Hvad sker der på gastronomifronten i Tjekkiet i 2023?
Mens 2022 var et år, hvor den tjekkiske madscene, efter to covid år skulle konsoliderede sig igen, står det nærmest skrevet i stjernerne, at der venter et spændende år, hvis du vil spise godt i Tjekkiet.

Vil du spise kvalitetsmad i Prag?

Lad os begynde med den oplagte destination: Prag. I begyndelsen af februar overtog Lukáš Hlaváček, en af de mest lovende unge kokke med arbejdserfaring hos Londons The Ledbury eller Napa Valley's Meadowood, køkkenet i restauranten Terasa u zlaté studně, en luksuriøs gourmetrestaurant med udsigt over Prags tårne. Det bliver utvivlsomt et frisk pust for restauranten - og skal vi gætte på sigt også en Michelin-stjerne. Terasa u zlaté studně er smuktbeliggende i det historiske Prag og er en af Prags mest kendte restauranter.

Apropos Michelin-stjerner, begge indehavere af en stjerne i Prag forventer at åbne nye koncepter - La Degustation åbner en lille bistro lige ved Bokovka, en af de smukkeste vinbarer i Prag og måske hele Europa. Stedet bliver ret lille og afslappet, men med god kvalitetsmad. Det vil utvivlsomt styrke Dlouhá-gaden, som stedet, hvor der serveres massevis af god mad. Udover Bokovka driver nemlig den allestedsnærværende Ambiente-gruppe Lokál pub og slagterbutik Naše maso i området.

Field, den anden indehaver af en Michelin stjerne, planlægger at åbne … ja, ikke en restaurant, men flere restauranter lige overfor det astronomiske ur. Komplekset, bestående af forskellige koncepter vil optage hele bygningen og vil strække sig over flere etager. Tænk New Yorks Eataly, men uden shopping og med mere mad. Det er et ambitiøst projekt, der i betragtning af beliggenheden sigter mod turister, men navnet på en berømt kok vil uden tvivl også tiltrække lokalbefolkningen. Apropos store projekter, vil The Experience Group åbne Pilsner Urquell: The Original Beer Experience i byens centrum. Den originale pilsnersted vil omfatte en pub, muligvis en restaurant og et museum/oplevelsescenter.

Hippe mad i Prag

Store projekter venter også hos folkene bag Kro-familien bestående af unge og hippe afslappede restauranter. Kro-familien vil åbne Alma i gaden V Jirchářích, bag Nationalteatret. Alma bliver en meget større affære end det eksisterendeKro Kitchen og Kro Bistro & Bar, og vil omfatte en vinbar, som vil sælge porteføljen af Alma Wines, en nystiftet distributør af naturvine fra Tjekkiet og udlandet. 

Gode nyheder kommer også på den smarte fastfood-del af mad-spektret: MrHotDog, en ærværdig hotdog- og burgerinstitution i det hippe Letná-distrikt, åbner et sandwichsted ved siden af, som skal hedde Sandwich Rodeo. Da gruppen også inkluderer den fantastiske Mid-Texas BBQ restaurant Big Smokers, har vi store forventninger til disse sandwich. Ambiente-gruppen åbner også Burger Service, et fastfood-sted lige under deres Pizza Nuova-restaurant på Náměstí Republiky (Republikpladsen). De lover lange åbningstider, hvilket kunne være et svar på et af Prags problemer, altså hvis man ønsker at spise sent.

God mad på landet

Hvad ellers på landet? Vi tror, vi vil fortsætte med at se, at spændende vingårde vil åbne smukke splinternye vinhuse og følge den seneste trend, som er startet af Gurdau, Thaya, Obelisk, Lahofer og Sonberk. Næste skridt? Fantastisk mad i vinlandet, i begge ender af spektret - som den fine vidunderlige Essense eller Pohárek i Pavlov-landsbyen ved foden af Pálava-bakken eller Grand Cru-terroiret i Mikulov-vinområdet, som kombinerer klassiske snacks med moderne sanser.

God mad i UNESCO kurby

Karlovy Vary (Karlsbad) er et hjemsted for mange kvalitetsrestauranter. Restaurant Tusculum med egen økologisk gård er det ideelle sted for en romantisk middag eller en weekend frokost. Samme gælder restauranten Malé Versailles, en luksusrestaurant, hvis historie går tilbage til midten af 18-tallet. Kvalitetsgastronomi i Karlovy Vary bliver i 2023 suppleret af en ekstra begivenhed. Byens berømte Belle Epoque-spa, åbner nemlig, efter flere års rekonstruktion, endelig op med spa-behandlinger ud over det sædvanlige og suppleret med kulturelle oplevelser. Kurbehandlinger har en lang historie i Tjekkiet - tre ud af tolv UNESCOs store kurbyer i Europa ligger i Tjekkiet - og vi tror, at vi i år vil se en stor genopblussen af det, der plejede at være en af hovedårsagerne til, at folk besøgte landet.

 

Der er ikke meget andet at sige: Kom til Tjekkiet! 2023 i Tjekkiet bliver et godt år!