Upeimmat klassisen musiikin festivaalit
Tšekki tunnetaan klassisen musiikin keitaana, joka on suhteellisesta pienuudestaan riippumatta tuottanut uskomattomia määriä kansainvälisesti tunnetua musiikkia. Jopa ne, jotka eivät osaa paikallistaa Tšekin tasavallan kartalla tai eivät tiedä koko maan olemassaolosta, ovat varmasti joskus kuulleet ja ihailleet tšekkiläisten säveltäjien teoksia. Klassisen musiikin festivaaleja järjestetään Tšekissä ympäri vuoden ja jokainen niistä on upea kokemus.

Pražské jaro – Prahan kevät

Kansainvälinen musiikkifestivaali Prahan kevät on laajin ja vanhin kaikista Tšekin klassisen musiikin festivaaleista. Se on erityisen tunnettu kansainvälisten ja tšekkiläisten muusikkotähtien ja orkestereiden esittämistä sävellysten ainutlaatuisista tulkinnoista. 12. toukokuuta alkava festivaali jatkuu kolmen viikon ajan ympäri Tšekin pääkaupunkia historiallisissa musiikkihalleissa, ja konsertteja on useita kymmeniä. Festivaalin aloituspäivämäärä ei ole sattuma: se on tunnetun tšekkiläisen säveltäjän Bedřich Smetanan kuolinpäivä, ja aloituskonserttiin sisältyy aina Smetanan sinfonisen runosarja nimeltä Isänmaani.

Smetanova Litomyšl – Smetanan Litomyšl

Bedřich Smetanaa pidetään hänen 1800-luvulla säveltämiensä oopperoiden ja symfonisten runojen ansiosta tšekkiläisen kansallisen musiikin perustajana. Hänen syntymäpaikkassaan, itäböömiläisessä Litomyšlin kaupungissa, on jo kymmenien vuosien ajan järjestetty kuuluisa ulkoilmafestivaali nimeltä Smetanan Litomyšl. Kesä- ja heinäkuussa tapahtuva festivaali keskittyy laulettuun musiikkiin ja Smetanan oopperat ovat sen keskipisteessä. Festivaaliin osallistuu sekä Tšekin filharmoninen orkesteri että ulkomaalaisia laulajatähtiä. Päätapahtumapaikka sijaitsee Litomyšlin upean renessanssityylisen linnan pihalla.

Dvořákova Praha – Dvořákin Praha

Dvořákin Praha -festivaali on nimetty Prahassa melkein koko elämänsä viettäneen säveltäjän Antonín Dvořákin mukaan, jonka teoksiin kuuluu muun muassa maailmankuulu sinfonia „Uudesta maailmasta“. Festivaalin ohjelmaan kuuluvat etupäässä tämän päivän huippumuusikoiden ja -orkesterien esittämät ja tulkitsemat Dvořákin sävelmät – sekä kuuluisat että vähemmän tunnetut –, mutta myös muu eurooppalainen taidemusiikkituotanto. Syyskuussa tapahtuvaan festivaaliin kuuluvat myös lapsiperheille tarkoitetut aktiviteetit ja retket mielenkiintoisille esiintymispaikoille. Tämän vuoden vetonaula on Prahan jugendtyylisessä messukeskuksessa 11. syyskuuta tapahtuva ulkoilmakonsertti, jonka puitteissa esitetään Gustav Mahlerin sinfonia nro 7. Paikan valinta ei ole sattuma: Mahlerin sinfonia nimittäin esitettiin ensimmäistä kertaa juuri täällä 17. syyskuuta 1908.

Janáček Brno -festivaali

Uniikeista teoksistaan maailmalla tunnettu säveltäjä Leoš Janáček vietti monta vuotta elämästään Etelä-Määrin pääkaupungissa Brnossa, ja hänen perintönsä näkyy kaupungissa selvästi. Janáček Brno on Brnon Kansallisteatterin järjestämä ooppera- ja musiikkifestivaali, jossa Janáčekin teoksia esittävät etupäässä ulkomaalaiset teatteriyhtyeet. Festivaali järjestetään joka toinen vuosi loppusyksyltä.

Český Krumlovin kansainvälinen musiikkifestivaali

Tämä heinäkuusta elokuuhun kestävä vuosittainen festivaali on sijoitettu Unesco-listalla olevaan Český Krumloviin, ja siihen kuuluu konsertteja sekä sisätiloissa että ulkona. Musiikkivalikoima on laaja: festivaalin aikana kuullaan klassista musiikkia, jazzia, oopperaa, kansanmusiikkia ja paljon muuta – festivaali painottaa myös musiikkiprojekteja, jotka ammentavat vaikutteita monesta eri genrestä. Tapahtuma tarjoaa myös ohjelmia lapsille ja työpajoja kaikenikäisille.