Halloween in Tsjechië: Ontdek Tsjechische ossuaria
Ben je aan het denken over hoe je dit jaar Halloween gaat vieren? Wat dacht je van een bezoek aan een van de Tsjechische knekelhuizen - mysterieuze kerkcrypten en tombes vol menselijke botten die je eenvoudig de adem benemen? Laat je inspireren door onze tips! Er is een aantal plekken in Tsjechië die je zullen herinneren aan de vergankelijkheid van het menselijk leven en de menselijke sterfelijkheid.

Ossuarium in Kutná Hora

Kutná Hora is een eeuwenoude stad in Midden-Bohemen, vlakbij Praag. In de Middeleeuwen waren hier rijke zilvermijnen gevestigd, en de stad wedijverde qua luxe en belangrijkheid met Praag, de hoofdstad van het koninkrijk Bohemen. Duizenden mensen woonden in de stad, en daarom had de stad na verschillende pestepidemieën of oorlogen geen ruimte meer om alle doden waardelijk te begraven.

Daarom besloten de inwoners van Kutná Hora een knekelhuis te bouwen onder de Allerheiligenkerk op de begraafplaats in Sedlec bij Kutná Hora. Het dient als een soort opslagplaats met boten van lang geleden overleden mensen. Het ossuarium herbergt nu de stoffelijke resten van meer dan 40.000 mensen! De inrichting van het knekelhuis is uniek en bizar. Je zult hier een kroonluchter vinden die gemaakt is van alle grote botten van het menselijk lichaam of een versiering gemaakt van menselijke schouderbladen en heupen. De auteur van deze ongewone versiering heeft hier zelfs zijn handtekening uit menselijke botten samengesteld.

Ossuarium in Brno en Křtiny

In de middeleeuwen begroeven mensen hun dierbaren alleen in de grond, ze cremeerden ze nooit. Het is dan ook geen verrassing dat elke grote stad zijn eigen knekelhuis heeft. Ook de Moravische metropool Brno is geen uitzondering. Het knekelhuis bevindt zich bij de kerk van St. Jacobus en is na het ossuarium van Parijs zelfs het tweede grootste ossuarium van Europa. De stoffelijke resten van ongeveer 50.000 mensen worden hier begraven. Uit de tot nu toe uitgevoerde antropologische analyses blijkt dat slachtoffers van middeleeuwse pest- en cholera-plagen en oorlogsgebeurtenissen uit de Dertigjarige Oorlog in de 17e eeuw hier begraven liggen. De toegang tot het ossuarium is beperkt om de eerbiedige kalmte te behouden, daarom kan een rondleiding groep aan niet meer dan 20 bezoekers plaats bieden.

Vlakbij Brno, in de crypte van de prachtige barokke kerk van de Naam van de Maagd Maria in Křtiny, liggen de stoffelijke resten van ongeveer 1.000 mensen. Het is dus niet zo groot als de andere. Maar sommige delen van de crypte zijn nog steeds ommuurd en wachten om ontdekt te worden. Maar in deze crypte vind je iets unieks dat geen parallel kent in Tsjechië. Twaalf zwart geverfde schedels met kransen op hun hoofd en de letter T op hun voorhoofd. Hoe komt dit? Tot op de dag van vandaag weet niemand het...

De Midden-Boheemse historische steden Mělník en Kolín

Kerk van St. Petrus en Paulus is gevestigd in Mělník in Midden-Bohemen, vlakbij de samenvloeiing van de Elbe en de Moldau, de twee grootste Tsjechische rivieren. Een van de grootste ossuaria in Tsjechië bevindt zich direct onder het koor. De crypte bestaat uit een sobere gotische zaal met daarin de stoffelijke resten van 10 tot 15.000 mensen.

In Kolín bij de Sint-Bartholomeuskerk werd in de eerste helft van de 18e eeuw een interessant barok knekelhuis gebouwd. Een onbekende architect gebruikte voor de bouw het metselwerk van de stadsversterkingen. Binnen in het knekelhuis bevinden zich kolommen gemaakt van skeletresten en een barok altaar. Je kunt het knekelhuis bezoeken als onderdeel van een rondleiding door de Sint-Bartholomeuskerk.

Ontdek 6 van de meest interessante kerken in Tsjechië
Nog meer tips voor plekken die het juiste zullen zijn voor Halloween!

Ontdek 6 van de meest interessante kerken in Tsjechië

De zomer is in volle gang, hoge temperaturen breken records, dus dachten wij om een paar tips samen te brengen voor plekken waar je een zekere verkoeling vindt. Maar misschien verrassend zullen we nu niet praten over zwembaden of meren. We hebben voor u 6 kerken geselecteerd in heel Tsjechië, waarvan de unieke verhalen je hart zullen vertoveren en die je oase zullen worden op hete zomerdagen. Je zult wel genoeg redenen hebben om "Wow" te zeggen!
Ontdek