Semester i UNESCOs fotspår

Semester i UNESCOs fotspår

I Mähren blir man inte uttråkad!

Semester i UNESCOs fotspår
Brno är den perfekta utgångspunkten för att utforska UNESCO monumenten i Mähren regionen. Staden har många fantastiska sevärdheter som väntar på att bli upptäckta. Härifrån är det enkelt att ta sig runt med buss eller tåg till de vackra UNESCO platserna.

Brno

Här upptäcker du den tjeckiska livsstilen utan turisthypen som i Prag. Det är just den mysiga och autentiska atmosfären som gör att många uppskattar Brno. I stadskärnan finns många sekelskifteshus och många trevliga caféer och restauranger. Det är förvånansvärt lätt att navigera i stadens centrum– på med ett par sköna skor och ta dig upp till slottet Špilberk. Förutom en vacker utsikt över Brno så finner du också många museer. Under sommaren hålls det operaföreställningar på slottsgården.
 


Missa inte att besöka bondens marknad Zelný trh som är öppet alla dagar utom måndagar. Lokala bönder säljer frukt, grönsaker, honung, cider och blommor. De flesta som kommer till Brno kommer för att besöka kultförklarade Villa Tugendhat av den berömda tyska arkitekten Mies Van der Rohe. Villan byggdes i slutet av 30-talet på uppdrag av ett judiskt par - Tugendhat. Med sin moderna arkitektur och stora fönster anses den nu vara en av de viktigaste villorna i världen.
 

Olomouc

Olomouc har liksom Prag en plats på UNESCOs världsarvslista med sina hisnande gotiska- och barocka byggnader med den ikoniska Trefaldighetskolonnen och den berömda astronomiska klockan. Till skillnad från Prag är det relativt få turister som besöker staden. Här finns 100 000 invånare och 21 000 universitetsstudenter, Olomouc är en liten skala av Prags historia och arkitektur och erbjuder många bra ställen att äta och dricka på. Rekommenderade middags ställen är Entrée, den vietnamesiska bistron Codo, kaffebaren Kikafe och cocktailbaren Gin & Tonic Bar. En sak som varje besökare måste prova är stadens berömda "illaluktande ost" Olomoucké tvarůžky, som kan avnjutas på pubar runt om i staden tillsammans med stekt potatis, senap, lök och en öl.

Kroměříž

Kroměříž är kanske en av de vackraste städerna i Tjeckien. Den historiska stadskärnan stoltserar med charmiga byggnader och renässans- och barockkyrkor. Glansnumret är den överdådiga ärkebiskopens slott i barockstil, med rokoko-interiör som även bjuder besökare att förundras över mästerverket: Titians The Flaying of Marsyas. Palatset är med på världsarvslistan och här spenderar du lätt några timmar. De underbara trädgårdarna sprider sig runt slottet och ärkebiskopens källare med sitt unika vin återfinns också i området. Kroměříž är även hem åt ett utmärkt mikrobryggeri, som huserar på Maximilian Brewery Restaurant i den historiska delen av staden. Man tappar sju öl från Maximilian bryggeriet och all öl kan köpas med på flaskor.

Lednice-Valtice

Det historiska landskapet Lednice Valtice är en populär destination både för tjecker och för turister som är intresserade av den historiska arkitekturen och två kungliga palats i världsklass. Dessutom finns flera möjligheter att njuta av vandring och cykling i kombination med provsmakning av regionens viner. De två städerna ligger cirka 10 km från varandra och anslutning finns med vanliga bussar och en naturskön vandringsled.