Viinimatkailua Etelä-Määrissä

Viinimatkailua Etelä-Määrissä

Huippulaadun viini, aurinkoinen sää ja iloiset ihmiset takaavat unohtumattoman kesämatkan

Viinimatkailua Etelä-Määrissä
Ranska, Italia, Espanja – näiden maiden nimen kuullessa tulee viini mieleen varmasti nopeammin kuin jos puhutaan Tšekistä. Se on harmi, koska aurinkoisessa ja hedelmällisessä Etelä-Määrissä tuotetaan viinejä, jotka kuuluvat huippuluokkaan koko maailmankin mittapuussa. Toisaalta täällä ei synny turistiruuhkaa ja voi rauhassa tutustua tunnelmallisiin viininviljelykyliin, vieraillen kodikkaissa viinikellareissa ja maistellen paikallisten perhetilojen loistavia viinejä.


Brno – portti määriläisen viinin maailmaan

Etelä-Määrin pääkaupunki Brno on oiva paikka aloittaa matka viininviljelyalueiden halki. Brnoon pääsee näppärästi sekä Prahasta (2,5 tuntia) että Wienistä (alle 2 tuntia), ja kannattaa viettää täällä muutama päivä tutustuen historialliseen keskustaan ja vieraillen trendikkäissä ruokapaikoissa, kuten viinibaarina toimivassa Kohout NA VÍNĚ -ravintolassa tai Element Restaurant & Bar -ruokapaikassa. Brnosta lähtee joka päivä busseja ja junia koko Etelä-Määrin alueelle.

Šobes-viinitarhaEtelä-Määrin voi suurpiirteisesti jakaa kahteen tunnettuun viininviljelyalueeseen: Znojmon ja Podyjín kansallispuiston ympäristöön ja Mikulovin ja Pálavan kukkulojen alueeseen. Yksi koko Tšekin vanhimmista ja tunnetuimmista viinitarhoista sijaitsee suoraan Podyjín kansallispuistossa: Šobesin viinitarhan rypäleistä valmistettuja viinejä pidetään erikoisen laadukkaina. Niitä voi maistaa suoraan paikalla pienestä myyntikojusta.
Paikka on suosittu pyöräretkikohde, alueen läpi nimittäin kulkee Prahasta Wieniin vievä Greenways-pyöräreitti. Etelä-Määrin aurinkoisilla ja kevyesti kumpuilevilla viininviljelyalueilla pääsee yleensäkin helposti kulkemaan pyörällä.

Hnanicen kylä ja viinitila

Hnanicen kylä sijaitsee lähellä Šobesia, aivan Podyjín kansallispuiston itärajalla, ja täällä voi rennosti viettää vaikka koko kuukauden: Hnanice ei ole vain viinitarhoja ja palkintoja voittaneita viinejä tarjoavia viinikellareita, vaan täältä löytyy myös hotelli ja tasokkaita huoneistoja, wellness-keskus uima-altaineen, urheilukenttä, ravintola ja jopa olutpanimo.

Viinitila ThayaSamalta alueelta, Havraníkyn kylästä, löytyy myös Thaya, joka valittiin vuonna 2022 Vuoden viinitilaksi Keskisuuri viinitila -kategoriassa. Kaksi vuotta aiemmin pääsi Thayan Pinot Blanc -viini Valticessa järjestettävän Viinisalongin kokonaisvoittajaksi. Arkkitehtonisesti mieleinkiintoisen viinitilan yhteydessä toimii myös wellness-keskuksella ja saunalla varustettu hotelli ja huippuluokan ravintola. Ohjattuja maisteluja voi kokea kauniissa viinitarhan ympäröimässä viinikellarissa.
 

Perhetila KadrnkaJos suunnistat Podyjín kansallispuistosta itäänpäin, ennen pitkää saavut Mikulovin viininviljelyalueelle. Täällä sijaitsee ainutlaatuinen perheviinitila Kadrnka, joka vuonna 2022 valittiin Vuoden viinitila -kilpailun kokonaisvoittajaksi. Omalaatuisen imagon tuotteilleen antanut Jindřich Kadrnka erikoistuu kuivien Riesling-viinien valmistukseen. 

Viinitila PlenérLäheisten Pálavan kukkuloiden rinteiltä lähellä Nové Mlýny -tekojärven rantaa löytyy suosittu viinitila Plenér, jonka perusti vuonna 2016 viininvalmistaja Dominika Černohorská. Hän osti silloin viinitarhan, jossa jo oli ennestään viiniköynnöksiä. Kunnioittaen aiemman omistajan työtä Dominika hyödynsi vanhoja kasveja, totutti ne vähitellen omiin viljelymenetelmiinsä ja istutti vuoden päästä niiden lisäksi myös uusia köynnöksiä. Dominikan toive? «Luoda viinejä, jotka valpastavat mieltä ja elävöittävät sielua.» Plenérin viinejä voi maistaa mm. yllä mainitussa Brnon ravintolassa Kohout NA VÍNĚ, ja tietysti ohjatun maistelun yhteydessä viinitilan omassa viinikellarissa Pavlovin kylässä.

Viinitila SonberkNové Mlýnyn vastakkaisella rannalla sijaitsee viinitila Sonberk, joka voitti Vuoden viinitilan palkinnon vuonna 2020. Samoin kuin Thaya, myös Sonberk ihastuttaa modernilla rakennuksellaan, jonka terassilta avautuvat upeat näkymät tekojärvelle ja Pálavan kukkuloille. Piipahda tänne maistamaan loistavia viinejä, kuuntelemaan kesällä live-konsertteja tai kävelemään viinitarhojen läpi äänioppaan kanssa. 

Viinitila Obelisk ja Valticen viinisalonkiOnko Unescon listalle kuuluva Lednice-Valticen maisema-alue tuttu? Tai ainakin Lednicen linna, joka kuuluu Tšekin kauneimpiin? Tänne kannattaa tulla sekä ihailemaan nähtävyyksiä että maistelemaan viinejä. Obelisk-viinitila jatkaa Valticen kylään tiiviisti sidotun Liechtensteinien aatelissuvun pitkää viininviljelyperinnettä. Kauniissa modernissa rakennuksessa voi osallistua viinimaisteluun ihaillen samalla upeita näkymiä ympäröiville viinitarhoille, joista kaikki viininvalmistukseen tarkoitetut rypäleet poimitaan käsin.
Valticessa on toinenkin viinin makuinen vetonaula, nimittäin ns. Viinisalonki (Salon vín), Valticen linnan sisätiloissa pidettävä ympärivuotinen maistelunäyttely, jossa tarjoillaan ajankohtaisen Viinisalongin palkinnon voittaneita viinejä. Lyhyesti sanoen täältä löytyy Tšekin parhaita viinejä. Varaa lippusi ja sukella viinin vivahteikkaaseen maailmaan!