Påsk i Tjeckien
Påskhelgen är en tid fylld av roliga traditioner i Tjeckien. Hela landet bryter ut i en blossande färgkavalkad, med allt från utsökt dekorerade ägg till folkdansare i färgglada kostymer.

Eftersom religion var förbjuden under den kommunistiska eran tenderar påsken i Tjeckien att vara en tid för att välkomna våren och fira uppvaknandet av naturen snarare än att vara en religiös högtid. Två veckor före påsk fylls Gamla stans torg, Vaclavplatsen och torg runt om i landet med marknadsstånd för den traditionella påskmarknaden. Med fler än 90 stånd i Prag kan du förvänta dig att hitta handgjorda hantverk, vackert handmålade ägg, träleksaker, dockor och olika påskdekorationer. Förutom marknaderna finns det ett brett utbud av underhållning och sevärdheter i Prag. Framförallt rekommenderar vi att du köper en biljett till en klassisk konsert. Konserterna i de gamla kyrkorna och konsertsalar som Rudolfinium är magiska vid denna tid på året. En av de mest intressanta och kanske en av de mest kontroversiella traditionerna är historien om pomlázka.

Få skönhet och hälsa från pomlázka

Pomlázka är en pinne gjord av pilgrenar och ofta dekorerad med remsor av färgat papper eller band. Ursprungligen är pomlázka en hednisk ritual som användes för att jaga bort sjukdomar och onda andar. Enligt legenden gav ritualen ungdomen åter till den som blev piskad. På påskmåndagen beväpnar sig pojkar och män i städer och byar över hela landet med en pomlázka. De samlas i en grupp med vänner och släktingar för att gå ut och besöka så många hus i området som möjligt. Flickorna och kvinnorna stannar hemma och när besökarna anländer hälsas de med skratt och leenden. Flickor och kvinnor tillåter att de piskas med påskgrenen. Faktum är att de blir så glada att de belönar sina manliga besökare med en stark drink innan gruppen går vidare till nästa hus.

Legenden säger att om en kvinna snärtas med en pomlázka, kommer hon att vara både vacker och fertil under det kommande året. Det kan förklara varför kvinnor är angelägna om att delta i festligheten. Vissa gör det till ett spel och låter sig jagas runt i trädgården några gånger. Traditionen kan vara lite chockerande för utländska besökare, men de tjeckiska kvinnorna skulle bli förödmjukade om de inte piskades på detta folkloristiska sätt. Allt sker i en anda av underhållning!Upplev pomlázka och andra folktraditioner på friluftsmuseet Rožnov pod Radhoštěm. Rožnov pod Radhoštěm har ett rikt kulturprogram under hela året. Ett stort antal evenemang äger rum här, och alla är inspirerade av folklore och hantverk. Varje år kan du ta med dina barn för att njuta av firande med dans- och sångföreställningar.

Påskägg, mat och tradition

De dekorerade äggen kallas kraslice, ett namn som härrör från det gamla tjeckiska ordet som betyder "vackert". Och äggen är verkligen vackra! Vissa ägg är färgade i rött för att symbolisera Kristi blod. De flesta är dekorerade med motiv som är geometriska, blommiga eller religiösa med gamla tekniker och mönster som varierar från region till region. I tjeckiska hushåll har dekorationen av ägg mest varit en sysselsättning för tjejer, eftersom pojkarna varit upptagna med piskor och lekt. Det finns många berättelser om varför skärtorsdagen har fått smeknamnet ”den gröna torsdagen” i Tjeckien. Vissa tror att namnet är kopplat till den kristna traditionen, när man äter en måltid utan kött och där endast grönsaker förtärs.


I Tjeckien firas även dagen med produktionen av grönt öl, som bara produceras en gång om året av bryggeriet Starobrno i Brno. Grön torsdag (Zelený čtvrtek) är också dagen då unga pojkar går ut på byns gator utrustade med skallror för att jaga bort onda andar. Skallrorna är en symbol för att skydda sig mot aposteln Judas, som förrådde Jesus. Tjeckerna går all-in med desserter till påsk. Sött bröd dominerar, vanligtvis i formen av ett lamm. Bullar kallade "Jidáš" (Judasbröd) är populära och dekorerade med en spiral som ska representera repet som Judas hängde sig med efter att ha förrått Kristus. Även om chokladpåskharen blivit vanligare är det fortfarande mer traditionellt att baka en sockerkaka formad som ett lamm.


 
Påsken är en fantastisk tid att uppleva Tjeckien, då sommarturisterna ännu inte anlänt och vädret tenderar att visa sig från sin bästa sida. Med lite tur kan du hitta ett vackert tjeckiskt ägg gömt på den plats du väljer att besöka. Veselé Velikonoce! Glad påsk!