Julemarkeder i Prag, det er som at være midt i et eventyr
Tjekkiets hovedstad Prag er et rejsemål hele året rundt, men at besøge Prag i juletiden er noget helt særligt.

Europæiske aviser og forskellige rejsemedier kårer år efter år Tjekkiets hovedstad Prag, som en af de mest oplagte destinationer i juletiden. Ikke uden grund, tjekkiske julemarkeder er nogle af de smukkeste i Europa, og julemarkederne i Prag, omgivet af byens smukke historiske bygninger, er nogle af landets mest stemningsfulde.

Staroměstské náměstí

Tjekkiets største og vigtigste julemarked bliver hvert år afholdt på Staroměstské náměstí (Den Gamle Rådhusplads) i byens historiske centrum. Her skaber julemarkedets boder og de smukke og velbevarede bygninger en stemning, der ikke kan beskrives anderledes end som et eventyr. En stemning, hvor gamle juletraditioner og byens historie når en højere enhed. Julemarkedet er ikke blot Tjekkiets vigtigste julemarked, det er også det julemarked med det største og højeste juletræ i hele landet. Træet bliver hvert år nøje udvalgt og tændt på dagen, hvor julemarkedet åbner, i 2022 den 26. november.

Julemarkedet består af omkring hundrede boder, som tilbyder julevarer og tjekkisk kunsthåndværk og design fra forskellige tjekkiske regioner. Man kan eksempelvis købe mundblæste julekugler og andre glasdekorationer fra det nordlige Tjekkiet, hæklet julepynt fra Mæhren samt andre traditionelle dekorationer, som kageudstikkere, lysestager, adventskranse, dekoreret keramik, stearinlys, julekrybber, trælegetøj og meget andet. Boderne tilbyder naturligvis også mange spiselige tjekkiske julespecialiteter, som juleslik og småkager, hjemlavet chokolade, pølser eller øl fra mikrobryggerier og brændevin m.m. Husk at smage “svařené víno”, den tjekkiske form for gløgg, som bliver solgt over alt på markedet, og som er krydret og opvarmet rødvin. På pladsen er der også en scene, hvor ensembler fra Tjekkiet og udlandet optræder. Julemarkedets boder er åbne fra 10:00 til 22:00, boderne der sælger mad og drikke dog til 24:00. Man kan bruge mange timer på julemarkedet på Staroměstské náměstí uden at kede sig, men markedet er kun et af de mange julemarkeder i byen.

Václavské náměstí och Náměstí Republiky

Flere andre kvarterer i Prag afholder deres egne julemarkeder, som ikke er så store som julemarkedet på Staroměstské náměstí, men som hvert især har deres egen hyggelige stemning. Julemarked på Václavské náměstí (Wenzelspladsen) ligger kun få skridt fra Staroměstské náměstí. Det er beliggende på Prags vigtigste plads med den velkendte bygning Tjekkiets Nationalmuseum i den øverste ende, hvor en række charmerende træboder bl.a. tilbyder håndlavet kunsthåndværk, diverse delikatesser og naturligvis også “svařené víno”. Boderne har samme åbningstider som på Staroměstské náměstí. Et andet af Prags mange julemarkeder ligger på Náměstí Republiky, tæt ved Prags Krudttårn. Også her er boderne åbne hver dag og tilbyder et bredt udvalg af julevarer og traditionelle tjekkiske madvarer.

Náměstí Míru, Smíchov och Prag Slot

På julemarkedet på Náměstí Míru (Fredspladsen), beliggende i kvarteret Vinohrady, lige foran den gotiske Sankt Ludmila Kirke, vil der i juletiden ligeledes være mange boder med et varieret udbud af julevarer. Julemarkedet i gågaden Anděl, i kvarteret Smichov, åbner i år allerede den 24. november og har åbent til den 14. december. Også her kan de besøgende se frem til en bred vifte af julevarer, traditionelt kunsthåndværk, kunsthåndværk, landbrugsprodukter. Julemarkedet på Prag Slot ved, en af Tjekkiets ældste kirker, Basilika Svatého Jiří, hvor den første kongeligt dynasti, Přemysliderne, ligger begravet, er også en oplagt mulighed at besøge. Julemarkedet åbner 26. november og boderne har åbent fra 9:00 til 18:00. Julemarkedet vil ifølge arrangørerne tilbyde kvalitetsprodukter fra nøje udvalgte sælgere. Markedets fantastiske beliggenhed på slottet gør nærmest et besøg obligatorisk.

Prag i juletiden

De nævnte markeder er kun et lille udpluk af de vigtigste af Prags julemarkeder. Udover disse vil man som besøgende opleve mindre julemarkeder over alt i det smukt udsmykkede Prag, som i december også byder på en lang række kirkekoncerter, hovedsageligt med julemusik. Et besøg i Prag har altid en smule eventyr over sig. I juletiden vil du føle, at du befinder dig midt i et eventyr. Udover den særlige julestemning i byen kommer du også opleve Prags seværdigheder og får spændende og anderledes julegaver med hjem. Er du til fysiske aktiviteter, kan du desuden kombinere juleindkøbet med de mange skøjtebaner rundt omkring i Prag, heriblandt på Ovocný trh, lige ved Stavovské divadlo, hvor W.A. Mozart i 1787 dirigerede premieren af sin opera Don Giovanni.