Dagens Prag i Franz Kafkas fotspår

Dagens Prag i Franz Kafkas fotspår

2024 markerar 100-årsdagen av Kafkas död och 2023 skulle ha varit den världsberömda författarens 140-årsdag

Dagens Prag i Franz Kafkas fotspår
Många författare och poeter har fötts i Prag, men få drar till sig lika mycket uppmärksamhet som Kafka. Den judiska författaren bodde i Prag och är också begravd på den judiska kyrkogården Nový židovský hřbitov. Följ med oss på en promenad för att hitta de platser som inspirerade honom när han skrev sina mästerverk som Processen, Amerika, Slottet eller Förvandlingen.

Existentialisten Kafka föddes 1883. Han hade ett turbulent förhållande till Prag där han föddes och hans citat "Prag släpper dig aldrig... den här kära lilla mamman har vassa klor" sammanfattar tydligt förhållandet. År 2000 skapades Franz Kafka torget (Náměstí Franze Kafky) där gatan Radnice, Maislova och Kaprova möts. Platsen valdes eftersom det var här som han föddes. Huset står inte längre kvar utan revs ner år 1897 under ödeläggandet av de judiska kvarteren, men idag finns det en minnesplakett på väggen. Mellan 1889 och 1896 bodde han och föräldrarna i huset Minute (U Minuty) ett stenkast från det astronomiska uret i Gamla stan. På den lilla kullerstensgata Zlatá ulička nummer 22 vid Pragborgen bodde och arbetade han mellan 1916 och 1917. Han och hans syster som ägde huset tillbringade tiden i kvarteren med att samtala på ölhallarna. Det var även här som han skrev Processen. Kafka visste vad det innebar att navigera byråkratins slingrande vägar genom sitt arbete på Arbetarnas Olycksfallsförsäkring mellan 1908 och 1922. Huset är numera Hotel Century Old Town. Det oinspirerande jobbet kan ha varit inspirationen för några av hans mest kända karaktärer. En annan historisk plats som inspirerat Kafka är Karlsbron som har sammanlänkat Vltava sedan 1400-talet. Den tros vara bron som Josef K korsar i det sista kapitlet av Processen.
 

Kafkas vattenhål

På grund av Prags kaotiska historia med nazismen och kommunismen finns många av Kafkas gamla tillhåll inte längre kvar. Men ett ståtar fortfarande i all sin glans, nämligen Café Louvren. På hans tid var caféerna "platsen att vara" och där han kunde blanda sig med andra intellektuella. Hans favoritställe var Café Louvre, som öppnade 1902 i parisisk stil, beläget i Prags gamla stadsdel. Så fort du går in känner du den historiska atmosfären. De mest kända besökarna inkluderar Franz Kafka, romanförfattaren och dramatikern Karel Čapek och fysikern Albert Einstein. På Vaclavplatsen byggdes hotell Grand Hotel Evropa först om i geometrisk jugendstil mellan 1903 och 1905. Då fick det namnet U Archivevody. 1912 blev hotellet känt som platsen för författaren Kafkas enda offentliga läsning. Idag är hotellet under renovering. 

 

Lär dig mer om Kafka

Om du vill lära dig mer om den litterära ikonen så besök Franz Kafka-museet som ligger vid Kampa-parken mellan Karlsbron och Mánesbron. Utanför finns två rörliga statyer av män som kissar i en damm formad som Tjeckien. Bronsstatyerna kallas Proudy och installerades av den kontroversiella konstnären David Černy 2004. Till hans minne skapade även Černy ett enormt roterande huvud av Franz Kafka. Skulpturen står utanför Národní třída, en kort promenad från tunnelbanestationen Můstek. Den består av 42 roterande lager av rostfritt stål som då och då justeras för att skapa ett huvud, vilket representerar Kafkas förvrängda sinne. Besök även utställningen Franz Kafkas värld som ligger i Prags stadsfullmäktiges romantiska källare. Härifrån är det bara några steg till platsen där Franz Kafka föddes 1883. Kafkas personliga åsikter kommer att leda dig in i en värld där det inte finns utrymme för frågor för ingen väntar på svaret. Avsluta promenaden vid den surrealistiska minnesstatyn och bronsskulpturen som återfinns på gatan Dušní i de judiska kvarteren, designades av Jaroslav Rona. Statyn baserades på Kafkas novell, Description of a Struggle (1912), ett av författarens tidigast bevarade verk.
 

Kafka 2024

2024 markerar 100-årsdagen av Kafkas död och 2023 skulle ha varit den världsberömda författarens 140-årsdag. I samband med det utvecklar Goethe-Institutet tillsammans med indiespelsstudion Charles Games med stöd från det tjeckiska kulturministeriet ett tv-spel SPELA KAFKA som väcker Kafkas litterära värld till liv i det virtuella rummet. Prag planerar många evenemang som reflekterar över författaren Kafka och hans verk under jubileumsåren 2023/24 såsom konferenser, workshops, teaterföreställningar och mycket mer.