Borge, slotte og vingårde
Når du kommer til Tjekkiet og tager til steder udenfor hovedstaden Prag eller det populære Český Krumlov, kunne du for eksempel gå på vinopdagelse. Tjekkiet kan nemlig prale med især kvalitets hvidvin – en vin, som selv serveres i berømte Michelin-restauranter verden over. Og hvad kan være bedre end at kombinere vinrejser og opdagelsesrejser? Udforsk de vinproducerende regioner i skyggen af massive borge og vidunderlige slotte.

Vinregionen Znojmo

Den historiske by Znojmo og hele Znojmo regionen finder du i den sydvestlige del af Mæhren. Hvis du tager hertil, behøver du ikke at lede længe efter en kombination af vin og historie. Lige i Znojmo står der en borg, der er blevet ombygget til et slot. Znojmo er en historisk by samtidig med at det er en vinby, så sådan en bygning er faktisk ikke nogen stor overraskelse og muligheden for at få en god vin i nærheden er en selvfølge. Samtidigt finder du på bakken i Znojmos centrum én af de ældste stadig eksisterende tjekkiske seværdigheder – den romanske Stk. Katharina rotunde fra det 11. århundrede. Meget tæt på, endnu i borgkomplekset, findes en vinkælder med Znojmos vine. I indgangsområdet ligger en café og vinbar, bag dem er der et rum, hvor man kan smage vin fra Znojmo vinregionen og det kan du gøre helt selv. Du skal kun optanke dit vinsmagningskort og ved automaten vælge den vin du vil smage. Det drejer sig om det største vinsmagningsrum med ét glassystem i Tjekkiet. Fra vinsmagningssalen kan man tage glasset med ud på terrassen og sidde samt nyde den skønne udsigt over den historiske by.

Vinregionen Mikulov

Byen Mikulov, tidligere det stolte sæde for fyrstefamilien Ditrichstein, dominerer i Sydmæhren blandt byerne. Mikulov omegnen tilbyder straks et par steder, hvor kan man fokusere på vin i de imponerende kulisser på historiske slotte eller borge. Mikulov slottet, der rejser sig på bakken over byen, er et selvfølgeligt turistmål. Det næste er et nærliggende unikke kompleks Lednice-Valtice arealet med Valtice slottet og dets Vinsalon. I slotskældrene findes der en prøvesmagnings udstilling med præcis de hundrede bedste mæhriske og tjekkiske vine fra det år de blev valgt i den Nationale vinkonkurrence. Så lige efter rundvisningen på det maleriske slot kan du gå ned i kælderen og tænke over, hvilken vin du først vil smage.

Vinregionen Slovácko (Det Mæhriske Slovakiet)

Også Slovácko, en særpræget region i Østmæhren, har sit slot beliggende i vindyrkningsområdet. I centrum af byen Bzenec befinder sig et storslået slot. Det er i øjeblikket ikke åbent for offentligheden, men du kan besøge slotsparken. De historiske slotskældre er allerede blevet renoveret og vinen bliver her produceret fra vingården Zámecké vinařství Bzenec (Slotsvingården). Efter en forudgående aftale er det muligt at få en rundvisning i kældrene med vinsmagning. Selvom den næste anbefaling ikke er til et slot eller til en borg, tag til den nærliggende by Strážnice. Ikke kun for vinens skyld, vinkældre finder du her på ethvert hjørne, men også på grund af friluftsmuseet Strážnice. Her lærer du om, hvordan man  levede livet i slottets skygge, i Det sydøstlige Mæhriske landsbysmuseum vil du nemlig kunne se livet på landet.

Vinregionen Mělník

Vores sidste tip til at forbinde historien med vin befinder sig til gengæld i det centrale Bøhmen, i byen Mělník, som er kendt som Bøhmens vincentrum. Byen ligger ved sammenløbet af floderne Elbe og Moldau, som udformede landskaber sådan, så vinen trives godt her. På slottet kan du se vinkældre, se en lille vinudstilling og selvfølgeligt smage vin fra Mělník. Selvom vinregionen Mělník er den næstmindste i hele Tjekkiet, er vinen fremragende her.