Bilsemester med influenser av natur, traditioner och industriella arv
Norra Mähren bjuder på böljande kullar och vackra landskap. I regionen ligger städerna Olomouc och Ostrava som båda har en fängslande arkitektur och där den senare även hyllar gruvarvet. Runt varje hörn i denna del av Tjeckien finns det pärlor och traditioner att upptäcka!

Ostrava – hippa stålverk och musikfestivaler

Börja resan i Ostrava som är staden som är på väg att ta till sig sitt industriella arv genom att på ett briljant sätt omvandla gamla stålverk och andra industriområden till hippa och eklektiska platser. Du hittar fantastiska konstinstallationer, underbara musikfestivaler, kulturevenemang, och museer som hyllar industriarbetarna. En cool familjeattraktion är Miniuni Miniature Park, som har skalenliga modeller av europeiska sevärdheter som Houses of Parliament och Eiffeltornet. Om du besöker Ostrava under sommarmånaderna, missa inte musikfestivalen Colours of Ostrava.

Golf, konst och traditioner i Čeladná

Ta riktning på Čeladná som på senare år har blivit känd för sina golfbanor, där kända golfproffs ofta spelar. Om du är golfintresserad bör du känna till Art & Design Hotel Miura, som ligger direkt på den sjunde fairwayen på golfbanan Prosper Golf Club. Passa på att bege dig på ett antal turer till Beskydybergen till exempel Pustevny och Praděd. På sommaren är Pustevny ett attraktivt resmål för vandrare och på vintern vallfärdar skidåkare hit för fantastisk skidåkning. Pustevny domineras av träkonstruktioner byggda i folkstil designade av Dušan Jurkovič and Michal Urbánek. De inspirerades av folkarkitekturen i Karpaterna och inkorporerade olika folkmotiv som finns i regionen Wallach och Slovakien i en unik jugendstil. Vid vägen mot Štramberk står Pilgrimskyrkan Skt. John av Nepomuk som verkligen är värd ett besök på grund av sin vackra arkitektur.

Historiska Štramberk och Rožnov pod Radhoštěm

Väl i den charmiga och pittoreska staden Štramberk som ligger inbäddad vid foten av Beskydybergen kommer du verkligen känna historiens vingslag. Ruinerna av slottet Štramberk med sitt distinkta torn reser sig över centrum och ger en enastående utsikt över staden och den omgivande landsbygden. Staden grundades 1359 men man har gjort arkeologiska fynd av bosättningar från neandertalmänniskan, sten- och bronsåldern i kullarna som omger staden. Provsmaka bakverket Štramberské úši smaksatt med kryddor som kryddnejlika, anis, kanel och stjärnanis. Efter bakning vrids degen till en konform, vilket gör att den ser ut som ett mänskligt öra (ushi betyder öron på tjeckiska). Bakverket har en spännande historia från 1200-talet.

En halvtimme härifrån hittar du den slående staden Rožnov pod Radhoštěm vid foten av berget Radhošť. Staden kan skryta med hus som doftar av gamla granar och kallas även ”trästaden” i folkmun eftersom den representerar hjärtat av det berömda friluftsmuseet. Du går verkligen tillbaka i tiden och får uppleva hur människor levde, åt, drack och arbetade på 1800-talet. Klättra därefter upp i utsiktstornet som ser ut som ett vackert pepparkakshus. Att besöka Radhošť är ett måste på din bilresa.

Olomouc – en universitetsstad med nattliv

Olomouc var en gång Mährens huvudstad, och många ser staden som Tjeckiens gömda pärla. Staden kan skryta med utmärkta exempel på barockstil, särskilt i området kring Gamla stan. Här återfinns även en av Tjeckiens astronomiska klockor, och den andra finns i Prag. Olomouc är lätt att köra till längs motorvägen både från Prag och Brno. Stadens historia sträcker sig tillbaka innan medeltiden och byggnader som slottet Bouzov med sitt brända orange tak, är omgivet av en frodig grönska. Som universitetsstad blomstrar nattlivet här och färre turister innebär lägre priser. Om du gillar gastronomi har du kommit rätt för här produceras bland annat smakrika lokala ostar, söta honungskakor och ljuvliga fruktknödlar.

Naturupplevelser och spa i bergskedjan Jeseníky

Efter Olomouc väntar Dolní Morava som är beläget 100 kilometer från Hradec Králové på gränsen till bergen Orlické och Jeseníky nära den polska gränsen. Detta är ett populärt rekreationsområde och ett paradis för natur- och sportälskare, särskilt vandrare och cyklister. En av de mest attraktiva sevärdheterna är den 55 meter höga Sky Walk med en unik utsikt över bergskedjan. Den ligger nära den högsta stolliften, Sněžník, på en höjd av 1 116 meter. Du kan också besöka det högsta berget i Mähren, Praděd, eller några av de traditionella kurorterna, som Karlova Studánka eller Velké Losiny. Här finner du vacker natur, bra vägar och vackra kurvor som lämpar sig väl åt motorcyklister.

En bra start på resan är staden Šumperk. Från Šumperk kan du bege dig uppför floden Desná men se till att stanna i Velké Losiny. Förutom spabehandlingar så kan du besöka slottet men även en papperstillverkare som skapar unika handgjorda papper – en av de sista i sitt slag i Europa! Fortsätt sedan genom de vackra skarpa svängarna till toppen Červenohorské sedlo på 1 013 meter. Stigen leder dig upp till bergsspaet Karlova Studánka, känt för sin rena luft, helande mineralvatten och oförstörda natur. Sedan är det bara att köra genom Polen och ta färjan över till Sverige. Förhoppningsvis är du full av intryck för Czechia är så mycket mer än bara ett land. Det är upplevelse och en verklighetsflykt!