Ferie for Alle, 23-25 februar
Tjekkiet er igen i år på plads i Herning, med partnere fra forskellige regioner.

Karlovy Vary Regionen

Det såkaldte kurby triangel, i det vestlige Tjekkiet er et godt sted at begynde. Denne del af Tjekkiet er et område med en rig forekomst af mineralske og termiske kilder. Kilder som i flere hundreder år har været brugt til behandling af sygdomme og til wellness, og som i historiens løb har tiltrukket mange kendte personligheder til regionen. De tre mest berømte kurbyer, Karlsbad (Karlovy Vary), Marienbad (Mariánské Lázně) og Franzenbad (Františkovy Lázně), blev i 2021 på grund af deres unikke karakter, optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Disse tre mest kendte byer er kun en begyndelse, der ligger flere andre kursteder i regionen, heriblandt kurstedet Jáchymov, det første radon kursted i verden. Alle de vesttjekkiske kursteder har lange traditioner for behandling og tilbyder alle forskellige former for wellness. Bliver du træt af kun at være passiv og kun at blive kælet om, så tag ud på en af regionens mange cykelruter. Eksempelvis den fra Karlsbad til byen Loket, kendt for sin imponerende gotiske borg og smukke beliggenhed ved floden Ohře.  

Ústí Regionen

Ikke langt fra regionen, i det nordlige Tjekkiet, ligger en anden attraktion, det såkaldte Tjekkiske Schweiz, kendt for sine eventyrlige klippeformationer og mange gode muligheder for vandring i naturskønne omgivelser. I byen Hřensko, som er et centrum i det Tjekkiske Schweiz, begynder desuden Labská stezka, en cykelrute, som følger en af Europas, største floder, Elben. Ruten i Tjekkiet er 358 km lang og vil føre dig fra Hřensko til Elbens udspring i bjergkæden Krkonoše.

Undervejs vil du opleve den varierede tjekkiske natur og massevis af seværdigheder, og du vil også få mulighed for at smage den gode tjekkiske vin. I området omkring byen Litoměřice får du gode muligheder for vinsmagning. Hvis du er øl elsker, besøg en lille by Žatec (UNESCO). Žatec som er centrum i en frugtbar region, der i sagens natur er forbundet med øl og humle. Øl er allerede blevet brygget i selve byen i århundreder, og humle af højeste kvalitet dyrkes i de omkringliggende områder og eksporteres derefter til lande over hele verden. Oplev øl traditionen på Žatec Hop Museum og Temple of Hops and Beer. Hvert år afholdes der en øl festival som er den ældste i Tjekkiet.

Sydmæhren

Sydmæhren er især kendt for sit maleriske landskab og regionens vinproduktion, men også her kan du slå to fluer med et smæk og kombinere aktiv ferie med afslapning. Regionens mange cykelstier vil føre dig gennem regionens maleriske natur, vinmarker, det Unesco beskyttede Lednice-Valtice areal og langs det tidligere jerntæppe. På mange af ruterne kan du desuden smage på regionens vine f.eks. Pinot Noir hvid og blå, Chardonnay eller Frankovka.

Brno, Tjekkiets næststørste by og det sydlige Mæhrens hovedstad, udgør en perfekt kombination af historie, moderne arkitektur, kultur og et rigt natteliv med lokale barer. Den legendariske Tugendhat Villa skal opleves, det samme skal byens mystiske undergrund, atombombe- beskyttelsesrum til de få udvalgte, et berygtet fængsel og det næststørste benhus i Europa.


Krkonoše

Bjergkæden Krkonoše med Tjekkiets højeste bjerg Sněžka (1603 m) er kendt for sine hyggelige vintersportssteder med pister af alle sværhedsgrader, moderne liftanlæg og gode langrendsløjper. Špindlerův Mlýn er det mest populære vintersportssted i Krkonošebjergene, men er også et godt udgangspunkt for mange vandreruter om sommeren. En smuk og afmærket vandrerute vil f.eks. føre dig til floden Labes udspring. Når du kommer hjem fra din ski- eller vandretur, kan du med god samvittighed slappe af i Špindlerův Mlýns Aquapark, som har alle moderne faciliteter og wellness.