I Mozarts fodspor i Prag
Tjekkerne har et særligt forhold til Wolfgang Amadeus Mozarts musik. Mozart besøgte Prag tre gange, og han har sat sit præg på byen

Da Wolfgang Amadeus Mozart døde den 5. december 1791 i Wien, deltog 4.000 Prag-borgere i en dødsmesse for ham i Sankt Nikolas Kirke i Prag. Den verdenskendte komponists død blev samtidig markeret med lyden af kirkeklokkerne over hele Prag. Borgerne i Prag elskede Mozart og hans musik, og kærligheden var ifølge de historiske beretninger gensidig. Prag-borgerne forstår mig, skal Mozart have sagt om sin tid i Prag, som han besøgte for første gang i januar 1787. Det var kort tid efter, at hans opera Figaros bryllup havde premiere i Wien, hvor den fik en kølig modtagelse.

Stor succes i Prag

I Prag, hvor operaen allerede forud for Mozarts besøg var en stor succes, gik det helt anderledes. Operaen blev opført i det nuværende Stavovske Teater, hvor der var fulde huse flere dage i træk. Teatret ligger i Prags gamle bydel på Ovocný trh 1 og er det sted i Prag, hvor Mozart nåede at sætte flest aftryk. Hans næste og formentlig mest kendte opera, Don Giovanni, havde premiere her den 29. oktober 1787, og det samme gælder operaen La clemenza di Tito, som Mozart komponerede i anledning af kroningen af Leopold II til bøhmisk konge i 1791.


Et besøg i Stavovske Teatret og helst til en opera af Mozart er derfor et absolut must. Mozarts operaer er på programmet med jævne mellemrum, så der er en realistisk chance for at få en billet. Med en smule fantasi eller ved at lade tankerne gå tilbage til den tjekkiske filminstruktør Milos Formans film Amadeus, som blev optaget i teatret, er det nemt at forestille sig tiden dengang og Mozart med dirigentstokken. Don Giovanni var en kæmpe succes i Prag og blev opført rigtig mange gange. Frem til 1825, hvor en tjekkisk udgave af librettoen kom i brug, blev den opført hele 257 gange på teatret. Til sammenligning blev Don Giovanni først opført i Danmark 16 år efter premieren i Prag og uden nogen større succes.

Villa Bertramka - Mozart-museum

Mozart havde skrevet en stor del af operaen i Prag, i første omgang i huset med navnet Ved de tre gyldne løver, som ligger kun en stenkast fra teatret, på hjørnet af Skořepka og Uhelny trh. Mozarts ophold i huset er markeret med en mindeplade og et portræt af ham på husmuren. Det var praktisk og tæt på teatret, men det er uvist, hvor længe Mozart faktisk opholdt sig i huset. Nogle kilder hævder, at Mozart ikke var tilfreds med stedet midt i byen, som var plaget af larm, og at han derfor hurtigt flyttede til langt roligere omgivelser. Hans tjekkiske venner, operasangerinden Josefina Duškova og hendes mand, komponisten F.X. Dušek, tilbød Mozart og hans hustru at bo i deres sommerresidens i en villa ved navn Bertramka. Villa Bertramka, som i dag er Mozart-museum, lå på daværende tidspunkt uden for Prags bymure, omgivet af vinmarker. Villaen er bygget i slutningen af 1700-tallet, og ud over selve huset og de tilstødende bygninger består stedet også af en stor gammel have. Det er her, Mozart efter sigende har komponeret flere passager fra Don Giovanni samt andre værker, heriblandt arier særligt komponeret til Josefina Duškova.

Sidste gang i Prag

Mozart nåede i alt at besøge Prag i tre omgange. Sidste gang var i 1789, hvor han boede i huset Den gyldne enhjørning på Maltezké Naměstí en enkel nat på gennemrejse til Berlin. Mozart har, ud over opførelsen af sine operaer, optrådt i Prags saloner og på byens koncertscener i flere omgange og har blandt andet komponeret en symfoni til Prag, den såkaldte Prag-symfoni. Mozarts operaer Figaros bryllup og Don Giovanni, som begge fik en forholdsvis kølig modtagelse i Wien, var stormende succeser i Prag i samtiden, og tjekkernes kærlighed til hans værker synes at fortsætte i vore dage.

I dag spilles Mozart ofte på Prags koncertscener både hans operaer og andre værker og efter antallet af koncerter at dømme er Prag-borgerne lige så begejstrede for Mozarts musik i dag, som de var dengang.