Poland, Lithuania, Latvia
Batas apavu vēsture no Zlīnas
Pirms 145 gadiem dzimis Tomāšs Bata, slavenais apavu ražotājs, kurš mainīja kādu Morāvijas pilsētu, apavu ražošanas pasaules tendences un efektīvas pārvaldības principus.
„Šodien - fantāzija, rīt - realitāte” – ievērojot šo principu, Tomāšs Bata nolēma pārbūvēt Zlīnu, vienīgo „amerikānisko” pilsētu Pirmās Čehoslovākijas Republikas laikos. Bata apvienoja funkcionālisma arhitektūru un jaunākos tehnoloģijas sasniegumus ar jaunām uzņēmuma vadības metodēm. Viņš bija amerikāņu principa „laiks ir nauda” piekritējs, tapēc savu biroju iekārtoja liftā, lai efektīvāk pārvaldītu uzņēmumu. Firmas galvenā mītne – debesskrāpis „Jedenadvacítka” („Divdesmit viens”) tā celtniecības laikā bija otra augstākā ēka Eiropā. Batas birojs-lifts nesen tika rūpīgi atjaunots un atvērts apmeklētājiem. Tūristi var aplūkot Batas laiku biroja mēbeles, un pat gaisa kondicionētāju. „Divdesmit viens” ēkas augstākā stāvā atrodas terase, no kuras praveras iespaidīgs skats uz Batas mājiņu rajonu.

Pateicoties saviem ceļojumiem uz Ameriku, Tomāšs Bata rada jaunas idejas uzņēmuma parvaldībai. To realizācijai bija nepieciešams arvien vairāk strādnieku, taču viņiem nebija kur dzīvot, tapēc ka Zlīna tajos laikos bija neliela pilsēta Morāvijas austrumos. Tomāšs Bata atrisināja šo problēmu, uzceļot viņiem mājas un tādējādi mainot Zlīnas infrastruktūru. Pateicoties jaunajām funkcionālisma stila ēkām, Zlīna lēnām kļuva par rūpniecības pilsētu, kurā netrūka arī zaļo zonu.

Tomāšs Bata pilnībā novērtēja reklāmas lomu biznesā, tāpēc nolēma Zlīnā uzcelt kinostudiju, kurā, izņemot apavu reklāmas, tika veidotas arī spēlfilmas. Tapēc musdienās pilsētā regulāri tika organizēti filmu festivāli.

Vēl viens interesants projekts ir Batas kanāls, kuru uzņēmums izveidoja pēc traģiskās tā dibinātāja nāves. Tomāšs Bata nomira aviokatastrofā 1932. g. Velomaršruts gar Batas kanālu, kas ved no Kromeržīžas līdz Hodonīnai, pēdējos gados ir kļuvis par ļoti populāru tūrisma objektu Slovacko reģionā. Tūristi var doties ceļojumā ar laivu vai ar divriteņiem. Ceļā sastopamas skaistas pilis, pilsētas un dabas rezervāti.