Länsi-Böömi – Tšekin monipuolisin loma-alue

Länsi-Böömi – Tšekin monipuolisin loma-alue

Lähde aktiivilomalle yhdelle Tšekin mielenkiintoisimmista alueista

Länsi-Böömi – Tšekin monipuolisin loma-alue
Länsi-Böömi on osa Tšekin tasavaltaa maan länsipuolella, ja täältä löytyy muutamia Tšekin jylhimpiä maisemia täynnä havumetsää, kivikkoisia vuoria ja turvesoita. Koko alueella näkyy tähän päivään saakka kaivosteollisuuden raaka kosketus. Kiinnostunut patikoitsija tai pyöräilijä löytää täältä paikkoja, jotka ovat kuin hiomaton timantti: karheita ulkopuolelta, mutta henkeäsalpaavan vaikuttavia sisältäpäin.

Vuoria ja laskettelua Länsi-Böömissä

 Alueen kiehtova luonto, ikivanhat kaupungit ja rajaseudun kadonneet kylät houkuttelevat seikkailun ja luonnon ystäviä. Krušné hory eli Erzgebirge-vuoristosta tunnettuun Länsi-Böömiin kuuluu myös pienempi osa matalampaa Šumavan vuoristoa. Krušné horyn korkein vuori on Klínovec, joka tunnetaan talvella laskettelu- ja hiihtokeskuksena ja kesällä pyöräilykeskuksena, joka täyttää kokeneenkin maastopyöräilijän vaatimukset. Klínovecin huipulle menevä köysirata kulkee myös kesällä. Laskettelua voi harrastaa myös Plešivecissä, jonka moderni lomakeskus tarjoaa kaksitoista kilometriä rinteitä. Kesäkaudella kokeile paikan jättiläiskeinua ja köysikeskusta tai lähde patikoimaan koko perheen kanssa tarinoita ja aaveita täynnä olevalle Myyttiselle polulle.Kaivosteollisuuden salaperäiset jäänteet

Länsi-Böömi on pitkään ollut kaivosalue. Krušnohoří-malmikaivosalue on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2019 lähtien. Alueen laajemmassa ympäristössä on louhittu tinamalmia 1300-luvulta lähtien. Vaikuttavin on Johannes-kaivos Zlatý Kopecissa, jonne on kaiverrettu valtavia, jopa 12 metriä korkeita kammioita. Pyhän Mauritiuksen kaivoksesta löydät peräti 25 metrin syvyyteen louhitun kammion. Vlčí jámy eli Sudenkuopat kuuluvat maan kauneimpiin luonnonmuistomerkkeihin. Se on entisen kaivoksen maanalainen raunio, ja siellä voi nähdä liskoja, lepakoita ja harvinaista sammallajeja. Rolavan ja Jelenin välille rakennettiin toisen maailmansodan aikana tinamalmin kaivoslaitos Sauersack. Kunnianhimoinen hanke oli natsihallinnon määräämä, ja sen osaksi tuli raskaasti vartioitu sotavankileiri. Kaivos hylättiin vuonna 1945 ja sen rauniot ovat yksi alueen mielenkiintoisimmista maamerkeistä.

Tule Länsi-Böömiin patikoimaan ja pyöräilemään

Länsi-Böömistä löydät Stezka Českem -reitin eli Tšekin ensimmäisen virallisen läpikulkureitin läntisimmän aloituspisteen. Reitti jatkuu koko maan ympäri rajaseudun vuoristoja pitkin. Zlatá stezka -reitti vie sinut vanhojen kauppareittien jäljissä Etelä-Böömistä Plzeňin alueelle ja aina Saksan rajalle, josta voit jatkaa Itä-Baijeriin. Reittien varrella on useita levähdys- ja yöpymispaikkoja, tietotauluja ja kiinnostavia kulttuurikohteita. Alueelta löytyy myös useita turvesoita, jotka ovat tyypillisiä malmivuoristolle. Alueen suurin on Boží Darin turvesuo. Lähde samannimiselle luontopolulle ja tutustu paikkaan 12 infotaulun avulla.

Ohře-joen pyöräilyreitti

Jalkaisin vai pyörällä? Karlovy Varyn kylpyläkaupunkia ympäröivien metsien läpi johtavat pyörätiet ovat ihanteellisia pyöräilyretkiä varten. Ohře-joen varrella kulkeva pyöräilyreitti  (Cyklostezka Ohře) alkaa Karlovy Varysta ja jatkuu vaikuttavan Svatošské skály -luonnonmuistomerkin ohitse joen laakson kauniissa maisemissa. Reitti vie sinut Loketin kauniiseen historialliseen kaupunkiin, joka ylpeilee upealla linnallaan, ja sitten se palaa Karlovy Varyyn.

Koe huimat näkymät näköalatorneista

Henkeäsalpaavia näköaloja tarjoavat vuorenhuipuilla sijaitsevat näköalatornit. Krušné horyn korkeimman vuoren Klínovecin huipulla sijaitsevassa tornissa tuntuu kuin olisi maailman (tai vähintään Tšekin) katolla. Krásenskán näköalatorni on saanut Tšekin kauneimman näköalatornin tittelin Baabelin tornin tyyliin rakennetun ulkoportaan ansiosta. Čerchov-vuoren huippu on Český les -nimisen kukkula-alueen korkein paikka (1042 metriä), ja Čerchovin tornista voi ihanteellisissa olosuhteissa nähdä Alpit. Šumavan vuoristossa 1315 metrin korkeudessa sijaitseva Poledníkin näköalatorni on 37 metriä korkea betonitorni, joka rakennettiin 60- ja 70-luvulla salaiseksi sotilaspisteeksi – ns. rautaesirippu kulki tornin näköetäisyydessä.