Minne klassisen musiikin perään Tšekissä?
Suunnitteletko Tšekin matkaa? Älä unohda varata muiden elämyksien ohella myös lipun klassisen musiikin konserttiin tai oopperaan. Useimmat konserttisalit ja musiikki- tai teatterirakennukset edustavat 1800-luvun eleganttia arkkitehtuuria, ja niiden sisätilat ovat myös yhtä taidetta. Tšekissä on mistä valita!

Tšekkiläisten konserttisalien ja orkesterien historia ulottuu aina 1830-luvulle eli tšekkiläisen kansallisen heräämisen aikaan. Ensimmäiset orkesterit perustettiin kylpyläkaupunkeihin Tepliceen ja Karlovy Varyyn. Prahan Rudolfinum-salissa toimiva Tšekin filharmoninen orkesteri syntyi vuonna 1896 ja sen ensi-illan kapellimestarina oli maailmankuulu säveltäjä Antonín Dvořák. Kotimainen musiikkielämä jatkuu yhtä loistokkaana tänäkin päivänä.

Praha

Praha on klassisen musiikin keidas ja sen symbolina voidaan pitää Vltavan rannalla sijaitsevaa Rudolfinum-rakennusta, joka toimii Tšekin filharmonisen orkesterin konserttipaikkana. Upea uusrenessanssityylinen rakennus kätkee sisälleen suuren Dvořákin konserttisalin sekä taidegallerian. Yhtä kuuluisa on myös hieman nuorempi jugendtyylinen Kunnantalo (Obecní dům), jonka sisätilojen koristeluun osallistuivat ajan merkittävimmät kuvanveistäjät ja taidemaalarit. Kunnantalo on Prahan sinfonisen orkesterin (FOK) päätoimipaikka ja konsertit pidetään loistokkaassa Smetanan konserttisalissa.

Prahassa toimiviin orkestereihin kuuluu myös PKF – Prague Philharmonia, joka on saavuttanut maailmanlaajuisen maineen mm. perustajansa ja pitkäaikaisen ylikapellimestarinsa Jiří Bělohlávekin ansiosta. Orkesteri soittaa Rudolfinumissa, Švandan teatterissa ja Pyhän Simonin ja Taddeuksen kirkossa. Rudolfinumiin voi myös tulla kuulemaan Prahan sinfonisen radio-orkesterin (SOČR) konsertteja.

Prahan Kansallisteatterin kokonaisuuteen kuuluva Valtionooppera (Státní opera) Venceslauksen aukiolla on hieno sekä rakennukseltaan että ohjelmaltaan. Pienempiä konserttipaikkoja ovat esimerkiksi tyylikkäästi uudistettu entinen barokkikirkko Atrium Žižkov tai Prahan Konservatorion konserttisali.


Brno

Jos vierailet Brnossa, älä jätä väliin Brnon filharmonisen orkesterin konserttia – joko orkesterin päätoimipaikassa, uusrenesanssityylisessä Yhdistystalossa (Besední dům), tai Kansallisteatteriin kuuluvassa Janáčekin teatterissa. Moderni Janáčekin teatteri kuuluu Brnon vaikuttavimpiin rakennuksiin ja tänne kannattaa tulla myös oopperaesitysten perään. Brnossa toimii myös Tšekin filharmoninen kuoro – kuoron konsertti Pyhän Pietarin ja Paavalin katedraalissa on unohtumaton elämys.

Muualla Tšekissä

Myös Tšekin kolmanneksi suurin kaupunki tarjoaa loistavaa ohjelmaa klassisen musiikin puitteissa. Ostravassa toimii Määrin-Sleesian Kansallisteatteri, johon kuuluvassa Antonín Dvořákin teatterissa voi käydä katsomassa oopperaa, ja yksi kaupungin vetonauloista on myös Janáčekin filharmoninen orkesteri. Orkesterin tähänastista pääkonserttisalia parhaillaan uudistetaan ja suunniteltu rakennus on päässyt maailman 10 eniten odotetun rakennuksen listalle Architizer-lehden mukaan.


Itä-Määrissä kannattaa käydä Bohuslav Martinůn filharmonisen orkesterin konserteilla Zlínissa, Tšekin toisella puolella Pilsenistä taas Musiikkitalossa (Dům hudby) kaupungin filharmonisen orkesterin konsertilla. J.K.Tylin teatteri Pilsenissä ilahduttaa valikoimallaan klassisia kotimaisia sekä ulkomaalaisia oopperoita. Liberecin F.X.Šaldan teatteri kuuluu maan vanhimpiin teattereihin ja tarjoaa sekin laadukasta oopperaohjelmaa.