Prahan modernit kasvot kolmessa päivässä

Prahan modernit kasvot kolmessa päivässä

Kaupunkiloma täynnä taidetta, kulttuuria ja hyvää ruokaa

Prahan modernit kasvot kolmessa päivässä
Viettää viikonloppu Euroopan historiallisessa sydämessä on loistava tapa paeta arjen kiireitä ja tutustua Tšekin pääkaupunkiin, jonka kauneus, edullisuus ja asukkaiden vieraanvaraisuus saa jokaisen ihastumaan. Prahassa historia ja romanttinen tunnelma yhdistyy sykkiviin, eloisiin paikkoihin, jotka pursuavat modernia taidetta ja trendikkäitä ruokamahdollisuuksia. Valitsimme sinua varten parhaat palat ja lisäsimme muutaman upean majoitusvinkin.

1. päivä: Keskusta eli Vanhakaupunki, Uusikaupunki ja Malá Strana

Kukapa ei tuntisi Prahan Unescoon kuuluvan Vanhankaupungin. Tänne kannattaa lähteä kävelemään ilman erityistä määränpäätä – kiemurtelevat kujat vievät sinut iki-ihaniin kohteisiin, mihin suuntaan vain lähdetkään, ja myös loistaviin ruokapaikkoihin: Vanhastakaupungista ei löydy ainoastaan turisteja metsästäviä keskiarvoisia ravintoloita, vaan myös todellisia gourmet-helmiä. Juutalaiskorttelin lähellä sijaitseva Field on yhden Michelin-tähden omaava ravintola, jonka tunnuslauseena (nimensä mukaisesti) on ”Pelto on kaiken perusta.” Täällä tarjoillaan luonnonläheistä ruokaa, yllättäviä ja vahvoja makuyhdistelmiä ja unohtumattomia elämyksiä.
 
Fieldiä vastapäätä Vltavan länsirannalla sijaitsee uusi tulokas Prahan taidesceneen, nimittäin Kunsthalle Praha. Galleria tavoittelee tšekkiläisen ja kansainvälisen taiteen yhdistämistä ja tarjoaa näyttelyjen ohella monenlaista ohjelmaa. Kunsthalle Bistroon kannattaa piipahtaa kahville tai sunnutaina all-you-can-eat & drink brunssille.
 
Prahan kulttuuritarjonnassa jo pitkään oleviin paikkoihin kuuluvat galleria Mánes ja Kampan museo. Kansallisteatterin lähellä sijaitsevaa Mánesia pidetään yhtenä Euroopan tärkeimmistä funktionalistisista rakennuksista, koska se ainutlaatuiseen tapaan yhdistää funktionalismin 1400-luvulla rakennettuun vesitorniin. Galleria, jonka pohjakerroksen kattoa koristaa Emil Filan kubistinen fresko, avattiin vuonna 1930, mistä lähtien se on toiminut modernin taiteen keitaana. Gallerian kahvila tarjoaa pelkistettyä funktionalistista estetiikkaa ja laadukasta kahvia.
 
Mánesin vastapäätä Vltavan toisella rannalla entisen myllyn tiloissa sijaitsee Kampan museo, jonka kokoelmasta löytyy eniten tšekkiläisen abstraktin taiteen perustajiin kuuluvan František Kupkan taideteoksia yhdessä paikassa.
 

2. päivä: Elävä ja trendikäs Holešovice

Holešovice on entistä työväenaluetta, joka on vähitellen muuttunut Prahan trendikkäimmäksi ja tykyttävimmäksi paikaksi. Täältä löytää vanhan ja uuden arkkitehtuurin vuorovaikutteisen yhdistelmän, moderneja kahviloita ja huipputason ravintoloita, kokoontumispaikkoja ja kulttuurikeskuksia ja tietysti taidegallerioita, joista kuuluisin on varmasti Dox. Eikä ainoastaan siksi, että sen katolla seisoo suuri ilmalaiva, jonne pääsee myös sisälle (se toimii luku- ja tapahtumasalina), vaan myös gallerian näyttelytarjonnan laadun ja valikoiman vuoksi.
 
