Etelä-Böömin kuusi kauneinta linnaa
Linnat ja kartanot kuuluvat Tšekin maisemakuvaan yhtä erottamattomasti kuin sauna järven rannalle. Jokien yllä kohoavat jylhät kivilinnat, romanttiset, veden ympäröimät renessanssikartanot ja satuelokuvatekijöiden suosimat kohteet – tämä kaikki löytyy Etelä-Böömistä. Valitsimme kuusi alueen upeinta linnaa, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla. Ja kaikki sijaitsevat vain noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Prahasta!

Hluboká nad Vltavou

Hlubokáta kutsutaan usein Tšekin kauneimmaksi linnaksi, eikä ihme: 1800-luvulla uusgoottilaiseen tyyliin uudistettu suuri valkoinen linna korkeine torneineen ja laajoine puistoineen on kuin suoraan sadusta. Linnassa on yhteensä 140 huonetta ja 11 tornia, joista moneen pääsee opastetulla kierroksella. Tutustu aateliston yksityisiin huoneistoihin, loisteliaihin juhlasaleihin ja kuvakokoelmiin, kiipeä torniin katselemaan maisemia ja käy linnan suuressa keittiössä tutustumassa vanhojen aikojen ruoanlaittomenetelmiin.

Oluen ystävät eivät saa jättää väliin Hlubokán lähellä sijaitsevaa České Budějovicen kaupunkia, joka on maailmankuulun Budějovický Budvar -oluen syntypaikka.

Český Krumlov

UNESCO-kaupunki Český Krumlov voi oikeutetusti ylpeillä Tšekin toiseksi suurimmalla linna-alueella, joka kuuluukin kaupungin suosituimpiin kohteisiin. Vltava-joen yllä kohoava, alun perin goottilaistyylinen linna käsittää 40 eri rakennusta ja viisi pihaa, ja alueella näkee upeita renessanssi- ja barokkiarkkitehtuurin esimerkkejä. Viidennellä pihalla sijaitsee linnan barokkiteatteri – ainutlaatuinen kohde, jollaisen ei löydä muualta Euroopasta kuin ainoastaan Ruotsin Drottningholmista. Käy varmasti myös 1200-luvulta peräisin olevassa linnan tornissa ja ainutlaatuisen kauniissa barokkisessa linnanpuutarhassa.

Zvíkov

Vltava- ja Otava- jokien yhtymäkohdan yllä kohoava Zvíkovin linna on yksi Tšekin ainutlaatuisimmista linnoista, sekä historiallisen merkityksensä vuoksi että siksi, että linnaa ympäröivä alue – kalliot ja muinaiset linnoitukset ja asutukset – ovat nykyään Orlická přehrada -tekojärven vedenpinnan alla. Noin 1200-luvulla perustettu Zvíkov, joka on goottilaisen arkkitehtuurin upeimpia esimerkkejä, sijaitsee tekojärven keskellä kallioisella saarekkeella.

Linnassa voit omillasi tutustua Kuninkaalliseen palatsiin, korkeaan vartiotorniin, uudistettuihin saleihin, salaperäisiin kellareihin ja 1200-luvulta peräisin olevaan kappeliin. Läheisestä Zvíkovské Podhradí -kylästä voit varata myös veneajelun ja nauttia upeista näkymistä linnalle myös järveltä päin! Oluen ystäville suosittelemme käyntiä Pivovar Zvíkov -panimossa.

Orlík nad Vltavou

Alun perin pieni goottilaistyylinen linnake Orlík on toinen Orlická přehrada -tekojärven rannalla sijaitseva linna, joka uudistettiin 1800-luvulla Schwarzenbergien aatelissuvun loistokkaaksi asuinpaikaksi. Vaikuttavan jylhä valkoinen linna käsittää myös laajan puiston ja kauniin puutarhan. Linnan vetonaulana ovat varsinkin sen sisätilat, jotka ovat erittäin ylellisesti sisustettuja. Samoin kuin Zvíkovinkin, myös Orlíkin linnan lähellä on mahdollista nousta laivaan ja lähteä mukavalle risteilylle kauniille Orlická přehrada -tekojärvelle.

Červená Lhota

Červená Lhota on valokuvaajien unelma! Tšekin mittapuussakin ainutlaatuinen kartano on nimittäin kokonaan punainen (eli «červená») kattoaan myöten, ja tyynellä ilmalla pienellä saarekkeella sijaitseva rakennus kuvastuu ihanasti sitä ympäröivän järven pinnalle. Alun perin goottilainen kartano uudistettiin 1500-luvulla renessanssityyliseksi kesäasunnoksi, joka toimi aateliston rentoutumis-, juhla- ja viihdepaikkana. 1900-luvulla järven toiselle rannalle perustettiin myös upea englantilainen puisto, josta avautuvat upeat näkymät kartanon saarelle. Lähin suurempi kaupunki on Jindřichův Hradec, josta tänne pääsee sekä bussilla että junalla.

Blatná

Samoin kuin Červená Lhota, Blatnán linnakin on kokonaan veden ympäröimä ja kuuluu Tšekin parhaiten säilyneisiin ns. vesilinnoihin. 1200-luvulla perustettu alkuperäinen linnake koki ajan kuluessa suuren laajennuksen ja goottilaistyylisen uudistuksen, ja 1800-luvulla linnalle annettiin tähän päivään asti säilynyt uusgoottilainen ilme romanttisilla vivahteilla. Ei siis ihme, että linnasta on tullut suosittu hää- ja juhlapaikka.

Älä unohda opastetun kierroksen jälkeen levähtää kahvikupin ääressä linnan Oh My Deer -kahvilassa, ennen kun suunnistat hienoon linnanpuistoon, jossa asustaa suurehko lauma kesyjä täpläkauriita. Läheiset kaupungit ovat historialliset Strakonice ja Písek.