedes af græskar i stedet af kartofler.“

Hotel Bonato i Náchod – kurbadsstedet til din tunge

Náchod i den østlige Bøhmen har et smukt slot, med en plads, men også et hotel. Bonato ligger i kurbadskvarteret i byen Náchod. Ejere driver virksomheden allerede i næsten 15 år og har deres egen faste chefkok, som forstår at trylle på tallerknerne. „Hotellets ejere elsker Italien, og deres kærlighed får indflydelse på deres menu, men du finder også tjekkiske klassikere. Så her kan du nyde både oksekæber og blæksprutter, ribben eller hjemmelavet pasta, brød og focaccia.” siger Lukáš Hejlík.

Klika Kitchen & Coffee i České Budějovice

Familiehotellet Klika befinder sig i det ældste historiske område i den sydbøhmiske by České Budějovices centrum i den umiddelbare nærhed af det dominikanske kloster, men samtidigt ligger det i rolige omgivelser ved floden. „Spisekortet afspejler sæsonen og nævner perfekte leverandørerne, fx oste fra hr. Diviš fra Chrášťovice, kyllingekød fra farmen Loužná og Kořénkova farmen Vícemil. En perfekt tilberedt flank steak suppleres helt perfekt af smagfuldt og visuelt ristede hvidløgsskud. Hertil serveres kartoffelmos med fløde og gyldenbrunede løg. Men hel sikkert bør du smage den traditionelle kulajda (sydbøhmisk flødesuppe).“

Nebespán café & apartments – indkvartering og en smuk café i Šumava

På familiehotellet i Kašperské Hory i ŠumavaSydbøhmen med sin enestående atmosfære finder du ikke kun fremragende kaffe, top gastronomi af en fransk kok og smuk indkvartering, men først og fremmest venlighed og professionalitet. „Det var en af de første virksomheder, der lokkede folk til at tage den lange vej efter god mad. Ejere har, ud af en gammel kristen pigeskole, skabt et smukt sted. Flere franske kokke og talentfulde konditorer har arbejdet her og stedet holder stadig sin kvalitet.“

Hotel Ostrov ved Tisá – afslapning med en unik atmosfære

Leder du efter det perfekte sted at tilbringe en romantisk weekend eller en rolig ferie fuld med afslapning? Udnyt tjenesterne af det firestjernede hotel med swimmingpool, restaurant og wellness center, som praler med en vidunderlig udsigt over den uberørte natur České ŠvýcarskoNordbøhmen. „Hotel Ostrov ligger i en vidunderlig dal, omkranset af Ostrov klipperne. Det er som om hotellet troner på stedet som Gud har skabt af glæde. Det er en zone, hvor du virkelig kan koble af. Du bliver overrasket over det brede udvalg af postejer, især den af foie gras. Perfekt er også deres pastrami af røget kød fra den lokale slagter, grillet fåreost eller en schnitzel der dækker hele tallerkenen.“

Villa Regenhart i Jeseník – fornyet ære

Én af de smukkeste villaer står i nærheden af kurbadsbyen Jeseník i Nordmæhren og forbinder den historiske atmosfære med et moderne afslapningsområde. Den oprindelige tekstilfabrik gennemgik en total renovering og tilbyder nu luksusindkvartering med wellness center. „Denne villa pynter Jeseník allerede fra år 1898 og blev bygget på vævefamilien Regenharts anmodning. Dengang var Jeseník nemlig lang den største producent af linnedtekstiler. Efter renoveringen i 2016 er villaen et hotel, som lykkes at kombinere den nævnte historie med nutidig gastronomi og fantastisk wellness.“

Art Deco Imperial Hotel Praha

Gå ikke glip af et ophold i Prags perle i art deco-stilen med kubistiske elementer, som blev suppleret med mosaikker fra den sene jugendstil. Oplev atmosfæren fra starten af det 20. århundrede i det berømte hotel og café Imperial i Prags centrum. „Hvis det siges, at alle skal engang besøge Nationalteateret, så gælder det også, at enhver bør smage kulajda fra Imperial. Hvis du i dag ofte ser kalvekæber i rødvin på spisekortene i de tjekkiske restauranter, så vær vis på at denne bølge stammer herfra samt endnu lammeknæ!“

