Määrin kauneimmat linnat

Määrin kauneimmat linnat

Historialliset linnat kuuluvat erottamattomasti Määrin maisemakuvaan

Määrin kauneimmat linnat
Määrissä on lukemattoman paljon hienoja nähtävyyksiä – upeita luontokohteita, tunnelmallisia pikkukyliä ja jylhiä linnoja. Ja mikä parasta, Määri ei ole yhtä ruuhkaista turistialuetta kuin esimerkiksi Praha ja sen ympäristö. Jos et siedä turistimassoja ja nautit matkailusta rauhallisessa ja luonnonkauniissa ympäristössä, Määri on oiva vaihtoehto. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle viisi (oikeastaan kuusi) Määrin ihanimpaa linnaa, joihin kannattaa varmasti tutustua.

Lednice ja Valtice

Ei ihme, että Etelä-Määrissä lähellä Břeclavia sijaitseva Lednice-Valticen maisema-alue kuuluu Unescon maailmanperintöön. Viehättävän viininviljelyalueen ympäröimä paikka, yksi Tšekin romantiikan ajan vaikuttavimmista esimerkeistä, vetää puoleensa niin upealla arkkitehtuurillaan että luonnonläheisyydellään. Aloita vierailusi vaikkapa valkoiselta, uusgoottilaiselta Lednicen linnalta, joka on muun muassa suosittu kohde häiden viettoon. Varaa varmasti opastettu kierros – linna on upea niin ulkoapäin kuin sisältäkin alkuperäisine huonekaluineen ja sisustusesineineen. Tutustu sitten linnan vieressä olevaan suureen kasvihuoneeseen ja jatka laajaan linnan puistoon, joka sijaitsee kauniin tekojärven rannoilla. Puisto on kuin portti toiseen todellisuuteen: täältä löytyy esim. vuodelta 1798 peräisin oleva maurilaistyylinen minareetti, tekoraunio Janův hrad, klassistinen Metsästysmaja (Lovecký zámeček), Apollonin temppeli, Dianan temppeli ja korkea akvedukti. Samaan Unesco-alueeseen kuuluva Valticen barokkilinna on täältä noin puolen tunnin bussimatkan päässä.

Mikulov

Lednice-Valticesta vain vähän matkaa etelään päin sijaitsevan Mikulovin tunnuslause on ”etelän tuoksuinen kaupunki”, ja virke pitää todella paikkansa. Mikulov on kuin siirretty tänne Italiasta tai Ranskan eteläosista viinitarhoineen, värikkäine pienine taloineen, kiemurtelevine kujineen ja ylämäkineen (ei kuitenkaan mitään liian jyrkkää). Ja mikä parasta, kaiken tämän yllä kohoaa upea barokkilinna, jonka perustukset ovat peräisin ainakin 1200-luvulta. Linnan sisätiloissa voi käydä opastetuilla kierroksilla ja tutustua täällä asuneen aateliston taidekokoelmiin ja kirjastoon. Yksi tunnetuimmista vetonauloista on linnan viinikellarissa oleva 1600-luvulla valmistettu valtava viinitynnyri, joka kuuluu Euroopan suurimpiin. Tyhjä tynnyri teräksisine vanteineen painaa kokonaiset 26 tonnia. Mikulovin ympärillä on myös paljon muuta tekemistä: heti kaupungin takana sijaitsevat luonnonkauniit ja kallioiset Pálavan kukkulat, niiden pohjoispuolella avautuu Nové Mlýnyn tekojärvi hienoine vesiurheilu- ja rentoutumismahdollisuuksineen, ja alue on sitä paitsi tunnettu Euroopankin mittapuussa täällä tehdyistä ainutlaatuisen laajoista ja tärkeistä esihistoriallisista löydöistä, joita voi mennä katsomaan esim. Pavlovin kylän arkeopuistoon (Archeopark).

Bouzov

Siinä missä Lednice, Valtice ja Mikulovkin näyttävät hienostuneilta ja herkän romanttisilta, Pohjois-Määrissä, lähellä Olomoucia sijaitseva Bouzovin linna on jylhä ja majesteettinen seisoessaan mäen päällä paksuine torneineen, muureineen ja laskusiltoineen. Täällä on kuvattu monta tšekkiläistä ja ulkomaalaista satu- ja historiaelokuvaa, kuten Tšekkien rakastama Arabela-sarja tai Kolme muskettisoturia (2011). 1300-luvulla perustettu linna toimi kolmikymmenvuotisen sodan aikana, ruotsalaisten yrittäessä vallata sen vailla menestystä, keisarillisena linnoituksena ja vankilana. Osa Bouzovia on yhä alkuperäistä keskiaikaista rakennusta, osa on uudempaa, mutta linnaa pidetään yhtä kaikki yhtenä Tšekin satumaisimmista kohteista. Vierailija voi valita useammasta opastetusta kierroksesta, jotka vievät hänet linnan uumeniin. Kesäisin täällä järjestetään useita kulttuuri- ja muita tapahtumia, kuten markkinoita ja karnevaaleja. Paikallinen ruokaerikoisuus on vain 10 kilometrin päässä olevassa Lošticen kylässä valmistettu juusto, jota kutsutaan nimillä tvarůžky, syrečky tai tvargle. Tämä juusto on ainutlaatuinen maultaan, tuoksultaan ja kuuluisuudeltaan – tule itse maistamaan!

Kroměříž

Vuodesta 1998 lähtien Unescoon kuuluva Kroměřížin linna, jota käyttivät aikoinaan Olomoucin arkkipiispat edustustarkoituksiinsa, on yhdessä linnan alueeseen kuuluvien Podzámecká- ja Květná-puutarhojen kanssa yksi Määrin tärkeimmistä barokkiajalta säilyneistä nähtävyyksistä. Linnan sisätilat tarjoavat mahdollisuuden vierailla yhdessä Euroopan kauneimmista rokokootyylisistä saleista, nimittäin Sněmovní- eli Valtiopäiväsalissa. Salia käytetään usein elokuvakuvauksiin, täällä kuvattiin esim. Miloš Formanin Mozartista kertova elokuva Amadeus. Tämän lisäksi voi opastetulla kierroksella nähdä mm. upeat ruokasalit, Valtaistuinsalin, Neuvottelusalin, Tsaarin huoneen, vanhan kirjaston ja Pyhän Sebastianuksen kappelin. Linnan taidemaalauskokoelma on Tšekin toiseksi suurin heti Kansallisgallerian kokoelmien jälkeen. Myös Kroměřížin kaupunki itse on todellinen helmi historiallisine taloineen ja viehättävine aukioineen.

Vranov nad Dyjí

Podyjín kansallispuiston reunalla sijaitseva Vranov nad Dyjí on hurmaava pikkukaupunki, jota ympäröivät upeat eteläiset maisemat ja joka tarjoaa useita retkimahdollisuuksia. Aivan kaupungin liepeillä sijaitsee Vranovská-tekojärvi, joka on loistava lomakohde mm. lapsiperheille. Kaupungin ensisijainen nähtävyys on vaikuttava barokkilinna, joka seisoo Dyje-joen ylläpuolella kohoavalla korkealla kalliolla. Linna, joka sai alkunsa yhtenä Tšekin maiden etelärajaa puolustavista linnoituksista, perustettiin jo 1000-luvulla. Opastettu kierros vie sinut linnan alkuperäisiin barokkityylisiin sisätiloihin sekä huoneisiin, jotka toimivat 1700- ja 1800-lukujen paikallisen elämäntavan museona.