Tšekin suuri jazzmaailma
Jazzin vaikutteita voi löytää modernista tšekkiläisestä musiikista aina 1920-luvulta saakka. Jazz on sitä paitsi luonut kehykset usealle kuuluisalle kirjalle ja elokuvalle – esimerkiksi kirjailija Bohumil Hrabal ja elokuvaohjaaja Jiří Menzel tunnetaan lämpimästä suhteestaan jazziin. Tätä suhdetta ylläpidetään edelleen ja Prahasta, Brnosta ja pienemmistäkin kaupungeista löytyy monia tunnettuja jazzklubeja ja -baareja, joiden uniikki tunnelma ihastuttaa jokaisen jazzin ystävän, samoin kuin monet Tšekin jazzfestivaalit.

Praha

Prahasta löytyy sekä suuria jazzklubeja että pienempiä baareja, joiden löytämiseen voi vierähtää tovi jos toinenkin. Jazz Dock kuuluu ensimmäiseen ryhmään. Läntisellä Náplavka-rantakadulla sijaitseva jazzklubi tunnetaan huipputason konserteistaan, joilla esiintyvät sekä kotimaiset että ulkomaalaiset tähtimuusikot, ja kauniista näkymistään joelle ja itäisen rannan historiallisille rakennuksille. Kansallisteatterin lähellä katutason alapuolella sijaitseva Reduta Jazz Club vie sinut vanhojen aikojen loistoon – se perustettiin jo vuonna 1958 ja on tiettävästi koko maailman vanhin taukoamatta toimiva jazzklubi. The Guardian -lehti on useamman kerran valinnut Redutan Euroopan 10 parhaan jazzklubin listalle. Läheinen Jazz Republic edustaa pienempää ja mukavan kodikasta klubityyppiä, jonka musiikkitarjonnasta löytyy säännöllisten jazzkonserttien ohella myös bluesia, funkia ja jopa latinalaisamerikkalaista musiikkia.

Aivan Vanhankaupunginaukion tuntumilla vanhoissa kellaritiloissa sijaitseva AghaRTA Jazz Centrum ihastuttaa sekin kodikkaalla tunnelmallaan ja mukavalla baarillaan. Klubi erikoistuu moderniin ja avant-garde jazziin. Samalta alueelta löytyvä Jazz & Blues Club Ungelt, johon kuuluu myös oma ravintola, taas ylpeilee 1500-luvulta peräisin olevilla holvikattohuoneillaan, joiden sisustus jäljittelee 1800-luvun vaikutelmaa vanhoine puukaappeineen ja jazziin liittyvine julisteineen ja muistoesineineen. Malá Stranan kaupunginosasta löytyy sieltäkin musiikkikeidas historiallisissa tiloissa: U Malého Glena („Pikku Glen“) -niminen jazzia ja bluesia soittava klubi ilahduttaa katutasolla sijaitsevalla ravintolallaan ja kellaritilojen baarillaan, jota pidetään yhtenä Prahan parhaista.

Jazzmatkasi ei tarvitse jäädä vain klubeissa ja baareissa vierailuun – Tšekin pääkaupunki tarjoaa myös upeita jazzfestivaaleja! Bohemia Jazz Fest tapahtuu heinäkuun aikana eri puolilla Böömiä kaupunkien historiallisilla aukoilla, joista kuuluisin on tietysti itse Prahan Vanhankaupunginaukio. Praha on myös International Jazz Festival -festivaalin tapahtumapaikka. Festivaali kuuluu Euroopan vanhimpiin, ja se järjestetään vuosittain lokakuussa. Maaliskuussa ja huhtikuussa voi juhlistaa kevään tuloa lupaavien nuorten muusikoiden kansainvälisellä jazzfestivaalilla Mladí ladí jazz („Nuoret soittavat jazzia“).

Brno

Brnon jazzsceneä edustavat pääasiassa kolme klubia, joiden nimet ovat yhtä ikonisia kuin paikat itse: Stará Pekárna („Vanha Leipomo“), U Kouřícího Králíka („Tupakoiva Kani“) ja Metro Music Bar. Stará Pekárna, alun perin oikeasti leipomo, tarjoaa kodikkaat pienet tilat baareineen ja jazzin, bluesin, rockin ja monien muiden musiikkigenren ohella myös teatteriesityksiä, lukuiltoja ja taidenäyttelyitä. Kodikkuutta löytyy myös Brnon historiallisen keskustan kellaritiloissa sijaitsevasta U Kouřícího Králíka -jazzbaarista, joka on vuosien

mittaan noussut legendaariseen maineeseen. Baari ilahduttaa laadukkailla jazz-, blues, swing- ja muilla konserteillaan sekä hyvällä valikoimallaan kylmiä ja lämpimiä ruokia. Metro Music Bar on toisenlainen: Brnon vanhin ja alun perin ainoastaan jazzia soittanut musiikkiklubi sijaitsee historiallisessa funktionalistisessa rakennuksessa ja tarjoaa monitahoista ohjelmaa jazzista ja bluesista aina rock- ja funk-yhtyeiden konsertteihin asti.

Brno on myös jazzfestivaalien kaupunki. Joka syksy, syyskuusta marraskuuhun, järjestetään yllä mainitussa Stará Pekárna -klubissa Jazz Brno -niminen sarja jazz- ja blueskonsertteja, joilla esiintyvät niin kotimaiset kuin ulkomaalaiset tähdet. Melkein samanniminen JazzFestBrno on kevätkuukausina tapahtuva laajempi festivaali, jonka konsertteja pidetään ympäri kaupunkia eri tiloissa, klubeista ja pienistä teattereista aina Kansallisteatteriin asti.