Tjekkiske folketraditioner i det sene forår
De tjekkiske folketraditioner om foråret er som regel forbundet med påsken. Fastelavn om vinteren, forårs faste og derefter selve påskefesten. Men traditionerne går længere end til denne forårsfest. Vi vil gerne vise dig, hvilke andre traditioner tjekkerne holder og hvad du kan møde på dine rejser. Fx store bål, kys under blomstrende træer eller overgangsritualer for unge mænd.

Hekseafbrænding eller Valborgsaften

Den sidste nat i april, som også kaldes Filip-Jacobsnat (Valborgsaften), er i Tjekkiet traditionelt forbundet med den såkaldte hekseafbrænding. Denne interessante skik stammer fra tiden før kristendommen, hvor man troede at de onde kræfter havde den største magt natten mellem den 30. april og den 1. maj og mennesker skulle beskytte ikke kun sig selv, men hele sine husstand og sit kvæg mod dem. Man troede at en masse hekse ville flyve til heksetræf på denne aften. Og da man ifølge overtroen kun kan dræbe en heks med ild, tændte man om aftenen store bål, spillede høj musik, der skulle skræmme disse overnaturlige væsener væk og der blev festet. Nogle steder har man kastet tændte koste eller kludekugler op i luften, det skulle afskrække heksene og svække deres magt. Andre steder har man kastet heksefigurer af halm og træ på bålet. Hekseafbrændingen er bevaret til i dag mere i form af folkeunderholdning og fest. Hvor kan du opleve denne fest i Tjekkiet? Oftest vil det være i udkanten af byen eller landsbyen, hvor der forberedes et stor bål og mennesker fester allerede fra tidligt om eftermiddagen. Der spilles musik, der er forberedt underholdningsprogram for børn og man griller. Nogle byråd arrangerer selv denne fest, fx Prag eller Brno. Du kan nemt finde informationer på det lokale informationskontor. De hjælper dig gerne.


Majstangen og dens hejsning

Rejsningen af majstangen er en anden forårstradition, der tidsmæssigt falder sammen med fejringen af Valborgsaften. Májka (Majstangen) kaldes en pyntet træstamme, som er det centrale element i disse forårsfester. Oftest forberedes majstangen den 30. april eller 1. maj. Den tjekkiske majstang er en hel træstamme hvor grene og bark er taget af – undtaget den allerøverste del. Den øverste del pyntes med farverige bånd af stof eller crepepapir og der hænges en pyntet krans på. Der er forbundet traditioner med majstangen. Man holder nattevagt ved majstangen mod mænd fra nabolandsbyen, der prøver at skære toppen af eller fælde den. Afhængigt af region og tradition er det normalt indtil solopgang eller det første hanegal. Hvis det lykkes dem, er det meget pinligt for landsbyen. I nogle landsbyer holder man vagt op til tre dage og tre natter. Hejsning af majstangen er de unges arbejde i hver landsby og i dag er det stadig en mulighed for at have det sjovt, lære nye mennesker at kende eller støve det gamle folkekostume af og feste. Denne tradition lever for det meste hovedsageligt i Mæhren.

Den første maj er kærlighedens tid

Maj er en populær måned, som bringer nye traditioner med sig. Én af dem er kysset under et blomstrende træ den 1. maj. Det er en pligt for ethvert forelsket par! Denne tradition stammer fra det tjekkiske romantiske digt Máj fra Karel Hynek Mácha fra år 1836. Den 1. maj fejrer man også rosévinens festdag, hvor de mæhriske og tjekkiske vingårde kæmper om, hvem der laver den bedste rosévin. Du kan opleve denne fest for eksempel i vinhaven Svatováclavská under Prag Borgen. Og sidst men ikke mindst i maj starter kurbadssæsonen, hvor de tjekkiske og mæhriske kursteder slår dørene op for deres gæster. I dag kan du selvfølgeligt besøge kursteder – fx Luhačovice eller Karlsbad – året rundt, også om vinteren, men den rigtige sæson starter i det sene forår og om sommeren. Kurstederne åbnes altid festligt i en weekend i slutningen af maj.

Kongernes ridetur (The ride of the Kings) i Vlčnov

En gammel folkefest kaldt Kongernes ridetur er en unik begivenhed. Den blev derfor indskrevet på UNESCO´s liste over immaterielle kulturarv for 10 år siden.