Tjekkisk kunsthåndværk er moderne igen
Et stigende antal tjekkiske kunsthåndværkere begynder at bruge traditionelle tjekkiske håndværksmetoder og bringer gammelt kunsthåndværk tættere på den brede offentlighed

Gamle tjekkiske håndværkstraditioner, som tidligere var forbundet med noget gammeldags og kikset, har fået et nyt liv i det 21. århundrede. Et stadig stigende antal tjekkiske kunstnere og designere lader sig ved skabelsen af nye, moderne produkter inspirere af gamle tjekkiske håndværkstraditioner, kunst og arkitektur. Tjekkisk glas, tekstiltryk, tøjdesign, porcelæn eller juledekorationer er igen blevet populære i både ind- og udland.

Tjekkisk glas fortsat populær i hele verden

Glasfremstillings historie i Tjekkiet går helt tilbage til det 13. århundrede og denne stolte tradition fortsætter, hovedsageligt fordi producenterne har været i stand til at forene gamle traditioner med moderne design. Blandt de mest kendte tjekkiske producenter er Poděbrady Glasværk, Bohemia, som er en af ​​verdens største producenter af krystalglas. Denne tradition stammer fra begyndelsen af ​​det 18. århundrede og har gennem tiden påvirket al verdens glasfremstilling. Det grundlæggende råmateriale til fremstilling af blykrystal er silicium-sand af glas fra en forekomst nær landsbyen Střeleč nær Jičín. Det blå-guld varemærke Bohemia Czech Republic er blevet synonymt med tjekkisk blykrystal.

Virksomheden Crystalex med base i Nový Bor er en af ​​verdens førende producenter af brugsglas, som det producerer under Bohemia Crystal-mærket. På verdensplan værdsætter kunder glassets glans, gennemsigtighed og mekaniske modstand. Alle anvendte råvarer kommer fra lokale kilder, med undtagelse af nogle dekorative materialer, som har deres oprindelse i andre EU-lande.

Blueprint, gammel tjekkisk tekstiltradition

Blueprint er en farvningsmetode til tekstiler hovedsageligt bomuld, hvor der dannes et hvidt mønster på en blå baggrund. Dette er et reservetryk, hvor stoffet er trykt med en beskyttende forbindelse og farvet med indigo. Vi ved næsten intet om begyndelsen af ​​blueprint-produktionen i Tjekkiet, blot at de første produkter stammer fra 1700-tallet. I det 19. århundrede oplevede blueprint metoden dog et boom. På det tidspunkt var der i næsten hver by i Mähren et blueprint værksted. Deres produkter vandt hurtigt folks hjerter på tværs af det sociale spektrum. I Valašsko og Horácko blev blueprint-dragter endda  regionernes nationaldragt.

I løbet af det 20. århundrede mistede blueprint sin popularitet. Den urbane måde at klæde sig på og færdigsyet tøj blev det mest populære, og blueprint var ved at forsvinde i historiens afgrund.
Institut for Folkekunstproduktion (ÚLUV) blev oprettet i 1954 og havde til formål at redde gammelt traditionelt kunsthåndværk, heriblandt ved at skabe moderne og eksperimenterende blueprint-design.
Det lykkedes at skabe på samme tid moderne og traditionelle produkter, der opfylder den moderne kundes  krævende.


I dag er der kun to tegningsværksteder i Tjekkiet. Det første værksted ejes af familien Danziger fra Olešnice, og hvis historie går tilbage til 1816. Værkstedet hundredvis af stofmønstre og tilbyder en række dekorative gaveartikler. Det andet er Joch-familiens værksted i Strážnice med mere end 100 års tradition. Deres produkter er kendetegnet ved en stærk regional karakter. Værkstedet producerer stof designet til fremstilling af folkedragter, samt innovativt flerfarvet eller dobbeltsidet tryk.