Franz Kafka: 100 vuotta maailmankuulun kirjailijan kuolemasta

Franz Kafka: 100 vuotta maailmankuulun kirjailijan kuolemasta

Franz Kafka: 100 vuotta maailmankuulun kirjailijan kuolemasta
Tänä vuonna (2023) on kulunut 140 vuotta maailmanlaajuisesti tunnetun kirjailijan Franz Kafkan syntymästä ja ensi vuonna muistamme hänen kuolemansa satavuotispäivää. Tutustu artikkelissamme Kafkan tuotantoon ja elämänvaiheisiin ja kulje kanssamme hänen jäljissään Prahassa.

Franz Kafkan elämänvaiheet

Kafka syntyi vuonna 1883 Prahassa juutalaiskauppiaan perheeseen, joka asui Prahan juutalaisghetossa. Kafkan äidinkielenä oli saksa, mutta hän puhui myös tšekkiä ja myöhemmin elämässään myös ranskaa ja jonkin verran hepreaa. Saksankielisen kansankoulun ja lyseon jälkeen hän opiskeli lakitiedettä Prahan Ferdinand-Karl-yliopistossa ja oli yliopiston kirjallisuusryhmän jäsen. Yliopistossa hän tutustui myöhemmin kirjailijana ja säveltäjänä tunnettuun Max Brodiin, josta tuli hänen elinikäinen ystävänsä.
Vuodesta 1908 vuoteen 1922 saakka hän työskenteli menestyksekkäästi Prahan Työväen tapaturmavakuutuslaitoksessa. Hänen työpäivänsä loppuivat varhain iltapäivällä, joten hänelle jäi riittävästi aikaa kirjoittamiseen, mikä oli hänen intohimonsa. Kafka sai vuonna 1917 tuberkuloosin ja vietti seuraavina vuosina paljon aikaa parantoloissa mm. Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja Sveitsissä. Hän kuoli vuonna 1924 Kierlingin parantolassa lähellä Wieniä.
 

Kafkan kirjallinen tuotanto

Franz Kafkaa pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä kirjailijoista, eikä suotta: hänen ajattomiin teoksiinsa, jotka sisältävät yhteiskunnan kritiikkiä ja ihmiselämän kokemuksien kuvauksia, voi samaistua tänäkin päivänä. Suuri osa Kafkan tuotannosta julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen, elämänsä aikana hän julkaisi vain muutamia lyhyempiä novelleja.
Kafkan tärkeimpinä teoksina pidetään romaaneja Amerikka eli Mies joka katosi, Oikeusjuttu ja Linna ja kertomusta Muodonmuutos. Unenomaisissa teoksissa korostuu ahdistuneisuus ja ulkopuolisuuden ja vieraantumisen tunne, toisaalta niiden tarinat kerrotaan usein huumorin ja ironian avulla. Tästä onkin kirjallisuustieteessä syntynyt adjektiivi ”kafkamainen”.
Kuuluisa novelli Muodonmuutos kertoo miehestä, joka eräänä aamuna herää muuttuneena isoksi hyönteiseksi. Absurdi tilanne luo perustan inhimilliselle ja traagiselle tarinalle. Oikeusjutussa kerrotaan vangitusta Josef K.:sta, joka ei saa koskaan tietää rikosta, josta häntä syytetään. Työpaikkaa eräässä linnassa hakevasta miehestä kertovaa Linna-romaania ei Kafka ehtinyt kirjoittaa loppuun ennen kuolemaansa, mutta teos kuuluu silti – muun Kafkan tuotannon ohella – tšekkiläisen kirjallisuuden kaanoniin.
 

Prahassa Franz Kafkan jäljillä

Kafka eli melkein koko elämänsä Prahan historiallisessa keskustassa, Vanhassakaupungissa. Kafkan perhe muutti monta kertaa asuntoaan, mutta kaikki sijaitsivat aivan kuuluisan Vanhankaupungin aukion tuntumassa, noin 1 neliökilometrin säteellä.
Kafka syntyi talossa, jonka nykyinen osoite on Náměstí Franze Kafky 24/3 (eli Franz Kafkan aukio). Alkuperäistä taloa ei ole enää olemassa, sen paikalle rakennettiin vuonna 1902 uusi talo, jolle sijoitettiin Kafkasta kertova muistolaatta. Useita muitakin taloja, joissa Kafkan perhe asui, ei enää ole olemassa, mutta pystyyn jääneet ovat esim. U Tří králů -talo (Celetná 602/3) ja U Minuty -talo (Vanhankaupunginaukio eli Staroměstské náměstí 3/2). Kafka kirjoitti useita teoksiaan talossa no. 22, joka sijaitsi kuuluisassa Zlatá uličkassa eli Kultaisella kujalla Prahan linnan alueella. Entisen Työväen tapaturmavakuutuslaitoksen rakennus, jossa Kafka työskenteli 15 vuotta, sijaitsee osoitteella Na Poříčí 1075/7 ja toimii nykyisin hotellina.
Franz Kafkan hauta sijaitsee Prahan Žižkovin kaupunginosassa Uudella juutalaisella hautausmaalla.