Karlovy Vary, Mariánské og Františkovy Lázně kommer med på UNESCO's liste
Elleve europæiske kurbadsbyer, herunder også Karlovy Vary (Karlsbad), Mariánské Lázně (Marienbad) og Františkovy Lázně (Franzensbad), er blevet optaget på UNESCO´s verdensarveliste. Den internationale Verdensarvskomité har besluttet det på sin 44. kongres i byen Fuzhou i Kina. På grund af den globale pandemi, foregik mødet online fra den 16. til den 31. juli.

Berømte kurbade i Europa

Ansøgningen om registreringen af de Berømte europæiske kurbadssteder på UNESCO´s verdensarvsliste blev udarbejdet imellem syv lande, Tjekkiet var projektets sponsor og koordinator.  Dette internationale projekt er et enestående bevis på det europæiske kurbadsfænomen, som hovedsageligt blomstrede fra det 18. til begyndelsen af det 20. århundrede. Kurbadene bragte, på det tidspunkt, ikke kun en række innovative tanker indenfor balneologi og medicin, men opmærksomheden på selve kurbadsbyerne. Folk fra hele verden mødtes i dem og kurbadene fik en kæmpe betydning for demokratiseringen af det europæiske samfund. Deres rolle spiller også den enestående arkitektur med kolonnader og promenader, villaer, parker og haver, samt hundredvis af mineralkilder. Store personligheders historier, starten af rejsefænomenet som en ny måde at tilbringe sin fritid på, kulturarven samt filosofisk essens: alt dette forbinder de elleve smukkeste kurbadsbyer i Europa.

Udover den tjekkiske vestlige kurbadstrekant blev på UNESCO´s verdensarvsliste også indskrevet otte andre kurbadsbyer – Baden-Baden, Bad Ems og Bad Kissingen i Tyskland, Spa i Belgien, Vichy i Frankrig, Montecatini Terme i Italien, Baden ved Wien i Østrig og City of Bath i England. Alle 11 kurbadsbyer udgør tilsammen én post på UNESCO´s verdensarvsliste. Antallet af seværdigheder, som Tjekkiet har på UNESCO-listen, steg i alt til 15.

Den tjekkiske kurbadstrekant: Karlovy Vary (Karlsbad), Mariánské Lázně (Marienbad) og Františkovy Lázně (Franzensbad)

Den største kurbadsby i Tjekkiet med naturlige varme kilder, den dybe dal ved floden Teplá, klipper og skovbelagte bakker: det er Karlovy Vary. Navnet kommer ifølge legenden efter byens grundlægger i det 14. århundrede konge og kejser Karl IV., dog opstod denne maleriske kurbadsby hovedsageligt fra slutningen af det 19. og i begyndelsen af det 20. århundrede i historisme- og Jugendstil. Nutidens Karlovy Vary er en kosmopolitisk og stilfuld by med en unik atmosfære, som det eneste sted i Tjekkiet, vil du her se en gejser af varmt mineralvand kaldt Vřídlo, rejse sig til en højde på 12 meter.

Ligesom Karlovy Vary hører og hørte Mariánské Lázně til de populære mål for europæiske monarker, adelige, statsoverhoveder og politikere, berømte forfattere, komponister og videnskabsmænd. Byen er fuld af smukke parker og er det perfekte eksempel på en kurbadsby: dens arkitektur blev ikke ødelagt af senere rekonstruktioner, så her kan du føle, at du er vendt tilbage til klassicismetiden i begyndelsen af det 19. århundrede. Kurbadslivets centrum er en neobarok kolonnade af støbejern i Jugendstil med en rig dekorativ udsmykning og flere kilder. Foran den finder du den syngende fontæne, hvor musikken, hver aften, suppleres af en spektakulær belysning.

Det tjekkiske trekløver fuldendes med Františkovy Lázně, grundlagt i år 1793 til ære for den vordende østrigske kejser Franz I. I den maleriske by, med skakgrundplan og en række af klassicistiske samt empire bygninger, vil det bringe dig lykke at røre ved en statue af en dreng med en fisk og nyde et ophold i badelandet Aquaforum.