Tips til vinelskere
Selvom Tjekkiet ligger på breddegrader, hvor ikke alle ville forvente de store vinmarker, finder du her kvalitets vinmarker med en unik terroir eller kældre, hvor vinen har modnet i mere end 500 år. Vinen dyrkes her i de varmeste områder i republikken, typisk i det sydlige Mæhren, hvor flodernes mæander og bølgende landskaber giver et særligt klima, og præcis dette udnytter de lokale vinproducenter. Mæhrisk hvidvin har i de senere år fundet vej også til verdens førende restauranter med Michelin-stjerner. Derfor anbefaler vi dig at give den en chance! Hvor skal man så tage hen?

Tempelriddernes kældre i Čejkovice

De første optegnelser af Čejkovice´s rige historie i det sydlige Mæhren mellem Hodonín og Břeclav stammer fra midten af det 13. århundrede, da territoriet tilhørte tempelridderordnen. Det var tempelridderne, der begyndte at dyrke vinstokke og også byggede en fæstning, som stadig er hele landsbyens dominant. I dag huser fæstningen et hotel og et Slots vingalleri med et rigt udbud af vine fra omegnen. Tempelridderne har også bygget et storslået kældersystem, som de brugte til vinoplagring. Kældrene var bevidst høje, så mænd til hest kunne passe dem og kælderganges bredde tillod fuldt lastede vogne at passere. Under rundvisningen i kældrene vil du fx se den største vintønde i Tjekkiet, som har et rumfang på 20.250 liter og en 200 liters vinflaske. De nutidige tempelridderskatte kan du smage på en guidet tur om vindyrkning. En del af det storslåede underjordiske kompleks er en stilfuld vinbar.

Vinmarken Šobes i nationalparkens hjerte

The Vinmarken Šobes i nærheden af Znojmo er én af de smukkeste vinruter i hele Tjekkiet. Takket være sin placering på den sydlige klippeskråning af floden Dyjes mæander har den et særligt mikroklima. Derudover ligger den i Nationalparken Podyjí, så den omgivende natur inviterer til gåture eller cykelture. Vinmarken har 11 hektarer og hører til de bedste vinbeliggenheder i Europa. I sommersæsonen findes der en salgsbod direkte på vinmarken, hvor du kan købe den lokale vin enten på flaske, eller bare et enkelt glas og du kan nyde den vidunderlige udsigt.

Vinlandsbyen Nechory

Helt i den sydlige del af Mæhren ligger landsbyen Prušánky mellem Hodonín og Břeclav med sit gamle vingårdsbjerg Nechory. Det består kun af vinkældre, men alligevel danner de udseende af en lille by med byplads og små stræder. I Nechory afholdes mange interessante vin- og folkearrangementer. Fx vinfesten Til Nechory ned i kælderen. Du kan tage hertil på grund af vinen, men også pga. sporten. Gennem landsbyen fører en populær cykelsti.

Vinkældrene i Plže

Vinkældrene i Plže i udkanten af byen Petrov er en unik samling af historiske vinkældre. De kaldes „Det Mæhriske Slovakiets klenodie“. Du finder dem kun et par kilometer fra Strážnice, hvor du også kan besøge det traditionelle sydmæhriske friluftsmuseum. Vinkælderarealet består af et par af de ældste bygninger inden for folkearkitekturen i Tjekkiet, da nogle af dem er 500 år gamle! Nogle kældres facader er pudset med en enkel, men smuk kombination af hvidt og blåt, andre er stadig dekoreret med farverige folkelige ornamenter. Om sommeren finder du her en vinbutik, hvor hver besøgende kan smage vin fra de små lokale vinproducenter.

Borgen Lampelberg

Vin på borgen? Ikke noget problem! Lampelberg ligger midt blandt vinmarkerne på bakken ved grænsen mellem Tjekkiet og Østrig lige udenfor Znojmo. Udsigt over det bølgende landskab af tjekkiske og østrigske vinmarker er uforglemmelig. Selve borgen er ikke middelalderlig, den blev først bygget i år 1860. I dag finder du her en sæsonåbent vinbar med forfriskninger. Det er et ideelt sted for vandreture med vidunderlige panoramaer.

To tips til Valtice

Hvor ellers skal man afslutte sin rejse end på Valtice slot og dets omegn, hvor den fyrstelige familie Lichtenstein regerede i flere århundreder.

Valtice underjordiske areal danner en unik samling af historiske vinkældre fra det 13. århundrede, som gradvist præsenteres for offentligheden takket være vinproducenternes aktiviteter. I dag er kældrene dannet af en labyrint af sammenkoblede historiske kældre og korridorer. Alle elskere af god vin og historie vil hygge sig her. De er klar til at modtage både enkeltpersoner og store turistgrupper. Husk at bestille i forvejen. Og hvad venter dig her? For eksempel. En nat med åbne kældre eller i starten af september kan du glæde dig til Federweisser i Valtice´s underjordiske areal eller til aftener med cimbalom musik.

Og i Valtice vil vi anbefale dig endnu et sted. Direkte i kældrene på Valtice slot befinder sig Tjekkiets vinsalon. Her har du muligheden for at smage de 100 bedste vin fra hele Mæhren og Bøhmen. Udbuddet ændres hvert år og du vil under smagningen stifte bekendtskab med det bedste, der er blevet skabt på vinmarkerne og modnet i kældrene. En del af Vinsalonen er også en pædagogisk vinudstilling om vindyrkning.

Og hvis du efter at have besøgt kældrene har tid og lyst, kan du tage på en rundvisning i hele Lednice-Valtice areal for at se seværdighederne, der er indskrevet på UNESCO´s liste.