MTB i Tjeckien bjuder på många pärlor

MTB i Tjeckien bjuder på många pärlor

Åk till Tjeckien och cykla MTB

MTB i Tjeckien bjuder på många pärlor
Tjeckien är en pärla inom MTB med sina många fina leder och vackra natur. ”Det är en förlust om du inte har varit där” säger grundaren av She Rides, cykelcoachen och MTB- frälsta Jessica Clarén. Hon får både nyp-mig-i-armen-känslor och WOW-upplevelser i Tjeckien. Häng med…

Skåningen Jessica Clarén drog till Umeå för universitetsstudier, blev cykelfrälst och under sexton år var hon även Master Trainer för Nike. Hon fullständigt andas, svettas och lever cykling. Passionen ledde till att hon startade den ideella cykelföreningen She Rides vars vision är att förverkliga stora som små drömmar. Föreningen vill även förändra cykelsporten till att bli mer inkluderande och jämställd. Till exempel ska prispengarna i tävlingar vara den samma, och det ska heller inte vara någon kvalitetsskillnad i komponenterna mellan en tjejcykel och en herrcykel. She Rides är till för alla, såväl kvinnor som män och icke-binära. Det är gemenskapen som är det viktiga, inte ambitionsnivån. Trots sitt stora cykelintresse och de facto att hon cyklat i Sverige och runt om i världen så hade Jessica aldrig hört talas om Tjeckien som cykeldestination. Tills för nyligen. Cykelupplevelser som skulle gå rakt in i hjärtat och Tjeckien – ett land dit hon vill återkomma.

Trails som aldrig tar slut

–MTB Cykling i Tjeckien är som cykling i Sverige fast på steroider, berättar Jessica. De bombastiska och ringlande trailsen i de tjeckiska skogarna verkar aldrig ta slut. Landskapet är större och det finns mer av allt. Hon menar att cyklingen som hon fått uppleva är svår att sätta ord på – den måste upplevas. I Tjeckien tog bygget av specifika MTB trails fart för cirka tio år sedan. Men landet har varit i framkant under flera decennier när det kommer till deras vandringsleder. Idag finns det natursköna banor i olika svårighetsgrad i var och en av Tjeckiens 13 unika regioner. Tjeckerna har precis som svenskarna allemansrätt, vilket gör det lättare att skapa nya trails och utveckla sporten. Mountainbikecyklingen blomstrar runt om i landet och är definitivt här för att stanna. Pricken över i:et är världscupen i MTB i Nove Mesto som äger rum i maj varje år.


Autentisk atmosfär och skräddarsydda upplägg

När Jessica reste till Tjeckien för första gången så valde hon att ta hjälp av det tjeckiska företaget MTB Hollidays. Dels för att hon ville utforska de bästa trailsen och slippa jobbet med att efterforska, dels för att hon ville få en större inblick i landet och kulturen. Den första anhalten som gav intryck var Singltrek pod Smrkem, på gränsen mellan Polen och Tjeckien. Runt berget Smrk finns 55 kilometer av Singltrek-leder. De klassas som en av de sju bästa mountainbike-destinationerna i världen av IMBA. Jessica berättar att de bodde på ett familjeägt cykelhotell som ligger precis bredvid lederna. Hotellet var suveränt och autentiskt med familjen som lagar all maten själv till gästerna. En annan cykeldestination som är helt fantastisk är orten Trutnov. ”Dedikerade cyklister har lagt ned sin själ för att bygga sanslöst bra trails.” Området påminner lite om Hellas, Nackareservatet utanför Stockholm.

– Höjdpunkten för mig var Rychlebské stezky. Det kändes som om jag förflyttades till filmen Jurassic Park. Väldigt exotiskt och ingenting som liknar Sverige. Landskapet var WOW med sina enorma granitblock, bokskogar, bergsbäckar och översvämmade stenbrott, säger Jessica.


Checklista inför resan

För att få ut det bästa av en MTB resa till Tjeckien gäller det att vara trygg på cykeln. Du behöver också en cykel med mer dämpning. Det finns fina möjligheter att hyra på plats och en av fördelarna är att du då kan växla cykel beroende på terräng. Om du bokar en resa med guide så kan rutten anpassas efter erfarenhet. En guide vet också vad som är bäst och kan ordna trailpass. Du behöver inte tänka mer än att njuta av cyklingen, säger Jessica.


Hennes erfarenhet är att i anslutning till cykelområdena så finns det lokala restauranger som är väldigt bra. Likaså boendena som är charmiga och serviceinriktade. En annan fördel med Tjeckien är att alla cykelleder är välskyltade, det är rent och större än i Sverige. Jessica rekommenderar att man stannar lite längre på destinationen cirka fem till åtta dagar, varav två dagar är resdagar. Tre är cykeldagar och en är av cykelsadeln och till fots med möjlighet att upptäcka olika sevärdheter.

–Jag kommer att välja Tjeckien om och om igen, för här finns väldigt bra cykling. Det är verkligen en förlust om du inte har varit här, avslutar hon.