Aivoja työllistävän taidenäyttelyn jälkeen kannattaa ammentaa uutta energiaa hyvästä ruoasta kauniissa ympäristössä: Kokeile aivan Doxin vieressä sijaitsevaa The Eateryä, jossa ruoka valmistuu suoraan silmiesi edessä tyylikkäissä teollisuustiloissa. The Eateryn ruoan laatu on ehdoton, ja annosten kanssa voi nauttia tarkasti valittuja viinejä pieniltä eurooppalaisilta viinitiloilta.
 
Holešovicen eteläosassa, entisen sähkölaitoiksen tiloissa sijaitseva Chemistry-galleria keskittyy nuoriin taiteilijoihin, joiden teoksia voi täällä myös ostaa. Paikka on mukavan lähellä Vltavan rantaa, ja taidevierailun jälkeen voi käydä nauttimassa aitoa aasialaista ruokaa viereiseltä Holešovická tržnice -torilta. Paikka ei juuri henki ylellisyyttä, mutta se tunnetaan paikallisten keskuudessa hyvän vietnamilaisen ja thaimaalaisen ruoan keitaana.
  

3. päivä: Anděl ja Smíchov eli keskustasta etelään

Yhtä lailla kuin Holešovice, myös Smíchov on entistä teollisuusaluetta, joka on vähitellen muuttumassa sykkiväksi ja kulttuurin näkökulmasta eloisaksi paikaksi. Kuuluisan taiteilijan David Černýn perustama MeetFactory on tämän kehityksen paras esimerkki: entisen tehtaan tiloissa nykyään sijaitsee galleria ja taidetila, jossa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä, näyttelyitä, työpajoja ja paljon muuta.
 
Uusin tulokas Smíchovin alueelle on saman taiteilijan David Černýn Mausoleum-niminen galleria. Entisen tislaamon rakennuksessa voi ihastella viiden kerroksen verran Černýn kuuluisia sekä ihan uusia taideteoksia.
 
Kun lähtee palaamaan Smíchovin eteläosista takaisin keskustaan, ajetaan Andělin läpi. Hyppää täällä raitiovaunusta pois ja lähde tutustumaan Manifesto Marketin kansainväliseen ruokamaailmaan! Laivakonteista koottu Manifesto yhdistää konseptissaan modernia arkkitehtuuria, kierrätystä ja ruoan laadukkuutta. Tältä nykyaikaiselta ruokatorilta löytyy myös kiitettävän paljon vegaanisia ja kasvisvaihtoehtoja.

Kätketyt majoitushelmet

Prahan keskustasta löytyy monta loistavaa majoituskohdetta, jotka ylittävät kaikki odotuksesi. Kätevästi Florencin bussiaseman ja metropysäkin vieressä sijaitseva The Viaduct tarjoaa modernia ja samalla kodikasta majoitusta, josta löytyy muun muassa sauna ja rentoutumistilat sekä mahdollisuus tilata ruokaa suosituista ravintoloista suoraan huoneeseesi. Allure Hotel & Residence Prague on taas aivan kulman takana edellä mainitusta Field-ravintolasta; paikan sijainti Vanhassakaupungissa on voittamaton. Hotelli painottaa henkilökohtaista lähestymistapaa ja oleskelu vielä mukavoituu, kun maistat hotelliravintolan laadukkaita annoksia. Design-hotelli Mosaic House tarjoaa nimensä mukaisesti huolellisesti suunniteltuja huoneita sekä kahvilan, saunatilat, näköalaterassin ja loistavan sijainnin keskustan eteläpuolella lähellä Vltavan rantaa, mutta kuitenkin rauhallisella kadulla. Täällä uuden energian ammentaminen käy helposti, juuri niin kuin onnistuneelta lomalta voi odottaakin.