Låt Tjeckien överraska dig i 2023
Oavsett om du är en äventyrssökare som gillar vandring, utförsåkning och cykling eller mer av en stadsbo som tycker om historia, konst, gästvänliga människor och världskänd öl, kan du hitta det som passar dig i Tjeckien.

Missa framför allt inte den unika bron Dolní Morava som ligger två och en halvtimme ifrån Prag vid foten av Jeseníkybergen. Bron erbjuder en fantastisk utsikt med en stor dos adrenalin. Promenera över den 721 meter långa gångbron på en höjd av 95 meter över marken! Resort Dolní Morava, där Sky Bridge 721 ligger erbjuder massor av äventyr. Platsen är idealisk för att skapa en underbar semester, oavsett tid på året. Besök den populära Sky Walk, ta linbanan ner i dalen eller njut av adrenalinäventyr på bobbanan. Faciliteterna kommer att tillfredsställa de mest krävande besökarna.

Prag gör dig aldrig besviken

Staden har låg puls och med ett par fotriktiga skor kommer du långt. Att upptäcka staden med alla dess skiftningar i stadsdelar och parker från spårvagnsfönstret är som balsam för själen. Spirorna och de arkitektoniska mästerverken sträcker sig ivrigt mot himlen. 

Under 2023 kommer David Černýs nya skulptur stå helt färdig. Det är en 24 meter hög kvinna i metall som håller upp ett hyreshus. Ett annat av de stora nöjena med att promenera i staden är att plötsligt stöta på Černýs jättestora bebisar eller dansande nymfer. Kunsthalle Praha, är ett annat nytt konstutrymme för samtidskonst som nyligen slog upp dörrarna. Här vill man bidra till en djupare förståelse för tjeckisk- och internationell konst från 1900- och 2000-talen.
 

Kärleken till arkitekturen och vinet

Ladda batterierna i vacker natur med fantastisk arkitektur och ett glas vin i handen. Sydmähren är definitivt ett måste att sätta på din bucket list i 2023. På flera vingårdar kan du uppleva både vingårdsarkitektur och lära dig mer om tillverkningen av vin med efterföljande vinprovning. Bege dig vingården Konitz nära Znojmo som är en estetisk upplevelse i sin enkla men historiska design. Härifrån tar du dig lätt till nationalparken Podyjí där flera populära cykelvägar passerar.

Vingården Krásná hora är ett annat exempel där modern arkitektur kombinerats med traditionell arkitektur som påverkats av områdets historia och karaktär. Vinerna har vunnit flera priser och så även arkitekturen. Ett annat ställe som får hjärtat att slå ett extra slag är Vinařství Václav – som ligger på en plats känd för sin vinkultur som går tillbaka till medeltiden. Stanna kvar i Hustopeče och besök vingården Vinařství Starý vrch. Avsluta resan i Valtice, där du på en kulle inte långt från staden hittar Vinařství Obelisk. Förutom viner av hög kvalitet finner du fantastiska vyer över Pálava och Mikulov


Omgiven av historia och kultur i České Budějovice

På bara två och en halvtimmes tågresa från Prag kan du upptäcka České Budějovice. Staden är en het kandidat till Europas kulturhuvudstad 2028. Vart du än vänder dig finns historia, regional gastronomi och utmärkt Budvar. Staden andas 750 år av tradition, många imponerande kulturarv och bjuder på ett hisnande landskap runt om. Om öl är melodin är ett besök till Microbrewery Krajinská 27 ett måste. Även ett besök till Budvar med en guidad tur är ett bra sätt att få kunskap om de gyllene dropparna.

Det näst bästa man kan göra i České Budějovice är att få ett fågelperspektiv över staden från Svarta tornet som ligger på torget bredvid katedralen St. Nicholas. Missa heller inte området längs floden, där floderna Vltava och Malše möts. Under 2023 kommer en ny strand skapas längs floden dit människor kan komma för att koppla av medan barnen leker på lekplatsen. Du kan till och med hyra en båt och njuta av platsen från ett unikt perspektiv. Helt enkelt en plats som kommer att ge dig oförglömliga upplevelser! 


Ta hand om din kropp och själ

När det kommer till romantiska destinationer leder Tjeckien vägen med sina prisbelönta hotell och slott. Om du vill utforska ditt välbefinnande och unika naturupplevelser har du hittat rätt. Lyxhotellet Chateau Herálec är ett av de vackraste och mest romantiska slottshotellen i hela Tjeckien. Slappna av i örtbastun, ladda batterierna i den finska bastun eller ta ett renande ångbad följt av en avslappnande massage.

Svatá Kateřina ligger idylliskt i orörd natur i hjärtat av Tjeckien. Här praktiserar man Ayurveda och både ayurvedaläkare, och kockar har flyttat hit från Kerala för att erbjuda en äkta naturmedicinupplevelse. De lantliga omgivningarna passar sig väl för de som gillar att rida, promenera, cykla eller utöva yoga i naturen. Chateau Mcely är en plats där balans och harmoni råder – en plats som är svår att lämna bakom sig och lätt att förälska sig i. Du bor i det sagolika barockslottet, njuter av välgörande behandlingar och kan provsmaka säsongsbetonade rätter från gourmetrestaurangen Piano Nobiles meny.