Tjekkiet er et festival-land
Bøhmen, det nuværende Tjekkiet, blev i 1700-tallet kaldt for Europas Musikkonservatorium. Tjekkiske musikere og komponister var aktive over hele Europa og satte et klart aftryk på den europæiske musikhistorie. Tjekkernes forkærlighed til musik og kunst generelt har overlevet til den dag i dag. Massevis af musikfestivaller af både moderne og klassisk musik bliver hvert år afholdt over hele landet, og der er rigeligt at vælge i mellem uanset om du kan lide opera og klassisk musik, folkemusik eller for eksempel heavy metal.

Klassisk musik

Tjekkiet er kendt for klassisk musik af høj kvalitet, og tjekkiske komponister, som Bedřich Smetana, Antonin Dvořak og Leoš Janáček er kendt over hele verden. Der afholdes derfor hvert år en international musikfestival, som er indviet til disse tre komponister. Festivalen Smetanas Litomyšl er en festival med en lang tradition og foregår i det unikke miljø på det UNESCO beskyttede Litomyšl Slot. Festivalen har en international deltagelse og afholdes hvert år i juni-juli. Festivalen Dvořáks Prag byder hvert år i september på mere end to uger fyldt med smuk musik og ekstraordinære kulturelle begivenheder overalt i Prag. Festivalen Leoš Janáček International Musikfestival bliver afholdt i Ostrava området, beliggende ca. 30 kilometer fra Janáčeks fødeby Hukvaldy. Den største tjekkiske musikfestival af klassisk musik er dog Pražské jaro, som afholdes i Prag hvert år i maj. Vil du opleve denne festival skal du dog være hurtig på aftrækkeren, festivalens program bliver offentliggjort i oktober i det forudgående år og billetterne sælges allerede fra november. Udover de fire nævnte festivaller bliver der hvert år afholdt en lang række regionale og lokale musikfestivaller med klassisk musik.

Rock og jazz

Tjekkerne elsker også moderne musik, så der bliver hvert år afholdt at hav af musikfestivaler overalt i Tjekkiet. De største af disse er en af Centraleuropas største musikfestival Colours of Ostrava, som foregår i industriområdet i det nationale kulturmonument Dolní Vítkovice nær centrum af Ostrava og som hvert år i juli byder på en lang række internationale og tjekkiske bands. Festivalen Rock for people i Hradec Kralove er en anden kæmpefestival med international deltagelse. Ikke langt fra Hradec Kralove, i byen Jaroměř bliver der hvert år i august afholdt heavy metal festival Brutal Assault. Beats for Love er den største festival for elektronisk musik i Centraleuropa. Den finder sted hvert år i juli i Ostrava i det nordlige Mæhren. Udover disse store musikfestivaler bliver der hvert år afholdt en lang række mindre festivaler. Blandt de hyggeligste er for eksempel festivalen Trutnoff som hvert år afholdes i byen Trutnov i det nordøstlige Tjekkiet. En af de største jazz begivenheder i Tjekkiet er Bohemia Jazzfest, som hver sommer afholdes som gratis jazzkoncerter over hele Tjekkiet.

Folkemusik

Er du tilhænger af folkemusik eller noget mere eksotisk, vil du sikkert finde interessant Den internationale sækkepibefestival, som hvert andet år i august finder sted i byen Strakonice i det sydlige Tjekkiet. Festivalen er blevet afholdt siden 1967 og byder på sækkepibespillere fra hele verden, bl.a. Skotland, Spanien, Frankrig og Tyrkiet. Blæsermusikfestivalen Kmochův Kolín er en internationalt anerkendt og respekteret blæserfestival i byen Kolin i det centrale Tjekkiet. Hver sidste weekend i juni foregår Den Internationale folklorfestival i byen Strážnice i Mæhren. Under denne festival kan du nyde mæhriske og udenlandske folkesange og danse fra fremmede verdenshjørner og synge og danse sammen med de mange deltagere, der hvert år strømmer til Strážnice.