Arkitekturens sande eldorado
Den europæiske historie har sat aftryk på landet og efterladt store arkitektoniske og kulturhistoriske perler.

Ikke mange europæiske lande kan tilbyde så meget historie samlet på et sted som Tjekkiet. Den europæiske histories forskellige tidsperioder har alle efterladt betydelige aftryk i landet. Den romanske stil, gotik, renæssance, barok, rokoko, jugendstil, funktionalisme, kubisme eller socialrealisme fra tiden under kommunisterne. Tjekkiet er århundredernes historiske smeltedigel, som er helt uden sidestykke.

Tjekkiets gyldne by

Tjekkiets hovedstad Prag må være stedet for enhver entusiast i europæisk arkitektur og historie. Udenlandske turister har i årevis spadseret over byens gotiske perle Karlsbroen, beundret Nikolajkirkens rene barokstil og den romanske Sankt Georgskirke på Prags Borg. Prag er spækket med arkitektoniske og historiske seværdigheder, og Prags enestående arkitektur gælder ikke kun de tidligere århundreder, men også det 20. og 21. århundrede. Nutiden ender ikke i de tidligere århundredes skygge. Prag bugner af moderne kunst og arkitektur. Blandt perlerne i moderne arkitektur fra det 20. århundrede hører Det dansende hus på Rašínovo Nábřeži, beligende få skridt fra et af Prags kendte galleri, Galleri Mánes. Huset ligger lige ved siden huset, hvor Tjekkiets første præsident Václav Havel boede, er bygget i årene 1992-96 og er tegnet af den slovenske arkitekt Vlado Milunic og den canadiske arkitekt Frank O. Gehry.

Brno, funktionalismens tjekkiske hovedstad

I Prag, Zlín, Ostrava, Liberec samt flere andre tjekkiske byer kan du opleve mange spændende bygninger bygget i funktionalistisk beggestil. Tjekkiets funktionalistiske hovedstad er dog uden tvivl Tjekkiets næststørste by Brno. Brno bugner med interessante funktionalistiske bygninger. Den mest interessante er utvivlsomt Vila Tugendhat. Villaen er bygget i 1930 og er den eneste tjekkiske seværdighed i moderne arkitektur, som er optaget på UNESCO listen over verdens kulturarv. Villaen er en turistmagnet, så husk at reservere besøget mindst tre måneder i forvejen. Et ægte mesterværk er også Brnos messeområde (Brněnské výstaviště), hvor der ofte afholdes messer, udstillinger og diverse kulturelle arrangementer.

Kommunismens brutalisme

Mange mennesker kan ikke lide dem. De virker klodsede og bliver ofte betegnet som et udtryk for tidens dårlige smag. Kæmpestore brutalistiske bygninger ser ikke umiddelbart specielt charmerende, men bygningerne bliver alligevel med tiden mere og mere populære og bliver opsøgt af et stigende antal besøgende. Tjekkiets brutalismeperiode er tæt forbundet med landets kommunistiske periode. De brutalistiske bygningsværker betegnes af arkitekterne dog alligevel som mere raffinerede end ikke blot som bygninger bestående af vulgær beton. Brutalistiske bygninger kan ses overalt i Tjekkiet, en af disse bl.a. i kurbyen Karlovy Vary, hvor hotel Thermal netop er blevet restaureret og hvert år danner en kulisse til byens verdenskendte filmfestival.

Mesterværkerne på landet

Træ var indtil slutningen af det 18. århundrede det mest almindelige byggemateriale på landet i Tjekkiet. Det var især nåletræ, som blev brugt til konstruktioner og fantasifulde pittoreske huse, de såkaldte “roubenky”.
Roubenky er huse, hvor trækonstruktionen kan defineres som bygget af vandrette massive træelementer i forskellige bearbejdningsstadier - fra kun groft bearbejdede træstammer til bearbejdede og pudsede bjælker eller planker. En del af disse huse kan fortsat ses i mange tjekkiske landsbyer. I de fleste tjekkiske bjergregioner vil du kunne finde mange af dem, ofte udsmykkede med pynteudskæringer i farver.