Vad händer på den tjeckiska matscenen under 2023?
Året 2022 var ett år av sammanslagningar på den tjeckiska matscenen men även en välbehövlig återhämtning efter två år av Covid. Just nu verkar köksstjärnorna stå i kö för att skapa spännande måltider runtom i Tjeckien.

Prag – den självklara matdestinationen

I början av februari tar Lukáš Hlaváček, en av de mest lovande unga kockarna med erfarenhet från London The Ledbury och Napa Valley's Meadowood över köket för den lyxiga restaurangen Teraza u zlaté studně. Kanske han blir en frisk fläkt och vinner en Michelin-stjärna till den vackra men lite tillknäppta institutionen i Prag?

På tal om Michelin-stjärnor så förväntas båda innehavarna av en stjärna i Prag öppna nya koncept. La Degustation kommer att öppna en liten bistro bredvid Bokovka, som anses vara en av de vackraste vinbarerna. Stället ska vara litet och avslappnat men med bra mat. Bistron kommer stärka greppet för den ständigt närvarande Ambientegruppen i kvarteret Dlouhá där det serveras mycket god mat. Utöver Bokovka driver gruppen även puben Lokál och slakteriet Nase maso i området.

Stora projekt och upplevelser

Restaurang Fieldplanerar att öppna ... ja, inte enbart en restaurang utan ett kluster av restauranger mittemot den astronomiska klockan i Prag. Konceptet kommer att uppta hela byggnaden och sträcka sig över flera våningar, med olika stilar. Tänk New Yorks Eataly, men utan shopping och mer mat. Det är ett ambitiöst projekt, som med tanke på läget, riktar sig till turister. Men namnet på den berömda kocken kommer utan tvekan att locka Pragborna också.

På tal om stora projekt kommer The Experience Group att öppna Pilsner Urquell: The Original Beer Experience i hjärtat av Prag. Templet till den ursprungliga Pilsnerlagern kommer att bestå av en pub, möjligen en restaurang och ett museum/upplevelsecenter. För att avsluta temat stora projekt kommer personerna bakom familjen Kro med unga och hippa avslappnade restauranger att öppna Alma på gatan V Jirchářích bakom Nationalteatern. Alma kommer att bli en mycket större rörelse än befintliga Kro Kitchen och Kro Bistro & Bar. De kommer att öppna en vinbar som kommer att sälja viner från Alma Wines, en nybildad distributör av naturviner från Tjeckien till utlandet, vilket är en spännande nyhet.

Snabbmat blir finmat med en skön twist

Goda nyheter kommer också på den tjusiga snabbmatsdelen av maturvalet, MrHotDog, en välkänd korv- och hamburgerinstitution i det hippa distriktet Letná öppnar ett smörgåsställe bredvid som ska kallas Sandwich Rodeo. Med tanke på att gruppen även inkluderar den fantastiska Mid-Texas BBQ-baren Big Smokers, förväntar vi oss fantastiska smaker från smörgåsarna. Ambientegruppen öppnar också Burger Service, ett snabbmatställe precis under deras restaurang Pizza Nuova på torget Revoluční precis vid varuhuset Kotva. De lovar långa öppettider, vilket kan vara ett svar på Prags problem med sena middagar, som fortfarande är lite av ett huvudbry.

Utmärkt mat i samklang med goda viner

Vad händer för spännande runtom i landet? Vi tror att vi kommer att fortsätta att se spännande vingårdar öppna sina nya och vackra vinhus samt följa den senaste trenden som startat av sådana som Gurdau, Thaya, Obelisk, Lahofer eller Sonberk. Nästa steg? Utmärkt mat i vinlandet, i båda ändarna av spektrumet som den fina restaurangen Essense, en underbar destinationsrestaurang, eller Pohárek i Pavlovbyn vid foten av Pálava-kullen, Grand Cru-terroiren i Mikulovs vinregion, som kombinerar klassiska tilltugg med moderna smaker.

Spa, mat och ännu mera avkoppling


Restaurang Tusculum med egen ekologisk gård är den idealiska platsen för en romantisk middag eller en helglunch. Detsamma gäller restaurangen Malé Versailles, en lyxrestaurang vars historia går tillbaka till mitten av 1700-talet. Vi förväntar oss också storslagna saker på spafronten. Karlovy Vary med sitt berömda spa Belle Epoque, öppnar äntligen upp efter flera år av renovering. Kurorterna har en lång historia i Tjeckien - tre av de tolv UNESCO:s stora kurorterna i Europa är belägna i Böhmen. Vi tror att vi i år kommer att få se ett stort återupplivande av vad som brukade vara en av de främsta anledningarna till att människor besökte Czechia.
 
Det är allt som vi har att säga. Kom över för 2023 i Tjeckien kommer att bli kul!