Det industrielle Prag
Industriel arkitektur kommer i kurs. Gamle haller, fabrikker, møller, maskinfabrikker og andre seværdigheder bliver populære på tværs af generationer. Nogle gange tjener sådanne bygninger stadig deres oprindelige formål, men nogle gange har de fået nyt liv, de er blevet til museer, barer eller mødesteder. Ved du, hvor du kan finde de mest interessante tekniske seværdigheder i Prag?

Kabelbanen til Petřín og Petříns udsigtstårn

Begge tekniske bygninger blev til med inspiration fra Paris og det var planlagt at åbne dem i 1891, hvor der blev afholdt en stor Jubilæumsudstilling i Prag. Den repræsenterede den tekniske udvikling i den daværende moderne verden. Alt lykkedes og begge bygninger blev åbnet til tiden. Den første kabelbane med passagerer gik til Petřín den 25. juli 1891. Driften blev løst på en interessant måde - den var vanddrevet. I den øvre vogn pumpede man så meget vand i, så vægten oversteg den nedre vogns vægt og føreren af ​​svævebanen kunne kun bremse. I 1931 blev driften elektrificeret og det nuværende udseende stammer fra rekonstruktionen i år 1985. Kabelbanen til Petřín ligger på Malá Strana i Újezd ​​og har i alt 3 stoppesteder. Faktisk er det en hybrid mellem en Kabelbane og et tog. Vognene kører på skinner og bliver samtidigt trukket af en stålvire. Og hvad med Petříns udsigtstårn? Inspirationen er tydelig – Prags udsigtstårn er en fri kopi efter Eiffeltårnet i Paris. Ligesom kabelbanen har entusiaster bygget tårnet til Jubilæumsudstillingen i år 1891. I år fejrer udsigtstårnet i Prag sit 130-års jubilæum. Det fejrer det i god stand, da det for nyligt blev komplet renoveret og fra toppen af ​​udsigtstårnet får du én af ​​de smukkeste udsigter over Prag.


Veletržní palác (Udstillingspaladset)

Veletržní palác er en bygning i Prags Holešovice kvarter og det er én af de første og største funktionalistiske bygninger i Prag. Den var beregnet til messearrangementer og senere var den sæde for udenrigshandelsvirksomheder. Paladset blev tegnet af arkitekterne Josef Fuchs og Oldřich Tyl til en arkitektkonkurrence og det blev bygget mellem 1925 og 1928. Med et gulvareal på ca. 13.500 m2 var det dengang en af de største bygninger af sin art i verden. I 1970'erne brændte bygningen helt ned og man startede med at søge nye anvendelsesmuligheder til den forfaldne bygning. Cirka 20 år senere blev bygningen renoveret og genåbnet. Veletržní palác er i dag sæde for Nationalgalleriet i Prag, her finder du den permanente udstilling 1796–1918: Det lange århundredes kunst og 1918–1938: Den Første republik og andre udstillingsrum, som anvendes til vandreudstillinger, der har brug for plads omkring sig.

Negrellis viadukt

Negrellis viadukt forbinder Masaryks banegård i Prag med Moldaus anden bred og fører bland andet til kvarteret Karlín. Det er historisk den første jernbanebro i Prag over Moldau og også anden ældste bro i Prag over Moldau overhovedet. Det er den længste jernbanebro i hele Tjekkiet, dens længde er nemlig hele 1.110 meter og den havde efter færdiggørelsen 87 buer. Broen blev taget i brug i juli 1850. Indtil begyndelsen af ​​det 20. århundrede var den endda den længste jernbanebro i Europa. I årenes løb har man foretaget mange ændringer og reparationer på broen. Sidste gang broen blev fuldstændig rekonstrueret til sit oprindelige udseende var i årene 2017 til 2020, hvor der bogstaveligt talt ikke var nogen sten tilbage af den. I alt blev 100 murstens-, sandstens- og granitbuehvælvinger rekonstrueret, hvoraf otte af dem krydser Moldau. I alt 19 buehvælvinger skulle fuldstændigt demonteres og samles igen i henhold til de oprindelige tegninger under tilsyn af fredningsnævnet. Hvis du er en jernbaneentusiast, må du ikke gå glip af denne industrielle seværdighed, når du besøger Prag.

Spildevandsanlægget i Bubeneč

Det gamle spildevandsanlæg i Prag i Bubeneč kvarteret er en vigtig industriel seværdighed. Det blev bygget mellem 1901 og 1906 og blev brugt til rensning af spildevand helt frem til 1967. Rensningsanlægsprojektet blev udarbejdet af den engelske ingeniør Sir William Heerlein Lindley. Det er en af ​​de industrielle seværdigheder i Prag, som du kan besøge og få en rundvisning på. Du vil der kunne se bevarede rum med resterne af det originale teknologiske udstyr både til spildevandsrensning og dens tilhørende løb for at sikre maskinernes drift. Du vil for eksempel se et damprum med et kedelrum. Det gamle rensningsanlæg er siden 2010 et tjekkisk Nationalt kulturmonument og takket være dets unikhed og gode stand søger det om optagelsen på UNESCOs verdensarvsliste.


Afgangshallen i Prags hovedbanegård

Nogle industrielle seværdigheder i Prag er dog stadig funktionelle og du vil måske gå forbi uden at lægge mærke til dem. Et godt eksempel på en teknisk seværdighed er den historiske ståloverdækning af skinnerne og sporene på Hovedbanegården i Prag. Den historiske sporhal af stål på Hovedbanegården i Prag er sammen med afgangsbygningen i jugendstil den største dominant på området ved Václavské pladsen. Den stålbuede to-skibs hal bygget i år 1905 er fredet. Til dets byggeri blev der leveret stål direkte fra Prags stålfabrik. For et par år siden blev den komplet renoveret og du kan så beundre byggeriet, som ikke kun tjener sit formål, men også er smukt.

Map of industrial Prague