Hotel Bartoš i Frenštát pod Radhoštěm – eller hvad en familie kan klare

Dette er en rigtig familievirksomhed i Frenštát pod RadhoštěmBeskydy: bedstefar Leo Bartoš med bedstemoren Jiřina købte hotellet, hans svigersøn Kamil driver indkvarteringen, datteren Jiřina tager sig af økonomien, den anden datter Lenka bestemmer i køkkenet og hendes søn Leo driver restauranten. „Dette sted har en interessant historie, men nu er det tid til at besøge det. Overnatningsstedet for arbejdere blev til et hotel. Spisekortet i deres restaurant Ardesia har et par interessante retter. Smag fx strimler af and med kartoffelpandekage og kål eller boller med vaniljecreme.“

Amande Restaurant Hustopeče – i skyggen af et mandeltræ

Restaurant Amande i Hustopeče i Sydmæhren forbinder et par unikke koncepter, som tilbyder dine sanser de perfekte oplevelser. „Hustopeče med sin unikke mandelplantage gemmer i sin kerne hotel Amande, fra fransk mandel. Den samme opmærksomhed ved siden af maden får også vinen, selvfølgeligt, vi er i det sydlige Mæhren, som er kendt for deres vin. Det du kan se og besøge i området, giver chefkokken Honza Kalousek dig også på tallerken – fisk har de fra Pohořelice, kalkun fra Židlochovice, oste fra Klimeš i Mikulov. Uanset om du får suppe med bagte tomater og peberfrugt, kyllingelår med mandelfyld eller kalveschnitzel med wiener kartoffelsalat, vil det være en fornøjelse. Og så er her de tematiske begivenheder anført af mandelfestdagene.“

Hotel Horní Dvůr – kvalitetsindkvartering på gården Pernštejn

Det oprindelige hotelobjekt Horní Dvůr i Vysočina fungerede i mange århundrede som en bondegård, dens historie går helt tilbage til det 16. århundrede. Det tilbyder behagelig indkvartering over standard i følsomt renoverede rum med bevarede fragmenter af den oprindelige udsmykning. Undervejs bliver alle sultne, også Lukáš: „Hvis du er på tur og din mave knurrer, er det kun godt. Ved siden af Horní Dvůr græsser fårene og tro mig, fra chefkokken Libor Buřval smager du det vidunderligste lammekød, med fx hekseringshætte og kartoffelmos. Du bør afslutte det med boller med vaniljecreme.“

Dvůr Hoffmeister Číčovice – efter maden, afslapning samt heste

Ikke langt fra Prag i det centrale Bøhmen finder du Dvůr Hoffmeister. „Cirka for 20 år siden startede familien Hoffmeister med at revitalisere den forfaldne bondegård og omdanne den til det i dag så eftertragte rideareal. Ti år senere kom der en restaurant til, som hører til de bedste i Tjekkiet og også et hotel. Chefkokken demonstrerer bogstaveligt kunst på tallerkenen. Uanset om det er marineret andebryst, andebouillon med leverknødel eller vildsvineben med hybensauce og palffy knødel. Det vil være det øjeblik, hvor du bliver klar over at livet er værd at leve.“

Jítravský dvorec – hjemmekøkken med en stjerne

De har her økologisk hjemmelammelavet kød, opdrætter Aberdeen-Angus køer. De laver selv fåreost og pølser og fra de nærliggende jagtområder får de vildt. Alt dette er Jítravský dvorec i Lužické bjergene, Nordbøhmen. „Et stort projekt, som startede med ombygningen af landsbykroen til et firestjernet hotel, fortsætte med nærliggende pub med pension og til sidst blev den forfaldne bondegård ombygget til rideareal til dressur og parkour. I restauranten U Podkovy bør du bestille fjerkræbouillon, stegt kaninryg, hjemmelavet steak, hjorte blanket eller lammekam,“. Sådan slutter Lukáš Hejlík sine gastronomiske tips fra hele Tjekkiet.