Kansanperinnekalenteri 2022
Yhteen vuoteen mahtuu monia ihastuttavia perinteitä ja perinnetapahtumia, joita et saa jättää väliin, jos haluat oikeasti tutustua Tšekin kulttuuriin ja kansanperinteeseen. Värikkäitä kansanpukuja, tanssia, iloista musiikkia, mutta myös hiljentymistä, herkullisia perinneruokia ja huolella valmistettuja viinejä ja oluita – Tšekin kansanfestivaalit ja perinteet tarjoavat jokaiselle jotakin.

Helmikuu

Laskiaiskarnevaali 24.2. – 1.3.

Alun perin pakanallinen juhla, slaavilainen laskiaiskarnevaali on keskiajasta lähtien ollut riehakas ja iloinen kirkollinen juhla, jolla aloitetaan neljäkymmentä päivää kestävä pääsiäistä edeltävä ajanjakso. Tällöin ei pitäisi syödä lihaa, joten laskiaiskarnevaaliin kuuluu kansanpukujen, riehakkaan tanssin ja iloisen musiikin ohella myös runsas ruokatarjoilu.

Jos haluat kokea todella unohtumattoman laskiaisjuhlan, lähde Pardubicen lääniin Hlineckon alueelle. Paikallisten kylien laskiaiskarnevaaliperinne kuuluu nimittäin UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon! Myös Tšekin itäosassa sijaitseva Rožnov pod Radhoštěm, keski-Euroopan suurin ulkoilmamuseo, tarjoaa hulppean karnevaalikokemuksen. Ja sitten tietysti Praha: pääkaupunki sykkii karnevaali-iloa niin Malá Stranalla (26.2.) kuin myös Letnálla (26.2.) ja Jiřího z Poděbrad -aukiolla (25.2.).

Huhtikuu

Pääsiäinen

Tänä vuonna pääsiäistä vietetään 15. – 18. huhtikuuta. Suurin osa perinteistä kohdistuu pääsiäismaanantaihin, jolloin pojat ja nuoret miehet kiertelevät talosta taloon ja piiskaavat siellä asuvien tyttöjen ja naisien takamuksia pajunoksista tehdyllä värikkäillä nauhoilla koristetulla piiskoilla. Naiset taas antavat heille väritettyjä ja koristeltuja kananmunia ja makeisia. Pääsiäiseen kuuluu erottamattomasti myös perinneherkkuja, joita odotetaan innolla koko vuoden ajan – karitsan muotoinen kakku eli beránek, pullatakinasta tehty ristin merkillä koristeltu ns. mazanec tai lihaa, munia ja sämpylöitä sisältävä pääsiäispaistos.

Vieraile esimerkiksi ainutlaatuisessa Rožnov pod Radhoštěm -ulkoilmamuseossa, jossa joka vuosi esitellään pääsiäisperinteitä ja järjestetään pääsiäismarkkinoita.

Vappuaatto: noitien yö ja vappusalon pystyttäminen

30. huhtikuun yönä eli vappuaattona uskotaan noitien ja pahojen voimien olevan vahvimmillaan. Siksi poltetaan suuria rovioita, soitetaan musiikkia ja juhlitaan iloisesti, minkä pitäisi häätää noidat pois. Noitien yötä eli valpurinyötä vietetään useimmiten kylissä ja kaupunkien laidalla olevissa puutarhoissa aikaisesta iltapäivästä asti, ja juhlimiseen liittyy myös ohjelmaa lapsille ja nuotio- tai grilliruokaa.

Toinen huhtikuun loppuun liittyvä tapahtuma on vappusalon pystyttäminen. Vappusalko muistuttaa ruotsalaista juhannussalkoa, mutta vappusalko nimensä mukaan pystytetään 30. huhtikuuta (joskus 1. toukokuuta). Se koristellaan kauniisti erivärisillä nauhoilla ja juhlaan liittyy kansanpukuja, perinnetansseja ja yleistä ilonpitoa. Tapahtumaa pidetään erityisesti nuorten juhlana. Vappusalkoperinne elää vahvana erityisesti Määrissä.

Toukokuu

Vappu

Vappua eli toukokuun ensimmäistä päivää juhlitaan Tšekissä perinteisesti rakkauden päivänä, joten älä unohda antaa kumppanillesi suukko kukkivan kirsikkapuun alla! Tämä tapa pohjautuu tunnettun tšekkiläisen runoilijan K. H. Máchan Toukokuu-nimiseen runoon vuodesta 1836. Tämä päivä on myös roseeviinien erikoisjuhla, jolloin määriläiset ja böömiläiset roseeviinijen valmistajat kilpailevat keskenään esimerkiksi Prahan linnan lähellä sijaitsevassa Venceslauksen viinitarhassa.

