Kutná Hora – Tšekin hopeinen sydän
Tutustu ikivanhan kaupungin hopeakaivoshistoriaan ja ihaile Unesco-nähtävyyksiä Kuuluisa ja viehättävä Kutná Hora sijaitsee vain noin tunnin junamatkan päässä Prahasta ja on siksi ihanteellinen kohde yhden päivän retkelle. Kaupungin hopeamuseo, taidegalleria ja muut kohteet tarjoavat runsaasti ohjelmaa ympäri vuoden, ravintolatarjonta on runsas ja historiallinen Unesco-keskusta huokuu ainutlaatuista tunnelmaa.

Hopeanväristä historiaa

Jos Tšekin pääkaupunkia Prahaa kutsutaan sijaintinsa vuoksi Euroopan sydämeksi, itse Tšekin sydämenä voisi pitää Prahasta itään sijaitsevaa Kutná Horaa. Tämä noin kahdenkymmenen tuhannen asukkaan kaupunki on vuosisatojen ajan ollut kuuluisa hopeamalmin louhintahistoriastaan. Keskiajalla, 1300-luvun lopulla, Kutná Horan alue tuotti noin kolmanneksen koko Euroopan hopeatuotannosta. Itse kaupungin nimikin viittaa hopean louhintaan – „kutat“ tarkoittaa kaivostyötä ja „hora“ vuorta. Kaupungissa sijaitsee Tšekin hopeamuseo, loistava ja mielenkiintoinen retkikohde niin aikuisille kuin lapsille.

Unesco-kirkkoja ja ainutlaatuinen luuhuone

”Ainutlaatuisesti säilynyt historiallinen ydin, joka dokumentoi erinomaisesti eurooppalaisen keskiajan henkeä.” Näin Unescon edustajat kuvailivat Kutná Horaa, kun kaupungin historiallinen keskusta pääsi vuonna 1995 yhdeksi Tšekin 14 kulttuuriperintökohteesta. Keskustasta löydät mm. upean Pyhän Barbaran goottilaisen kirkon, ja lähellä sijaitsee myös Neitsyt Marian taivaaseenastumisen katedraali Sedlecissä, joka on nykyään osa kaupunkia.

Katedraali rakennettiin vuosien 1280 ja 1320 välillä, ja sen nykyinen ulkoasu on kuuluisan barokkiarkkitehdin Jan Blažej Santini-Aichelin ansiota, joka johti alueen täydellistä uudelleenrakentamista 1700-luvun alussa. Alueeseen kuuluu myös läheinen Kaikkien pyhien kirkko ja sen luuhuone, joka ei ole osa Unescon luetteloa. Se on kuitenkin yksi Tšekin parhaiten säilyneistä julkisuudelle avatuista luuhuoneista, ja myös yksi Tšekin tunnetuimmista retkikohteista.

Verta vuotava maalaus ja historiallinen rahapaja

Ainutlaatuista ilmiötä voi mennä alkukesästä katsomaan Pyhän Johannes Nepomukilaisen barokkikirkkoon. Kun sen ikkunoista tulee sisään valoa, auringonsäteet valaisevat Pyhän Johannes Nepomukilaisen maalauksen kirkon seinällä, joka näyttää siltä kuin se vuotaisi verta. Kutná Horassa on myös upea kartano nimeltä Vlašský dvůr, joka tunnetaan myös nimellä Kutná Horan rahapaja. Se on entinen kuninkaallinen palatsi ja rahapaja, jonka perusti kuningas Venceslaus II., ja täällä aikoinaan lyötiin Tšekin maiden hopeakolikoita. Paikka on suojeltu Tšekin kansallisena kulttuurimuistomerkkinä. Linnassa on useita saleja ja kappeli, jonka alla on salaperäinen aarrekammio. Sen kiviovessa lukee latinaksi: "Älä koske minuun!"

Tutustu Kutná Horan taiteeseen ja ruokatarjontaan

Vierailu Kutná Horassa ei suinkaan tarkoita vain historiallisten rakennusten katselemista ja museoissa käymistä. Tutustu kaupungin suurimpaan galleriaan ja sen jälkeen istu hyvään ravintolaan rentoutumaan pitkän päivän jälkeen! Galleria GASK keskittyy pääasiassa 1900- ja 2000-luvun taiteeseen. Tämä Tšekin tasavallan toiseksi suurin taidegalleria sijaitsee yhdessä Kutná Horan tärkeimmistä nähtävyyksistä, entisen jesuiittakoulun monumentaalisessa barokkirakennuksessa. Galleriatila on saanut inspiraationsa maailman tunnetuimpien gallerioiden, kuten Pariisin Centre Georges Pompidoun, Lontoon Tate Modernin tai New Yorkin MoMA:n, konsepteista. Gallerian tiloissa järjestetään usein niin sisällä kuin ulkona ooppera- ja teatteriesityksiä. Vierailijat voivat taide-elämyksen jälkeen nauttia herkullisia virvokkeita gallerian Art Gallery Caféssa.


Kutná Hora on myös Tšekin juoma- ja ruokakulttuurin hopealautanen, ja täkäläiset ravintolat ovat huipputasoa. Vanhaksi böömiläiseksi ruokapaikaksi tyylitelty ravintola Dačický tarjoaa kauniin keskiaikaisen ympäristön ja miellyttävän ilmapiirin. Klassisen pilsnerin ohella on tarjolla myös paikallista Kutná Hora zlatá -olutta (Kultainen Kutná hora). Keskiaikaisen makukokemuksen tarjoaa aito hunajaviini, jota voi nauttia myös olueeseen sekoitettuna (ns. korma). Tyylikäs maalaismainen ravintola V Ruthardce kutsuu vierailijat kesäpuutarhaansa, joista avautuu ainutlaatuinen näkymä Pyhän Barbaran kirkolle. Talvella voit lämmitellä takan äärellä tai katsella lumihiutaleiden putoamista katetussa talvipuutarhassa. Molemmat puutarhat ovat rauhan keidas Kutná Horan historiallisessa keskustassa.