Burčák – det unga tjeckiska vinet

Burčák – det unga tjeckiska vinet

En av årets absolut största vinhändelser är här! Det är dags att smaka säsongens första vin – burčák.

Burčák – det unga tjeckiska vinet
När sommaren är slut börjar skördesäsongen för vin. Burčák-säsongen varar bara i 6 veckor men kan säljas från den 1 augusti till den 30 november. Huvudsäsongen är i september. Vi ger dig tips om var du kan smaka, hur och var du kan köpa det unga mähriska vinet i Prag.

Vinobraní är en druvskördefestival som traditionellt firas tidigt på hösten i hela Tjeckien.
Början av burčák påverkas av regionen och vädret, vilket har stor inverkan på druvornas mognad och den efterföljande skörden. Burčák är oftast gjord av anmärkningsvärt aromatiska vita druvsorter - Irsai Oliver, Muscat och Müller Thurgau. Röd burčák är gjord av blå varianter — Svatovavřinecké och Frankovka — som är ganska begränsade. En verkligt sällsynt upplevelse är burčák rosé, som produceras genom en kort maceration av blå druvor med sina skal.
 

Vad är burčák?

Det uttalas som "boor-chark". Som namnet antyder är det ett tidigt vin från säsongens första druvor. Det är ett vin i dess tidiga stadie så 1) det är ganska sött och 2) det jäser fortfarande så det smakar lite jäst och har inte en så hög alkoholhalt eftersom sockret fortfarande finns kvar. Vinet är känt bland tjeckerna för sin lätt uppfriskande smak och renande egenskaper.
 

Var du hittar den allra bästa burčáken i Prag

Bondemarknader som Náplavka erbjuder vanligtvis mer än en sorts av burčák från verifierade säljare. Organiserade skördefestivaler äger också rum på dessa platser, såsom Jiřího z Poděbrad den 9–10 september och Náplavka den 30 september. Dobrotéka i Žižkov och Vinohrady låter dig reservera en flaska färsk burčák från Mähren för upphämtning och kommer även att delta i festivaler vid Náměstí Miru (23 september) och Grébovka-parken (24 september).
Vinotéka Karlín säljer den sällsynta röda sorten från 20 september och familjevingården Víno Hruška har sju filialer i Prag där du kan reservera burčak från Mähriska Blatnička (tidigare år sålde de den svårfångade rosésorten). Utöver de datum som nämnts ovan, så pågår det vinfestivaler praktiskt taget varje helg i september som börjar med Troja vinfestival (9 september) Pragborgens vinfestival (10–11 september), vinskörd i Prags botaniska trädgård (17 - 18 september), och St. Wenceslas årgång (24 september). Den botaniska trädgården ligger i närheten av slottet Troja och Prags zoo, så du kan få en fullspäckad helg. 
 
Stormarknader kan ha ett stånd, likaså längs med vägkanten. Håll utkik efter försäljare vid vägarna, särskilt i Mähren (Brno och Olomouc som sträcker sig ner till den österrikiska gränsen på platser som Mikulov och Znojmo) som kommer att sälja en 1,5 liters eller 2 liters flaskor.
 
Köp den färsk och drick den samma dag. Na zdraví (skål)!