Kuninkaiden ratsastus

27. – 19. toukokuuta 2022 voit kokea yhden erikoisimmista tšekkiläisistä juhlista Vlčnovin kylässä Määrissä. Kuninkaiden ratsastus eli kulkue, jossa «kuningasta» esittää valkoisella hevosella ratsastava tytöksi naamioitunut poika, on värikäs ja iloinen tapahtuma, johon erottamattomasti liittyy upeita kansanpukuja, perinnetansseja, markkinoita, viiniä ja ruokaa. Kaksi sataa vuonna vanha perinne kuuluu UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Kylpyläsesongin alku

Etenkin Länsi-Böömissä toukokuu vietetään myös kylpyläsesongin virallisen alkamisen merkeissä. Kylpylöissä voi tietenkin vierailla minä tahansa vuodenaikana, mutta toukokuun aikana järjestetään erityisiä kylpyläsesonkia juhlistavia tilaisuuksia esimerkiksi Karlovy Varyssa, Mariánské Lázněssa tai Luhačovicessa.

Syyskuu

Viininkorjuujuhlat


Syyskuu on ihana aika matkustaa Tšekkiin – sää on useimmiten lämmin ja aurinkoinen, lehdet alkavat jo punertua hiukan ja viinirypäleet kypsyvät. Viininkorjuujuhlat kuuluvat maalauksellisimpiin tšekkiläisiin juhliin – pienet viininviljelykylät täyttyvät värikkäisiin kansanpukuihin puetuista ihmisistä, iloinen kansanmusiikki soi, nautitaan viiniä ja tanssitaan aamuun asti. Syyskuu on myös burčákin eli nuoren, vielä käyvän ja makeahkon viinijuoman aikaa. Tule itse maistamaan!

Viininkorjuujuhlia järjestetään etenkin Etelä-Määrissä UNESCO:on kuuluvan Pálavan alueella kuten Mikulovissa ja Znojmossa (molemmat 9. – 11. syyskuuta 2022). Prahasta taas löytyy viininkorjuumarkkinoita usealla suurella aukiolla, ja hyvä vierailukohde on Prahan Svatá Kláran viinitarha.

Marraskuu

Sielujen päivä

Sielujen päivää Tšekissä vietetään 2. marraskuuta. Se on hiljentymisen aikaa, jolloin vieraillaan kuolleiden sukulaisten ja ystävien haudoilla ja poltetaan kynttilöitä hämärän tullessa. Tšekissä ei sielujen päivään liity samankaltaista iloista juhlimista kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Martinpäivä

Martinpäivä 11. marraskuuta on Tšekissä nuoren viinin ja hyvän ruoan juhla. Vuoden ensimmäinen nuoren viinin pullo eli ns. Pyhän Martin viini avataan martinpäivänä tasan kello 11:11, ja sitä tarjoillaan perinteisen hanhiaterian kanssa: paistettua hanhea, hapankaalia ja knöödeleitä. Vieraile Prahan ja muiden kaupunkien martinpäivänmarkkinoilla, joista saa viiniä, hanhea ja paljon muuta hyvää, tai koe Etelä-Määrin kaupunkien viinifestivaalit.

Joulukuu

Pyhä Nikolaus

Pyhän Nikolauksen päivää vietetään 6. joulukuuta eli Suomen itsenäisyyspäivänä. Päivän aattona Nikolaukseksi, enkeleiksi ja piruiksi naamioituneet ryhmät käyvät ovesta ovelle tapaamassa perheen lapsia ja kysymässä, ovatko lapset käyttäytyneet vuoden aikana hyvin. Hyvin käyttäytyneet lapset, jotka osaavat lausua Nikolaukselle runon, saavat makeisia; muussa tapauksessa lapsi saa palan hiiltä tai perunan ja joskus jopa piru «vie» lapsen mukanaan säkissä.

Adventtiaika ja joulu

Samoin kuin Suomessa, Tšekissäkin joulu on yksi vuoden tärkeimmistä perinnejuhlista, joka pohjautuu pakanalliseen ja kristilliseen perinteeseen. Joulu ja sitä edeltävä adventtiaika on hiljentymisen, rauhan ja vuosisatoja vanhojen perinteiden aikaa, jolloin perheenjäsenet kokoontuvat viettääkseen yhdessä iloiset hetket. Jouluun kuuluu perinneruokaa, joululauluja, lahjoja ja tietysti myös joulumarkkinoita! Prahan Vanhankaupungin aukion joulumarkkinat ovat yksi Tšekin talven kauneimpia näkyjä. Joulumarkkinoita järjestetään kaupungeissa ja kylissä kautta maan. Vinkki – koe joulumarkkinat keskiaikaisessa linnassa, esimerkiksi Křivoklátissa, Loketissa tai Sychrovissa.