En bilresa med inslag av UNESCO, traditioner och vin

En bilresa med inslag av UNESCO, traditioner och vin

En bilresa med inslag av UNESCO, traditioner och vin
Vysočina regionen, samt södra och östra Mähren skapar tillsammans en fantastisk bilsemester med platser som väntar på att få upplevas. Låter vibrerande barer- och restauranger i metropolen Brno, vinmekkat Mikulov, vackra slottsträdgårdar och vin i Lednice Valtice eller renässansstaden Telč lockande? Då passar den här vykortsvackra bilsemestern dig.

Från Mikulov till Lednice-Valtice och Strážnice

Mikulov ligger i hjärtat av vinregionen Mähren. Uppe på kullen ligger slottet som vaktat staden i århundrande och som är en dominerande del av Mikulovs horisont. Staden har en mycket välbevarad historisk arkitektur. Helt enkelt en perfekt start på resan för att upptäcka kultur, vin och vackra vyer. Härifrån är det inte långt till Valtice. I 200 år har en vacker värld vuxit fram lite i stil med Edens Lustgård. Den öppna naturen blandas med parker och slottsträdgårdar, dammar och floder kompletteras med flodkanaler och vattendrag. Från Valtice åker du vidare till Lednice, som är ett av de vackraste slotten i Mähren. Besök National Wine Centre för att provsmaka de bästa tjeckiska vinerna som belönats med många utmärkelser.

Från Lednice fortsätter vi genom UNESCO:s vackra kulturlandskap till Strážnice – en historisk stad och ett centrum för kultur, folklore och gästfrihet. Staden är internationellt känd för folklorefestivalen som äger rum i juni varje år. Traditionella seder har förts vidare från generation till generation. Sevärdheter värda ett besök är de välbevarade kulturminnena, såsom friluftsmuseet Skanzen, slottet med den engelska slottsparken eller vinkällare med Tjeckiens största samling av vinfat.

Från Zlín till Kroměříž och till Brno

Zlín är en liten tjeckisk stad vars historia är av stor betydelse. Tomáš Baťa som började utveckla Zlins skoindustri 1894 och vars skor följaktligen spred sig över hela världen var med och bidrog till stadens arkitektur. Den rigoröst byggda funktionalistiska staden är en unik uppvisning av mellankrigstidens moderna urbanism och arkitektur. Den särpräglade staden där alla byggnader ser likadana ut, är värd att se. Om du reser med barn är Zoo Lešná och slottet Lešná värda ett besök. I närheten ligger Wallachian Open-air Museum i Rožnov pod Radhoštěm som är det största friluftsmuseet i Centraleuropa. .

Den UNESCO skyddade trädgården i Kroměříž, även känd som Libosad, är en av de viktigaste och möjligen vackraste trädgårdarna i världen. Stilen är hämtad från den italienska renässansen och den tidiga barocka stilen, som den i Versailles. Beundra Kroměřížs charm under alla årstider och upptäck de många djuren. Brno är ett perfekt stopp för dig som även har siktet inställt på Kroatien. Dessutom är det kanske en av Tjeckiens coolaste städer. Brno är känt för sin gastronomi, moderna arkitektur och dess kulturella scen. Staden ligger ett stenkast från bergskedjan och naturreservatet Moravský Kras, och populära Villa Tugendhat.

Vidare till Moravský Krumlov, Znojmo och Telč

Moravský Krumlov är en stad bokstavligen full av monument. Det är inte för inte som Alfons Mucha förälskade sig i denna del av landet. Han föddes i södra Mähren, och du kan utforska platserna där han verkade via Mucha Trail. Den mest intressanta byggnaden är slottet med en utställning om renässansläkaren Paracelsus. Missa inte den hisnande utsikten från kapellet St. Florian ovanför staden. På tal om att göra resor, den norra delen av Znojmo Wine Trail passerar härigenom. Om du vill se Moravský Krumlov Chateau från cykelsadeln, börja då trampa!

Styr bilen vidare mot Znojmo, vars historiska stadskärna med sina många kyrkor, medeltida stadsmurar och sitt bevarade renässansutseende med krokiga gränder, romantiska vyer och pittoreska vrår fullkomligt kommer att få dig att tappa andan. Znojmo är också centrum för den välkända vinregionen, så varför inte provsmaka några av de lokala vinerna? Varje år firas vindruvskörden med olika festligheter och musik. Znojmo ligger i området Znojemsko som även är kopplat till gurkor, nationalparken Podyjí och det storslagna slottet i Vranov nad Dyjí. Även om Podyjí är relativt liten i sin storlek för att vara en nationalpark, så är den full av naturlig prakt. Låt dig lockas av charm, hisnande vyer och hundratals sällsynta arter av flora och fauna. Podyjí är en plats som alla naturälskare borde uppleva.


Sist men inte minst tar du dig till Telč, som har ett av de vackraste torgen i Tjeckien. Torget kantas av utsökta renässansbyggnader, och har ett imponerande slott i ena änden. Ett stenkast från Telč ligger resort Svatá Kateřina. Här kan du glömma vardagens bekymmer, koppla av och ladda batterierna. Den ayurvediska paviljongen prisades som den bästa byggnaden i Tjeckien år 2019. St. Kateřina har blivit berömt på grund av källorna i St. Kateřiny och Markéty. Det heliga vattnet nära Počátek var känt redan på 1500-talet. Njut av ett bekvämt boende, utsökt mat och autentiska hälsobehandlingar. En skön avslutning på semestern helt enkelt!