Bedřich Smetana

Bedřich Smetana

200 vuotta maailmankuulun säveltäjän syntymästä

Bedřich Smetana
Ensi vuosi tuo mukanaan kaksi tärkeää vuosipäivää, jotka liittyvät Bedřich Smetanaan, yhteen Tšekin kuuluisimmista säveltäjistä. Ensinnäkin tulee kulumaan 200 vuotta Smetanan syntymästä (maaliskuu 1824) ja samalla myös 140 vuotta hänen kuolemastaan (toukokuu 1884). Tutustu kanssamme Smetanan elämänteokseen ja paikkoihin, jotka ovat kuuluneet erottamattomasti hänen elämäänsä.

Litomyšl

Bedřich Smetana syntyi Böömin ja Määrin rajalla sijaitsevassa Litomyšlin kaupungissa. Hän soitti viulua ja pianoa pienestä alkaen ja sävelsi ensimmäiset sävelmänsä kahdeksanvuotiaana. Hänen kotinsa, entinen linnan olutpanimo, toimii nykyään museona, joka vetää vierailijat mukaansa 1800-luvun alkupuoliskon elämään ja Smetanan perheen arkeen. Näyttely myös valaisee tärkeitä elämänvaiheita säveltäjän elämässä – muun muassa lähdön Prahaan ja sittemmin Göteborgiin – ja sen, miten ne heijastuvat hänen teoksissaan.
 
Litomyšl on itsessään erittäin kaunis ja käymisen arvoinen kohde. Unescon listalla oleva renessanssilinna kuuluu maan tunnetuimpiin, ja kaupungissa järjestetään vuosittain alkukesästä Smetanan Litomyšl -niminen kansainvälinen oopperafestivaali.
 

Praha

Nuori Bedřich Smetana lähti vuonna 1843 Prahaan opiskelemaan musiikkia ja perusti tänne myöhemmin musiikkikoulun. Hän toimi koulun johtajana vuoteen 1856 asti, jolloin hän muutti Göteborgiin. Smetanan tuotantoon vaikutti tällöin suuresti Franz Liszt, jonka luona Saksan Weimarissa Smetana muutamaan kertaan vieraili. Takaisin Tšekkiin hän palasi seuraavalla vuosikymmenellä, ryhtyi Prahan Kansallisteatterin orkesterinjohtajaksi ja sävelsi monta kuuluisaa teosta, muun muassa Myyty morsian ja Libuše -oopperat. Smetana lopulta kuuroutui, mutta jatkoi säveltämistä tämän jälkeenkin ja muutamat hänen tunnetuimmista teoksista – esimerkiksi kuusiosainen Má vlast eli Isänmaani – syntyivät juuri tänä aikakautena.
 
Ei ole sattuma, että Smetanalle omistettu museo Prahassa sijaitsee upeassa kohdassa Vltava-joen rannalla uusrenessanssityylisessä Vanhankaupungin vesilaitoksen entisessä rakennuksessa. Täältä avautuvat kauniit näkymät joelle ja Prahan linnalle, jotka muistuttavat yhdestä Smetanan rakastetuimmista sävellyksistä, nimittäin Isänmaani-sarjan Vltava-nimisestä osasta. Museon näyttelyssä tutustut Smetanan elämänvaiheisiin, saat nähdä säveltäjän omistuksessa olleita esineitä (mm. Smetanan oman pianon) ja hänen käsinkirjoitettuja nuottejaan ja tietenkin kuunnella hänen sävellyksiään.
 

Oopperat Prahan KansallisteatterissaBedřich Smetanan oopperat kuuluvat Tšekin aarteisiin, samoin kuin Prahan Kansallisteatterin historiallinen rakennus. Koska Smetanan oopperoita esitetään täällä säännöllisesti englanninkielisillä teksteillä, voivat ulkomaalaisetkin vierailijat nauttia Smetanan mestariteoksista Kansallisteatterin upeissa tiloissa.
 
Monen täällä esitettävän Smetanan oopperan aihe liittyy Tšekin mytologiaan (esimerkiksi Libuše ja Dalibor -oopperat), Tajemství („Salaisuus“) kertoo Romeota ja Juliaa muistuttavan tarinan ja humoristinen Prodaná nevěsta („Myyty morsian“) on jo 150 vuoden ajan ollut suosituin kaikista tšekkiläisistä oopperoista.