Eventyr på floder i Tjekkiet
Kano, rafting og kajak er nogle af landets mest populære sommeraktiviteter. I betragtning af det store og smukke netværk af floder og vandløb, der væver sig gennem det tjekkiske landskab, er det let at se hvorfor.

Smuk natur og afslapning på Moldau

Vltava er den længste og mest besøgte flod i landet. For at opleve en smuk del af floden, der ikke er besøgt af mange, skal du tage ned til Borová Lada (ca. 2 timer syd for Prag). Her kan du nyde en 5-timers afslappende padletut gennem landskabet. Denne del af floden løber derefter gennem Šumava National Park og indeholder mange strømfald og dæmninger, der giver masser af spænding og kan navigeres af begyndere. Hvis du foretrækker mere populære områder, så prøv ruten fra Vyšší Brod til České Budějovice. Med smuk natur og letflydende vandløb er denne rute egnet til alle. Glem ikke at besøge klostret i Vyšší Brod – Sydbøhmens spirituelle centrum siden midten af det 13. århundrede.

Floden fører dig til den romantiske landsby Rozmberk, hvor det hvide slot ligger fredeligt på en bakke omgivet af grønne planter. Derefter padler du roligt gennem skoven til den UNESCO-beskyttede middelalderby Český Krumlov, men inden du når dertil, skal du igennem nogle sjove sluser. Til sidst ankommer du til České Budějovice, som har det største torvemarked i Centraleuropa, hvor du kan nyde en friskbrygget Budweiser-øl. To andre populære og lette ruter på Vltava er strækningen fra Prag til Mělník og fra Lenora til Lipno. Sørg for at stoppe ved Lipno, da det næste afsnit er af højeste sværhedsgrad og næsten ufremkommeligt for selv den mest erfarne padler.

Rafting og romantik på floden Sázava

Sázava er Moldaus vigtigste biflod og meget populær af to årsager – den vigtigste er Stvořidla-strømmen, som måske er den hårdeste i Tjekkiet. Den anden, af nogle betragtet som romantisk, især på de strækninger, hvor du ikke kæmper for at holde hvidt vand væk fra din kano. Start i Týnec nad Sázavou, men kontakt det lokale turistinformationskontor for vejledning, da der er nogle farlige damme, du måske vil undgå, samt lange strækninger uden strøm, hvilket gør padling udfordrende.

Ohře-floden – blandt granitklipper og slotte

Du vil sandsynligvis finde denne flod ret overfyldt, men alle bådene er der af en grund. Floden passerer ofte under klipper, hvor du kan finde et slot eller i det mindste nogle ruiner såsom Cheb Slot, bygget omkring 1180, middelalderborgen Loket na Ohří, den historiske by Karlovy Vary og Terezín. Her finder du også naturmonumentet Svatoš-klipperne, som er massive granitsøjler og mange andre interessante klippeformationer. Den anbefalede rute er fra Loket til Karlovy Vary og bør tage omkring 2 timer.

Både vildt og fredeligt ved Ottawa-floden

Den guldbærende flod Otava løber gennem Šumavas skove til Orlíke-søen og består af tre adskilte sektioner, hver med sin egen sværhedsgrad. Den øverste del fra Čeňkova Pila til Sušice er kun for erfarne kanosejlere, da vandet her er ukontrolleret. De første 6 kilometer er særligt udfordrende og højdeforskellen er på over 48 meter. De fleste foretrækker den midterste del fra Sušice til Písek. Med sine 26 dæmninger er der strømfald nok til at holde dig på tæerne. Den mest fredelige del løber mellem Písek og Zvikov Slot, hvor det rolige vand smelter sammen i en sø omgivet af en klippedal. Her er der både turistfaciliteter og øde steder, der kun er tilgængelige fra vandet.

Floden Ploučnice – uberørt og mystisk

Hvis du leder efter en region, der er næsten uberørt, bør du spejde den lille flod i Liberec-regionen. Indtil for nylig var denne fredelige flod skjult i en militær zone og holdt den væk fra civilisationens indgreb. Hold øje med vandgabet i Noviny pod Ralskem, da det består af to kunstige vandtunneler skabt med kun jernværktøj gennem sandstensklipper og senere blev erklæret et kulturminde i 1997. Stráž pod Ralskem er et godt sted at starte, da de har et turistkontor med masser af information.

Den velbesøgte flod Lužnice

En af de mest besøgte floder, da den flyder gennem beskyttede områder og også forbinder til Moldau. At padle her kan være lidt farligt efter en kraftig nedbør, men for det meste er det en langsom flod med mange sejlbare dæmninger. Der er færre campingpladser langs floden. Start turen i Suchdol og tag en dagstur til Majdalena, hvor du kan slå dit telt op. Den følgende dag kan du gennemføre de sidste 22 kilometer til landsbyen Lužnice. Hvis du kun har planlagt en dagstur, så sørg for at tage den anden del fra Majdalena, som er den smukkeste del.