Fem tjeckiska skidområden med magisk längdskidåkning
De tjeckiska bergen är ett riktigt paradis för dig som älskar längdskidåkning. Upptäck den snötäckta landsbygden och glid fram på kilometerlånga längdspår med böljande landskap och fantastiska vyer. Vi ger dig fem tips på områden där du hittar landets bästa längdskidåkning.

Längdskidåkning bland gastronomiska läckerheter i Beskydy

Ett bevis på att Beskidbergen är en perfekt destination för vintersemestern är det faktum att det varje år flockas tusentals besökare hit. Packa ner dina längdskidor och bege dig till norra Mähren för att njuta av kilometervis med preparerade spår. I Beskiderna kan du välja mellan två huvudleder med markerade spår. Den första är Hostýnská magistrála som slingrar sig genom de romantiska Hostýn-kullarna. Medan den andra är Beskydská magistrála som tar dig till några av de vackraste platserna i Tjeckiens största skyddade naturområde.

 
Om du vill ta del av den lokala kulturen ska du besöka puben Hostinec na Trojáku. Där kan du koppla av med en öl och samtidigt testa Tvarůžková Bombshell som är gjord på den smak- och luktrika osten från Olomouc. Eller fortsätt vidare till sagostaden Štramberk och smaka de berömda pepparkaksgodisarna som kallas "Štramberk Ears". Längdskidåkning i Beskidbergen är en upplevelse för alla sinnen!

Tjeckiens bästa snöförhållanden i Jesenická magistrála

Om du blundar och försöker föreställa dig den perfekta platsen för längdskidåkning, föreställer bilden du nu ser i huvudet Jesenická magistrála. Vita slätter som skimrar i solen, djupa skogar av silvergran och hisnande vyer över bergstoppar. Jesenická magistrála är en omväxlande skidort med böljande upp- och nerförsbackar, som dessutom har ett av de bästa snöförhållandena i hela Tjeckien. I Jesenická magistrála kan du glida längs nästan 60 kilometer av stigar och spår som bland annat ringlar sig genom bergskedjan Jeseníky. Rutten fortsätter via den kala toppen av Keprníkberget där du har en helt fantastisk utsikt över de tre tjeckiska bergskedjorna Jeseníky, Krkonoše och Beskydy – så glöm inte att stanna upp och ta in denna magiska vy. 

Åk skidor genom romantiska byar i Šumava

I området kring byn Kvilda hittar du kilometervis av perfekta längdspår som kommer få dig tro att Šumava skapades enbart med syftet att kunna åka längdskidor. Att färdas genom Šumava-kullarna är något som är väldigt populärt bland tjeckiska längdskidåkare. Glid genom samma vackra landskap och njut av skidåkning på samma platser där tjeckiska olympiska mästare tränar regelbundet. Glöm dock inte att belöna dig själv för din ansträngning. På pensionatet Hones kan du smaka på deras omtyckta blåbärs-"koláč" – inget kan mäta sig med detta fantastiska bakverk!
 

Längdåkning i världsklass på spåren i Nové Město

Varje vinter, så fort backarna täcks av snö, förvandlas Novo Město till ett himmelrike för längdåkare. Tack vare sitt gynnsamma läge med hög höjd och goda klimatförhållanden har det blivit ett av Tjeckiens viktigaste platser för längdskidåkning. Oavsett om du är nybörjare eller vill utmana dig med lite mer krävande rutter finns det något för alla. Från de enklaste lederna som den sju kilometer långa rundan runt Tři Studně. Till lite mer fysisk och backig åkning längs de nästan 16 kilometer långa stigarna runt Jimramov.
 
I området Nové Město na Moravě finns ungefär 100 kilometer noggrant preparerade spår avsedda för klassisk längdskidåkning. Vid Hotel Ski och Ochoza-skogen i utkanten av Nové Město hålls den årliga tävlingen Golden Skis och eftersom den är en del av världscupen, är detta regelbundet ett spår för världens bästa längdskidåkare.

Historisk längdskidåkning i Orlické Mountains

Orlickébergen är ett perfekt ställe för dig som fortfarande är lite av en nybörjare på längdskidor. Där finns varken några branta stigningar eller svåra nedförsbackar. Njut istället av områdets 200 kilometer spår och glid genom mjuka böljande kullar eller följ den sceniska vägen längs bergsryggarna. Okomplicerad skidåkning och vacker utsikt över det tjeckiska inlandet gör resan till Orlickébergen helt klart värt det. Det mest populära spåret i Orlickébergen leder dig förbi många intressanta platser via gamla fästningar och slott som byggdes redan före andra världskriget. Du tar dig ut på denna led från Olešnice, Deštné, Orlické Záhoří, Říčky eller Rokytnice.